Σάββατο 10 Μάη 2014 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Απεργία εργαζομένων στο υπουργείο Πολιτισμού

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν την Τρίτη, 13 Μάη, οι αρχαιολόγοι και άλλα σωματεία του υπουργείου Πολιτισμού, που θα κάνουν συγκέντρωση στις 9.30 π.μ. στο κτίριο της Μπουμπουλίνας και πορεία στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Αφορμή είναι το ότι λήγει στις 21 Μαΐου η περίοδος διαθεσιμότητας για τους εργαζόμενους μιας σειράς ειδικοτήτων του υπουργείου και δεν φαίνεται να υπάρχει κανένα σχέδιο επανατοποθέτησής τους. Παράλληλα, οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων που, όπως επισημαίνουν, θα δημιουργήσει μια νέα δεξαμενή υπαλλήλων προς απόλυση.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, με χτεσινή του ανακοίνωση για την απεργία, καταδεικνύει τη «ζοφερή πραγματικότητα» των εργαζομένων στο ΥΠΠΟΑ και επισημαίνει ακόμα ότι το νέο οργανόγραμμα του ΥΠΠΟΑ, με την παράλληλη νομοθεσία των fast track επενδύσεων, «στοχεύει στην εκχώρηση τομέων της πολιτιστικής κληρονομιάς και του αρχαιολογικού έργου σε ιδιωτικά συμφέροντα και στην απόλυση των εργαζομένων».

Παρέμβαση του ΠΑΜΕ για τους εργαζόμενους στα ΕΣΠΑ

Την ίδια ώρα, παρέμβαση για τους εργαζόμενους σε προγράμματα ΕΣΠΑ στο υπουργείο κάνει η Επιτροπή του ΠΑΜΕ στο υπουργείο Πολιτισμού. Σε χτεσινή ανακοίνωσή της σημειώνει:

«Αρκετοί συνάδελφοι που εργάζονται σε προγράμματα ΕΣΠΑ αποτελούν εξειδικευμένο προσωπικό, κυρίως εργατοτεχνίτες, συντηρητές, αρχαιολόγοι και απασχολούνται χωρίς μόνιμη δουλειά, από πρόγραμμα σε πρόγραμμα και από έργο σε έργο, με μεγάλες περιόδους ανεργίας ενδιάμεσα. Λίγο πριν τελειώσει το πρόγραμμά τους, αρκετοί έκαναν αιτήσεις σε άλλα προγράμματα, αφού για τα προγράμματα ΕΣΠΑ δεν απαιτείται ανεργία και η πρόσληψη ισχύει από τη μέρα δημοσίευσης του ΦΕΚ και όχι με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Οταν ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα, ακολουθώντας τις κατευθύνσεις του υπουργείου, σε αρκετές Εφορείες υποχρέωσαν όσους είχαν επιλεγεί και εργάζονταν σε κάποια υπηρεσία, προκειμένου να αποδεχτούν τη θέση, να παραιτηθούν αμέσως από την προηγούμενη, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να χάσουν αρκετά μεροκάματα και να μείνουν "ξεκρέμαστοι" μέχρι τη δημοσίευση του ΦΕΚ (!!!).

Η παρέμβαση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ ήταν άμεση.

  • Επειτα από παρέμβασή μας σε μια σειρά από υπηρεσίες του ΥΠΠΟ και του υπουργείου Εσωτερικών, ξεκαθαρίστηκε πως δεν απαιτείται η παραίτηση πριν τη δημοσίευση της πρόσκλησης σε ΦΕΚ και οι εργαζόμενοι θα διατηρούν τον ίδιο κωδικό πληρωμής.
  • Στη Β' ΕΠΚΑ διεκδικήσαμε και πετύχαμε να ανακληθούν οι παραιτήσεις όσων επιλέχθηκαν στην ίδια εφορεία, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να μη χάσουν μεροκάματα και να μη μείνουν ξεκρέμαστοι.
  • Απευθυνθήκαμε στον πρόεδρο Ομοσπονδίας των Εκτάκτων του Δημοσίου (ΠΟΕΥΔ) και μας απάντησε ότι το γνώριζε καιρό τώρα. Δεν έκανε, όμως, τον κόπο να ενημερώσει τους εργαζόμενους που ανήκουν στο δυναμικό της Ομοσπονδίας.
  • Θέσαμε το ζήτημα στο ΔΣ του Σωματείου Εκτάκτων, όπου αποφασίστηκε η κοινοποίηση και η εφαρμογή αυτών που πετύχαμε σε όλες τις υπηρεσίες του ΥΠΠΟ.

Συνεχίζουμε, οργανώνουμε τον αγώνα μας για τη ζωή που μας αξίζει», καταλήγει η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ