Πέμπτη 15 Μάη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Με Μπραμς εις μνήμην Αρη Γαρουφαλή

Η δημοφιλέστατη, λυρική και ευαίσθητη Τρίτη Συμφωνία του Γιοχάνες Μπραμς και το στιβαρό και δραματικό Πρώτο κοντσέρτο για πιάνο του μεγάλου Γερμανού μουσουργού συνυπάρχουν στο πρόγραμμα της συναυλίας που θα δώσει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υπό τη μουσική διεύθυνση του Βασίλη Χριστόπουλου, με σολίστ τη σπουδαία Ρωσίδα πιανίστα Αννα Βινίτσκαγια, σήμερα, στις 20.30, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Η συναυλία αφιερώνεται στη μνήμη του Αρη Γαρουφαλή (1942 - 2013), πρώην διευθυντή της Ορχήστρας και περίφημου πιανίστα, που είχε διακριθεί για τις ερμηνείες των δύο κοντσέρτων για πιάνο του Μπραμς, τα έργα του οποίου αγαπούσε ιδιαιτέρως.

Η Τρίτη Συμφωνία του Μπραμς γράφτηκε το καλοκαίρι του 1883 στο Βισμπάντεν, σχεδόν έξι χρόνια μετά από την ολοκλήρωση της Δεύτερης Συμφωνίας. Το έργο έκανε πρεμιέρα το Δεκέμβρη του 1883 στη Βιέννη από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της πόλεως, υπό τη μουσική διεύθυνση του Χανς Ρίχτερ, που μάλιστα δεν είχε διστάσει να χαρακτηρίσει την Τρίτη Συμφωνία ως την «Ηρωική» του Μπραμς.

Από τα κορυφαία έργα του Ρομαντισμού, το Πρώτο κοντσέρτο για πιάνο αποτελεί και το πρώτο συμφωνικό έργο του Μπραμς. Η σύλληψη του έργου ανάγεται στην εποχή της γνωριμίας του νεαρότατου τότε συνθέτη με το ζεύγος των Ρόμπερτ και Κλάρα Σούμαν. Η σύνθεση του κοντσέρτου ωστόσο πέρασε διάφορα στάδια μέχρι το Μάρτη του 1858, όταν ολοκληρώθηκε. Ο μεγάλος βιολιστής και φίλος του Μπραμς, Γιόζεφ Γιόαχιμ, διηύθυνε την πρώτη του εκτέλεση στο Ανόβερο το 1859, με σολίστ τον ίδιο το συνθέτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ