Σάββατο 19 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΙΤΟΚΙΑ
Γενικεύεται η αρπαγή των καταθέσεων

Από μεθαύριο Δευτέρα, 21 Μάη, εφαρμόζονται τα νέα ληστρικά επιτόκια και των υπόλοιπων τραπεζών

Στη χορεία της καταλήστευσης των λαϊκών αποταμιεύσεων προσχωρούν η μια μετά την άλλη οι τράπεζες. Σε απόλυτα συντεταγμένη πορεία ασυδοσίας σπεκουλάρουν με τα επιτόκια και διευρύνουν προς όφελός τους την ψαλίδα ανάμεσα στα επιτόκια καταθέσεων και χορηγήσεων. Οι τραπεζίτες έχουν με το μέρος τους και τη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας, η οποία αρκείται σε μισόλογα και απλό ευχολόγιο για «κλείσιμο της ψαλίδας» παρά το γεγονός ότι τουλάχιστον στα χαρτιά έχει την εποπτεία του τραπεζικού συστήματος. Η...«άψογη στάση» της ΤτΕ ενθαρρύνει και υποθάλπει την τραπεζική τοκογλυφία. Οι ανακοινώσεις των τραπεζών που έσπευσαν να εκμεταλλευτούν τη μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποδείχνουν επίσης ότι ο λεγόμενος «ανταγωνισμός» είναι κενός περιεχομένου και απλό παραμύθι. Τον τόνο δίνουν οι μεγάλες τράπεζες, δηλαδή τα μονοπώλια που έχουν αυξημένες δυνατότητες χορήγησης δανείων και καθορίζουν το κόστος χρήματος.

Από την ερχόμενη Δευτέρα 21 Μάηισχύουν και τα νέα τοκογλυφικά επιτόκια των τραπεζών «Αγροτικής», «Γιούρομπανκ», «Πειραιώς» κ.ά., που ακολούθησαν σε απόσταση αναπνοής τις... πρώτες διδάξασες «Εθνική», «Εμπορική» και «Πίστεως».

Η ΑΤΕ, δεν τοκίζει τις καταθέσεις για όσο χρονικό διάστημα έχουν υπόλοιπο μικρότερο από 100.000 δραχμές, αφού όρισε σε 0% το επιτόκιο. Για καταθέσεις έως 1 εκατ. δρχ. δίνει μόλις 2,20%. Από 1 έως 4 εκατ. δρχ. 2,45% και για μεγαλύτερα ποσά 3,05%. Ο λεγόμενος προνομιακός λογαριασμός «Δήμητρα», είναι άτοκος για ποσά μικρότερα από 3 εκατ. δρχ. Αντίθετα τα καλλιεργητικά δάνεια (κυμαινόμενο επιτόκιο) προς κατά κύριο επάγγελμα αγρότες φτάνουν σε 7,25%, όσο ακριβώς και τα κεφάλαια κίνησης για οποιαδήποτε άλλη επιχείρηση. Η λεγόμενη «Αγροτική» Τράπεζα προσφέρει καλλιεργητικά δάνεια με 9,25% προς τους λοιπούς αγρότες και με 6,25% στους νέους αγρότες.

H «Γενική Τράπεζα» μειώνει από την ερχόμενη Δευτέρα τα επιτόκια χορηγήσεων διατηρώντας όμως αμετάβλητα τα επιτοκία καταθέσεων. Ταυτόχρονα μειώνει κατά 1 μονάδα τα στεγαστικάδάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου στο 5,75%, που σύμφωνα με την ίδια είναι «το χαμηλότερο της αγοράς». Το στεγαστικό (σταθερό) για 7 χρόνια διαμορφώνεται σε 8% και για 10 χρόνια σε 8,25%. Τα προσωπικά (σταθερό) μέχρι 1 εκατ. και έως 1 χρόνο είναι 10,75% και τα καταναλωτικά (σταθερό) στο 10,25%.

Η «Γιούρομπανκ» του ομίλου Λάτση ανακοίνωσε επιτόκια ταμιευτηρίου από 2,25% έως 2,75% ανάλογα με το ποσόν της κατάθεσης. Στο λογαριασμό «νέο ταμιευτήριο» για ποσά μέχρι 3 εκατ. δρχ. δίνει 2,75% και 4% για ποσά μέχρι 5 εκατ. δρχ. Το βασικό επιτόκιο για στεγαστικά δάνεια πληρώνεται με 6,90%, χαμηλότερο μόλις κατά 0,2 της μονάδας σε σχέση με το προϊσχύον.

Η Τράπεζα «Πειραιώς», ανακοίνωσε επιτόκια ταμιευτηρίου που ξεκινούν από 0,75%, δηλαδή περίπου 3 μονάδες (!) κάτω από τον πληθωρισμό. Στο δεύτερο κλιμάκιο καταθέσεων (340.751 δρχ.-3.407.500 δρχ.) οι καταθέσεις τοκίζονται με 2,50% και τα μεγαλύτερα ποσά με 2,75%. Ο «όμιλος Σάλλα» ανακοίνωσε και «επιθετικές», όπως τις ονομάζει, μειώσεις στα επιτόκια των δανείων. Ωστόσο τα ποικιλώνυμα καταναλωτικά δάνεια θα συνεχίσουν να χρυσοπληρώνονται από τους δανειολήπτες. Το λεγόμενο... άνετο δάνειο προσφέρεται με 12,9%, τα καταναλωτικά με 10%, τα προσωπικά «στιγμιαία» με 11,5% και οι πιστωτικές κάρτες με 16%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ