Κυριακή 20 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ
Ανωτατοποίηση της απασχολησιμότητας

Η κυβέρνηση και η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας επέμειναν μέχρι τέλους στην ψήφιση το νόμου για τη δήθεν ανωτατοποίηση των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΤΕΙ). Φαίνεται όμως ότι υπερεκτίμησε τις δυνάμεις της καθώς πίστεψε ότι η ψήφιση του νόμου θα οδηγούσε σε εκτόνωση και τερματισμό τις αντιδράσεις στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Δεν πήρε υπόψη την προειδοποίηση που απηύθυναν φοιτητές, σπουδαστές και πανεπιστημιακοί καθηγητές, ότι οι κινητοποιήσεις θα κλιμακωθούν για να καταστεί ο νόμος ανενεργός. Ηδη οι πρυτανικές αρχές δηλώνουν η μια μετά την άλλη τις παραιτήσεις τους, ενώ πολλά πανεπιστήμια παραμένουν κλειστά.

Προφανώς, για τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης υπερτερούν οι δεσμεύσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση και η προσαρμογή στις προδιαγραφές ενός «εκπαιδευτικού Μάαστριχτ». Μιας πολιτικής που απαιτεί την προσαρμογή κάθε σταδίου του εκπαιδευτικού συστήματος στις απαιτήσεις των πολυεθνικών επιχειρήσεων, του μεγάλου κεφαλαίου. Η «ανωτατοποίηση» των ΤΕΙ, που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη συνολική υποβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα μας, συμβάλλει στην ικανοποίηση των επιχειρήσεων για επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό σε χαμηλό σχετικά επίπεδο αφού θα προσλαμβάνουν την «ελίτ» από τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Πάντως, η πανεπιστημιακή κοινότητα δηλώνει ότι οι κινητοποιήσεις για την αδρανοποίηση και την κατάργηση του νόμου θα συνεχιστούν. Και το εννοεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ