Παρασκευή 13 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΟΚΑΝΑ
Μεγάλα προβλήματα στις μονάδες υποκατάστασης

Στη συντριπτική πλειοψηφία των μονάδων υποκατάστασης δεν υπάρχουν αντιδραστήρια, δε γίνονται ουροληψίες, εργαλεία απαραίτητα για την ασφάλεια στη χορήγηση υποκατάστατων, αυξάνοντας τους κινδύνους από την παράλληλη χρήση κι άλλων ουσιών πλην του υποκατάστατου. Στην Αθήνα, αντιστοιχεί ένας παθολόγος ανά πέντε μονάδες, όταν ένα μεγάλο ποσοστό των εξαρτημένων πάσχει από Εϊτζ και σοβαρές ηπατοπάθειες. Στη μονάδα της Καλαμάτας, υπάρχει ένας νοσηλευτής και ένας γιατρός με δελτίο παροχής υπηρεσιών. Στη μονάδα της Καβάλας, δεν υπάρχει καν γιατρός και ζητούνται εθελοντές! Στη Βέροια, υπάρχουν μόνο νοσηλευτές και δύο φορές τη βδομάδα έρχεται ο γιατρός από τη μονάδα της Κατερίνης.

Αυτή είναι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα προγράμματα υποκατάστασης του ΟΚΑΝΑ, μετατρέποντάς τα σε χαμηλών προδιαγραφών προγράμματα συντήρησης, ως συνέπεια και της υποχρηματοδότησης του Οργανισμού.

«Η Διοίκηση του ΟΚΑΝΑ, αντί να διεκδικήσει την αύξηση της χρηματοδότησης, σχεδιάζει την εισαγωγή μεγάλου αριθμού εξαρτημένων (σ.σ. περίπου 700 άτομα) με δήθεν στόχο την απορρόφηση της λίστας αναμονής», σημείωσαν χτες ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στον ΟΚΑΝΑ, Αγγελος Αγγελίδης, και η γγ, Ολγα Αναγνώστου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Υπενθυμίζεται ότι η λίστα αναμονής έχει χρησιμοποιηθεί κατά κόρον ως άλλοθι για την υλοποίηση σειράς αντιδραστικών σχεδιασμών (όπως η μεταφορά των μονάδων στα νοσοκομεία). Ομως, να σημειωθεί ότι ένας από τους παράγοντες δημιουργίας της λίστας είναι η φύση και η λειτουργία των προγραμμάτων. Επειδή ακριβώς τα συγκεκριμένα προγράμματα έχουν μετατραπεί, με ευθύνη των μέχρι τώρα κυβερνήσεων, σε προγράμματα συντήρησης μακράς παραμονής, δημιουργείται και θα δημιουργείται διαρκώς λίστα αναμονής.

Η σχεδιαζόμενη εισαγωγή κι άλλων εξαρτημένων χωρίς την εξασφάλιση των στοιχειωδών προϋποθέσεων, αντί να λύσει προβλήματα θα δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερα, σημειώνουν οι εργαζόμενοι, επισημαίνοντας ότι «είμαστε επιστήμονες και όχι διαχειριστές ή "απλοί υπάλληλοι"(...) Θα υπερασπιστούμε όχι μόνο την επιστημονική δεοντολογία, αλλά και το δικαίωμα των εξαρτημένων για δωρεάν δημόσια και αξιοπρεπή θεραπεία. Δε θέλουμε και δε θα μετατραπούν τα προγράμματα του ΟΚΑΝΑ σε αποθήκες ψυχών, απλά και μόνο για να φανεί ότι ο αριθμός όσων περιμένουν στη λίστα μειώθηκε». Ενώ η Επιστημονική Επιτροπή του Συλλόγου υπογραμμίζει ότι αν δεν καλυφθούν άμεσα οι ανάγκες των προγραμμάτων, με βάση τα διεθνώς αποδεκτά επιστημονικά δεδομένα, «οποιαδήποτε λύση εκ των ενόντων και χωρίς την κάλυψη σε ιατρικό και λοιπό προσωπικό καθώς και σε υγειονομικό και φαρμακευτικό υλικό δημιουργεί κινδύνους και εγείρει σοβαρά ζητήματα επιστημονικής δεοντολογίας αλλά και ηθικής».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ