Τετάρτη 18 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
KINA
Νέες κινήσεις στη Νότια Κινεζική Θάλασσα

ΠΕΚΙΝΟ.--

Το Πεκίνο ανακοίνωσε προχτές ότι θα προχωρήσει στην ανέγερση σχολείου στα νησιά Παρασέλ (Γιονγκσίνγκ στα κινεζικά) που βρίσκονται σε περιοχή της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας που διεκδικούν Κίνα, Βιετνάμ αλλά και Ταϊβάν. Πρόκειται για ένα ακόμα βήμα που πολλοί ερμηνεύουν ως ενδεικτικό της αποφασιστικότητας του Πεκίνου να προβάλλει με αξιώσεις τις διεκδικήσεις του στην περιοχή.

Πάντως, την τελευταία διετία, η Κίνα έχει χτίσει νοσοκομείο, βιβλιοθήκη αλλά και αεροδρόμιο σε νησί του συμπλέγματος Παρασέλ.

Αντιδρώντας, οι Φιλιππίνες δήλωσαν ότι θα ζητήσουν να υπογραφεί μορατόριουμ για την ανέγερση υποδομών στη Νότια Κινεζική Θάλασσα.

Οι ανταγωνισμοί εντείνονται στην ευρύτερη περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού, με την Κίνα και άλλες μεγάλες δυνάμεις (π.χ. Ιαπωνία) να πρωταγωνιστούν στην κλιμάκωση εντάσεων στο πλαίσιο εξυπηρέτησης μονοπωλιακών συμφερόντων.

Πάντως, χαρακτηριστική ήταν η επισήμανση που έκανε ο πρώην Ιάπωνας πρωθυπουργός (και πρώην ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος Ιαπωνίας το διάστημα 2009 - 2010) Γιούκιο Χατογιάμα, μιλώντας αποκλειστικά στο κρατικό πρακτορείο της Κίνας. Σύμφωνα με την απόδοση του ίδιου του πρακτορείου «Σινχουά», ο Ιάπωνας πολιτικός δήλωσε ότι η σημερινή στάση που υιοθετεί ο ιαπωνικός στρατός στη γραμμή της κυβέρνησης Αμπε διακρίνεται από παρωπίδες και δεν μπορεί να εξασφαλίσει την ειρήνη στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού. Συμπλήρωσε ότι η σημασία της Κίνας για τις ΗΠΑ θα μεγαλώσει το επόμενο διάστημα και ότι η συμμαχία Τόκιο - Ουάσιγκτον δεν πρόκειται να αλλάξει αυτήν την τάση, ενώ η προσπάθεια της Ιαπωνίας να πιέζει την Κίνα και να υποκινεί αντιπαράθεση μαζί της θα οδηγήσει στην απομόνωση του Τόκιο από τη διεθνή κοινότητα. Τέλος, τόνισε ότι Κίνα και Ιαπωνία θα έπρεπε να συνεχίζουν την επαφή στους τομείς της οικονομίας, της εκπαίδευσης και του πολιτισμού, προσθέτοντας ότι ο ιαπωνικός λαός πρέπει να μάθει περισσότερα για την ιστορία και να έχει το θάρρος να την αντιμετωπίσει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ