Πέμπτη 29 Μάη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Παρέμβαση φοιτητών κι εργαζομένων στη συνεδρίαση της Συγκλήτου

Παρέμβαση στη συνεδρίαση της Συγκλήτου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), που επρόκειτο να συζητήσει χτες το προσχέδιο του Οργανισμού του Ιδρύματος, πραγματοποίησαν το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών και ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου.

Οι φοιτητές του ΜΑΣ απαίτησαν από τη Σύγκλητο να μη συζητήσει και ν' απορρίψει το νέο Οργανισμό. Το σχέδιο του Οργανισμού προβλέπει τον τρόπο λειτουργίας του ιδρύματος σε όλους τους τομείς, όπως το οργανόγραμμα του πανεπιστημίου, τον εσωτερικό κανονισμό, τα πειθαρχικά, την αλλαγή των νομικών προσώπων της Εταιρίας Αξιοποίησης και της Επιτροπής Ερευνών κ.ά.

Οι φοιτητές δήλωσαν ότι συναινούν να συζητηθεί μόνο το ζήτημα του οργανογράμματος και των κενών θέσεων διοικητικών υπαλλήλων του πανεπιστημίου, ώστε να προχωρήσει το θέμα της κινητικότητας των υπαλλήλων που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα, προκειμένου να μη χάσει κανένας τη δουλειά του. Σύμφωνα με τον πρόεδρο των διοικητικών υπαλλήλων του ΑΠΘ, Γιάννη Κουρμούλη, το σχετικό οργανόγραμμα προβλέπει ότι οι κενές θέσεις στο πανεπιστήμιο είναι πολύ περισσότερες από τον αριθμό των υπαλλήλων του ΑΠΘ σε διαθεσιμότητα (140).

Το ΜΑΣ καλεί τους φοιτητές και τις φοιτήτριες να οργανώσουν την πάλη τους μαζί με τους εργαζομένους ενάντια στις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις που προωθούνται και με τους οργανισμούς, διεκδικώντας:

Επαρκή χρηματοδότηση των ιδρυμάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό στο ύψος των αναγκών. Οχι στην υποχρηματοδότηση και την ιδιωτική χρηματοδότηση για να «βάζουν χέρι» οι επιχειρηματίες σε υποδομές, περιεχόμενο σπουδών κι έρευνα.

Κατάργηση του νόμου - πλαίσιο και του σχεδίου «Αθηνά», μπλοκάρισμά τους. Καμιά μορφή ιδιωτικοποίησης. Εξω οι επιχειρήσεις από τις σχολές και την έρευνα.

Ούτε ευρώ από τους φοιτητές για σίτιση - μετακίνηση - βιβλία - αναλώσιμα! Αξιοποίηση της περιουσίας των ΑΕΙ και δημοσίων κτιρίων για δημιουργία εστιών στην ευθύνη του κράτους χωρίς ιδιώτες, νοίκια.

Επιστημονική γνώση και ειδίκευση υψηλού επιπέδου. Οχι στη μετατροπή της επιστημονικής γνώσης σε εφήμερη κατάρτιση και άθροισμα δεξιοτήτων. Δωρεάν μεταπτυχιακά που να οδηγούν αποκλειστικά σε παραγωγή νέας γνώσης.

Σταθερή δουλειά για όλους με αξιοπρεπή μισθό κι εξασφαλισμένα εργασιακά δικαιώματα πάνω στο αντικείμενο σπουδών. Το πτυχίο να είναι η μοναδική προϋπόθεση για την πρόσβαση στο επάγγελμα χωρίς το συνεχές κυνήγι πιστοποιητικών, δεξιοτήτων, μεταπτυχιακών επί πληρωμή κλπ. για «μια θέση στον ήλιο».

Μέτρα στήριξης των εργαζόμενων φοιτητών. Πρακτική άσκηση με αξιοπρεπή μισθό και πάνω στο αντικείμενο σπουδών με όλα τα δικαιώματα. Να πληρωθούν τώρα όλοι οι πρακτικάριοι που είναι απλήρωτοι. Για τους αποφοίτους, επίδομα χωρίς καμία προϋπόθεση από την πρώτη μέρα ανεργίας, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και βιβλιάρια ασθενείας χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Καμιά απόλυση προσωπικού στα ιδρύματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ