Κυριακή 1 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΥΓΕΙΑ
Οι μυοσκελετικές διαταραχές κάνουν θραύση στις γυναίκες

Ελάχιστα είναι τα στατιστικά και επιδημιολογικά στοιχεία που αφορούν τα προβλήματα επαγγελματικής υγείας που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενες γυναίκες. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία επικαλείται στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι γυναίκες αντιστοιχούν περίπου στις μισές από το σύνολο των περιπτώσεων των προβλημάτων υγείας που συνδέονται με την εργασία, συμπεριλαμβανομένων των αλλεργιών (45%), των μολυσματικών ασθενειών (61%), των νευρολογικών διαταραχών (55%) και των ηπατικών και δερματολογικών προβλημάτων (48%).

Σύμφωνα με στοιχεία που αφορούν το 2007, το 8,6% των εργαζομένων στην ΕΕ-27 ανέφερε ότι παρουσίασε ένα ή και περισσότερα προβλήματα υγείας σχετικά με την εργασία του κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών πριν τη διεξαγωγή της έρευνας. Το ποσοστό ήταν παρόμοιο για εργαζόμενες και εργαζόμενους. Τα προβλήματα υγείας αυξάνονται με την ηλικία και για τα δύο φύλα, ξεκινώντας από 3% στην ηλικιακή ομάδα 15-24 ετών και φτάνοντας σε 12% στην ηλικιακή ομάδα 55-64 ετών.

Από τις εργαζόμενες που αντιμετώπισαν κάποιο πρόβλημα υγείας, το 60% ανέφεραν ότι αντιμετώπισαν μυοσκελετικές διαταραχές. Αυτές οφείλονται στην έκθεσή τους σε παραγωγικές διαδικασίες με μονότονα επαναλαμβανόμενες κινήσεις, άρση σημαντικών φορτίων, συνεχή ορθοστασία ή καθιστική θέση, ακατάλληλη εργονομία των θέσεων εργασίας. Αν και οι άντρες εργαζόμενοι κουβαλούν ή μετακινούν βαριά φορτία σε μεγαλύτερο ποσοστό (43%) σε σύγκριση με τις γυναίκες (25%), όταν πρόκειται για επαγγέλματα που συμπεριλαμβάνουν το σήκωμα και τη μετακίνηση ανθρώπων, όπως για παράδειγμα τα επαγγέλματα στον κλάδο της Υγείας, αυτά είναι συχνότερα για τις γυναίκες (11,1%) παρά για τους άντρες (5,8%).

Στρες, κατάθλιψη και άγχος είναι προβλήματα που αναφέρθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 16%. Την ψυχική υγεία των εργαζόμενων γυναικών επιβαρύνουν παράγοντες που σχετίζονται με το ρόλο τους στην οικογένεια, όπως, για παράδειγμα, η ευθύνη που επωμίζονται στη φροντίδα των παιδιών, αλλά και άλλων συγγενικών προσώπων. Επιβαρυντικοί παράγοντες είναι επίσης οι ελαστικές μορφές εργασίας, οι χαμηλές αποδοχές και η άσχημη οικονομική κατάσταση που αυτές συνεπάγονται.

Υποτιμημένος χαρακτηρίζεται όσον αφορά τις εργαζόμενες ο παράγοντας κινδύνου που έχει να κάνει με την έκθεση σε θόρυβο στο χώρο εργασίας. Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξυμένο σε μια σειρά κλάδους στους οποίους συγκεντρώνονται γυναίκες, όπως τα επαγγέλματα της Εκπαίδευσης, της Υγείας, του Επισιτισμού, του Τουρισμού, καθώς και στα τηλεφωνικά κέντρα.

Είναι αξιοσημείωτο ότι πολύ πρόσφατα έχει καταταχτεί στον κατάλογο με τους καρκινογόνους παράγοντες για γυναίκες η νυχτερινή εργασία, η οποία ενοχοποιείται ως παράγοντας πρόκλησης καρκίνου του μαστού.


Χ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ