Σάββατο 7 Ιούνη 2014 - Κυριακή 8 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΥΓΕΙΑ
ΡΟΔΟΣ
Ασθενείς και γιατροί φέρνουν μέχρι και τα ράμματα!

Το νησί έχει 120.000 μόνιμους κάτοικους και το καλοκαίρι ο πληθυσμός αυξάνεται στις 500.000

Περιορισμένες στο ελάχιστο είναι οι δυνατότητες μεταφοράς ασθενών σε όλο το νησί
Περιορισμένες στο ελάχιστο είναι οι δυνατότητες μεταφοράς ασθενών σε όλο το νησί
Το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου καλύπτει όλα τα Δωδεκάνησα καθώς είναι η μοναδική οργανωμένη νοσοκομειακή μονάδα. Το νησί της Ρόδου έχει περίπου 120.000 μόνιμους κατοίκους, ενώ με τους επισκέπτες την υψηλή τουριστική περίοδο ο πληθυσμός πάνω στο νησί μπορεί να φτάσει και τις 500.000. Την κατάσταση που επικρατεί στις δημόσιες δομές Υγείας του νησιού μάς περιέγραψε ο Νίκος Ψαρρός, ειδικευόμενος γυναικολόγος και μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου Ρόδου.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι ακριβώς αυτά που περιγράφονται από τη συγκυβέρνηση και την ΕΕ ως «μεταρρυθμίσεις», «δημοσιονομικές προσαρμογές», μείωση των δαπανών κλπ. Δηλαδή, η έλλειψη προσωπικού και η διαρκώς μειούμενη κρατική χρηματοδότηση: Μόλις 3 ασθενοφόρα σε ένα από τα μεγαλύτερα νησιά της χώρας, το νοσοκομείο είναι σε μόνιμη βάση με προσωπικό ασφαλείας και κάνει εκκλήσεις για δωρεές σε φάρμακα και υλικά, ενώ τα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία είναι ουσιαστικά διαλυμένα.

Στο νοσοκομείο λιγότερες από 45% των οργανικών θέσεων των νοσηλευτών είναι καλυμμένες. Οι θέσεις που κενώνονται, δεν προκηρύσσονται και το πρόβλημα χειροτερεύει. Ως αποτέλεσμα, οφείλονται χιλιάδες ώρες ρεπό στο νοσηλευτικό προσωπικό και μεγάλες κλινικές με 30-40 κρεβάτια καλύπτονται από μια μόνο νοσηλεύτρια. Κάτω κι από αυτό που θεωρείται προσωπικό ασφαλείας. Υπάρχουν ειδικότητες, όπως ο αγγειοχειρουργός, ο παιδοχειρουργός, στις οποίες υπάρχει μόνο ένας γιατρός, δηλαδή δεν καλύπτεται το νοσοκομείο καθημερινά και σε 24ωρη βάση.

Χωρίς Μονάδα Πρόωρων Νεογνών

Ο προϋπολογισμός του νοσοκομείου το 2014 είναι μειωμένος κατά 40% σε σχέση με το 2013, που μειώθηκε περίπου κατά 25% σε σχέση με το 2012. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως το νοσοκομείο μπορεί να λειτουργήσει - με τεράστιες ελλείψεις - το αργότερο μέχρι το Σεπτέμβρη.

Οι πλειοψηφίες στα σωματεία του νοσοκομείου το μόνο που κάνουν είναι εκκλήσεις στους κατοίκους της Ρόδου για ...δωρεές και εθελοντισμό, αφού για υλικά και φάρμακα δεν επαρκεί ο προϋπολογισμός. Ράμματα, για παράδειγμα, φέρνουν οι ασθενείς ή ο γιατρός! Μάλιστα η ίδια η διοίκηση του νοσοκομείου προβλέπει ότι από Σεπτέμβρη - Οκτώβρη το πρόβλημα θα γιγαντωθεί, γιατί θα έχει στερέψει το νοσοκομείο από χρήματα.

Ενώ στο νοσοκομείο είχε προβλεφθεί να υπάρχει Μονάδα Πρόωρων Νεογνών, ποτέ δεν λειτούργησε, επειδή θα έπρεπε να προσληφθεί εξειδικευμένο προσωπικό (γιατροί νεογνολόγοι). Η έλλειψη μονάδας είχε ως συνέπεια μέσα στο 2014 να γίνουν 15 αεροδιακομιδές νεογνών σε νοσοκομεία της Κρήτης και της Αθήνας.

Σταδιακά, υπηρεσίες του νοσοκομείου ιδιωτικοποιούνται, όπως η φύλαξη, ο καθαρισμός, το κυλικείο, η σίτιση. Γίνεται ανοιχτά συζήτηση οι τραυματιοφορείς να ανατεθούν σε ιδιωτικό συνεργείο. Η ιδιωτικοποίηση σημαίνει ότι το κόστος αναλαμβάνει να καλύψει το νοσοκομείο με ίδια έσοδα, δηλαδή με πληρωμές από τους ασθενείς.

Ενας αγροτικός γιατρός για 7 ιατρεία

Στο νησί λειτουργούν 2 Κέντρα Υγείας, ένα στον Αρχάγγελο κι ένα στον Εμπωνα. Το Κέντρο Υγείας Αρχαγγέλου, το χειμώνα καλύπτει 30.000 κατοίκους και το καλοκαίρι έως και 60.000. Εχει μόλις τρεις μονίμους γιατρούς (γενικής ιατρικής) και έναν αγροτικό. Ο αγροτικός καλείται να εξυπηρετήσει και άλλα 7 Περιφερειακά Ιατρεία. Κατά συνέπεια, αφού είναι μόνος του, απλά γυρνάει από χωριό σε χωριό για να συνταγογραφεί.

Τραγική είναι η κατάσταση στη Νότια Ρόδο, με περίπου 10.000 κατοίκους. Το πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο στο Γεννάδι για 5.000 κατοίκους το χειμώνα και ως και 30.000 κατοίκους το καλοκαίρι - μαζί με τα γύρω χωριά - πρακτικά δεν λειτουργεί. Εχει μόλις ένα μόνιμο γιατρό κι έναν αγροτικό, αλλά δεν έχει κανένα νοσηλευτή! Ετσι μπορεί να λειτουργήσει σε 24ωρη βάση μόνο 14 μέρες το μήνα, τις υπόλοιπες λειτουργεί μόνο τα πρωινά.

Ερώτηση για το θέμα είχε καταθέσει στις 18 Μάρτη 2014 το ΚΚΕ όπου ανάμεσα σε άλλα σημείωνε: «Πρακτικά, λοιπόν, τις υπόλοιπες ημέρες του μήνα που δεν λειτουργεί, αναγκάζονται οι κάτοικοι με δική τους φροντίδα να μετακινηθούν 45-50 χλμ. στο κοντινότερο Κέντρο Υγείας που βρίσκεται στον Αρχάγγελο. Αντίστοιχα στα ιατρεία της περιοχής Νότιας Ρόδου η παροχή υπηρεσιών Υγείας είναι αδύνατη. Στην Κατταβιά δεν υπάρχει ούτε ένας γιατρός, ενώ στην Απολακκιά πηγαίνει μόνο ένας για συνταγογράφηση. Το αυτοκίνητο του ΕΚΑΒ δεν εδρεύει πια στην περιοχή του Γενναδίου, με αποτέλεσμα να υπάρχει δυσκολία και χρονική καθυστέρηση στη μεταφορά των ασθενών, με επικίνδυνες συνέπειες για την υγεία και τη ζωή τους».

Στο νησί υπάρχουν συνολικά 3 ασθενοφόρα και για την τουριστική σεζόν φέρνουν άλλα 2. Ετσι, το χειμώνα η περιοχή κοντά στο Γεννάδι μένει χωρίς ασθενοφόρο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ