Παρασκευή 13 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Νέες επιθέσεις από αμερικανικά αεροσκάφη

Χιλιάδες οικογένειες εγκαταλείπουν τα σπίτια τους στο Ουαζιριστάν

ΜΙΡΑΝΣΑΧ.--

Το «δικαίωμά» τους να επεμβαίνουν στο όνομα της ...διασφάλισης της ειρήνης είδαν οι Αμερικανοί, λίγες μέρες μετά τις πολύνεκρες επιθέσεις που οι Ταλιμπάν εξαπέλυσαν στο Πακιστάν. Ετσι, χτες, επαναλήφθηκαν μετά από πολλούς μήνες (το Δεκέμβρη του 2013) επιθέσεις μη επανδρωμένων αμερικανικών αεροσκαφών στην περιοχή του βορειοδυτικού Πακιστάν, Ουαζιριστάν, που βρίσκεται στα σύνορα με το Αφγανιστάν και θεωρείται βασική εστία πολλών ομάδων Ταλιμπάν. Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία, από τις δύο επιθέσεις που έγιναν η μία με μικρή διαφορά ωρών από την άλλη, σκοτώθηκαν τουλάχιστον δέκα έξι αντάρτες.

Σύμφωνα με εκπροσώπους πακιστανικών αρχών, ανάμεσα στους νεκρούς είναι και Ουζμπέκοι. Την Τετάρτη, το Ισλαμικό Κίνημα του Ουζμπεκιστάν (UMI) ανέλαβε κι αυτό ευθύνη (είχε προηγηθεί ανάληψη ευθύνης από το Κίνημα των Ταλιμπάν του Πακιστάν - TTP) για το φονικό χτύπημα που σημειώθηκε την Κυριακή στο διεθνές αεροδρόμιο στο Καράτσι, την οικονομική πρωτεύουσα της χώρας, που κόστισε τη ζωή σε 39 ανθρώπους.

Το UMI, που ιδρύθηκε το 1991, διακηρύσσει ως στόχο του τη δημιουργία ισλαμικού κράτους σε μεγάλες περιοχές όλης της κεντρικής Ασίας και έχει εδώ και χρόνια συμπεριληφθεί στη λίστα των ΗΠΑ με τις «τρομοκρατικές οργανώσεις».

Ευρείες επιχειρήσεις εναντίον ανταρτών ξεκίνησε στο Ουαζιριστάν και η ίδια η πακιστανική κυβέρνηση, μετά την πολύνεκρη επίθεση στο Καράτσι που για πολλούς επιβεβαίωσε το «ναυάγιο» στις ειρηνευτικές συνομιλίες με τους «Ταλιμπάν». Ηδη, τις τελευταίες μέρες χιλιάδες οικογένειες εγκαταλείπουν τα σπίτια τους στην περιοχή από το φόβο μήπως σκοτωθούν στη διάρκεια των συγκρούσεων.

Δικαίωμα εξόδου από τη χώρα στον Μουσάραφ

Στο μεταξύ, ποικίλες αντιδράσεις αλλά ίσως και εξελίξεις αναμένεται να προκαλέσει η χτεσινή απόφαση δικαστηρίου που αίρει την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα για τον πρώην Πρόεδρο του Πακιστάν Περβέζ Μουσάραφ. Ο Μουσάραφ (που δικάζεται με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας) είχε ζητήσει πρόσφατα να ταξιδέψει στο Ντουμπάι για να δει την άρρωστη μητέρα του. Πολλοί θεωρούν ότι πρόκειται για πρόσχημα και ότι αν καταφέρει να βγει εκτός χώρας δε θα επιστρέψει. Η απόφαση θα εκτελεστεί σε 15 μέρες, διάστημα μέσα στο οποίο η κυβέρνηση μπορεί να την προσβάλει με έφεση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ