Τετάρτη 11 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Νεκροί Κούρδοι σε διαδηλώσεις στην Ανατολή

Επίσκεψη του Ιρανού Προέδρου με σειρά συμφωνιών

ΑΓΚΥΡΑ-ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ-ΛΙΤΖΕ.--

Δύο νεκροί Κούρδοι διαδηλωτές και μία υποστολή τουρκικής σημαίας από Κούρδο σε αεροπορική βάση στις ανατολικές επαρχίες έδωσαν νέα τροφή στις «κόντρες» για ένα θέμα που συνδέεται με τις «ισορροπίες» και τις συμμαχίες σε μια περιοχή πλούσια σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Ωστόσο, δεν είναι παράξενο να δημιουργηθούν ερωτηματικά, καθώς οι νέες εστίες έντασης γεννήθηκαν λίγο μετά τις δηλώσεις του ηγέτη των Κούρδων, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, που έκανε λόγο για «νέα φάση» στην οποία μπαίνουν οι διαπραγματεύσεις και κάλεσε σε προσοχή απέναντι σε προβοκάτσιες. Επιπλέον, πηγές από την κουρδική πλευρά και φιλοκουρδικά κόμματα έχουν καταγγείλει ότι ο στρατός επιχείρησε να στήσει το σκηνικό με οικογένειες που διαμαρτύρονται για «απαγωγές» και ότι η πλειοψηφία των οικογενειών επιβεβαιώνει ότι τα παιδιά τους εθελοντικά κατατάχτηκαν στο PKK.

Οργή Ερντογάν για την απραξία του στρατού

Από τη μεριά του, το τουρκικό Γενικό Επιτελείο Στρατού εξέδωσε ανακοίνωση για το περιστατικό με την τουρκική σημαία (που φαίνεται ότι υπέστειλε ανήλικος Κούρδος), σημειώνοντας ότι κατέβαλε κάθε προσπάθεια «να διατηρήσει ηρεμία», αντιμετωπίζοντας «προκλητικές πράξεις με τις οποίες παιδιά και γυναίκες χρησιμοποιούνται για να προκαλέσουν θανάτους πολιτών που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν μαζικές διαδηλώσεις». Πάντως, ο πρωθυπουργός Ρ. Τ. Ερντογάν εμφανίστηκε εξοργισμένος από την «απραξία» του στρατού και κατήγγειλε τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης αλλά και τον ισλαμιστή επιχειρηματία Φετ. Γκιουλέν ότι εκμεταλλεύονται την κατάσταση.

Το «Εθνικιστικό κίνημα», με τον Ντεβλέτ Μπαχτσελί, έκανε λόγο για «ντε φάκτο κατάληψη από το PKK» στις ανατολικές περιοχές, ενώ το Ρεπουμπλικάνικο Κόμμα απέδωσε στον Ερντογάν ανεπαρκή αντίδραση στην προσπάθειά του να κερδίσει τη στήριξη των Κούρδων ενόψει των προεδρικών εκλογών.

Πάντως, ο θάνατος των δύο Κούρδων στη διάρκεια διαδηλώσεων στην ανατολική χώρα (του 26χρονου Ραμαζάν Μπαράνκαι και του 50χρονου Μπακί Ακντεμίρ), στις οποίες, σύμφωνα με γαλλικά ΜΜΕ, η αστυνομία χρησιμοποίησε αληθινές σφαίρες, πυροδότησε νέο γύρο κινητοποιήσεων σε πολλές πόλεις. Στην Κωνσταντινούπολη -μεταξύ άλλων- η αστυνομία χρησιμοποίησε και δακρυγόνα για να διαλύσει τους διαδηλωτές, ενώ υπάρχουν κατηγορίες ότι μπροστά στους παραταγμένους αστυνομικούς ακροδεξιές ομάδες απειλούσαν τους διαδηλωτές.

Επίσκεψη Ρουχανί με πολλές οικονομικές συμφωνίες

Παρά τις εξελίξεις στην ανατολή, η επίσκεψη του Ιρανού Προέδρου Χασάν Ρουχανί -η πρώτη Ιρανού Προέδρου μετά από 18 χρόνια- όχι μόνο δεν πέρασε απαρατήρητη αλλά είναι σίγουρο ότι θα συζητηθεί πολύ, εντός αλλά και εκτός συνόρων.

Ο Ρουχανί έφτασε στην Αγκυρα τη Δευτέρα, συνοδευόμενος από πλήθος υπουργών αλλά και Ιρανών επιχειρηματιών. Στη συνάντησή τους, ο πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ μίλησε για «ιστορική επίσκεψη» και το «δικαίωμα των χωρών της περιοχής στη χρήση πυρηνικής ενέργειας για ειρηνικό σκοπό», ο δε Ρουχανί για διμερείς σχέσεις σημαντικές «όχι μόνο για την ευρύτερη περιοχή αλλά και όλο τον κόσμο». Ενώ ο Ερντογάν επανέλαβε τη σημασία της δημιουργίας Ανωτάτου Συμβουλίου Πολιτικής Συνεργασίας (που επρόκειτο να συνεδρίαζε χτες για πρώτη φορά στην Αγκυρα) αλλά και του στόχου για αύξηση των εμπορικών συναλλαγών στα 30 δισ. δολάρια το 2015.

Ανάμεσα στις συμφωνίες που υπογράφτηκαν είναι αρκετές για τη συνεργασία στους τομείς της Ενέργειας, των Μεταφορών (π.χ., μία αφορά τη σιδηροδρομική σύνδεση των δύο χωρών), τον Τουρισμό αλλά και την Ασφάλεια και την «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας». Βεβαίως, παραμένει η «διάσταση απόψεων» σχετικά με την κατάσταση σε Συρία και Ιράκ.

  • Την αντίδρασή του για το ταξίδι που ετοιμάζει ο Ερντογάν στη Βιέννη στις 19 Ιούνη (ενόψει των προεδρικών εκλογών) εξέφρασε ο ηγέτης του αυστριακού ακροδεξιού κόμματος των Ελευθέρων («FPO» -ήρθε τρίτο στις ευρωεκλογές με 19,7%), Χάιντς Κρίστιαν Στράχε.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ