Τρίτη 1 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Χιλιάδες παιδιά αναμένεται να μείνουν εκτός παιδικών σταθμών

Σήμερα θα δημοσιευτεί η προκήρυξη για τους παιδικούς σταθμούς του ΕΣΠΑ

Εντονο κοινωνικό πρόβλημα αναμένεται να προκύψει από το Σεπτέμβρη για χιλιάδες λαϊκές εργατικές οικογένειες, οι οποίες δεν γνωρίζουν εάν το παιδί τους θα γίνει δεκτό σε δημοτικό παιδικό σταθμό, εάν θα εγκριθεί η αίτηση για ένταξη στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ που είναι δωρεάν. Το κονδύλι που τελικά θα δοθεί στους παιδικούς σταθμούς, τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) και ΚΔΑΠ για παιδιά με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ), μέσω ΕΣΠΑ, ανέρχεται περίπου στα 160 εκατομμύρια ευρώ και αφορά τη φιλοξενία περίπου 68.000 παιδιών. Σήμερα Τρίτη αναμένεται να δημοσιευθεί η σχετική προκήρυξη και θα αφορά την υποβολή αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους φορείς. Θα ακολουθήσει, από τις 25 Ιούλη έως τις 4 Αυγούστου, η υποβολή αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους γονείς.

Χιλιάδες παιδιά αναμένεται να μείνουν εκτός παιδικών σταθμών, αφού το κονδύλι που δίνεται φέτος είναι κατά 20 εκατομμύρια μειωμένο σε σχέση με πέρσι, οπότε και ανερχόταν στα 180 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς να καλύπτει τις ανάγκες. Από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης καταβάλλονται, λένε, προσπάθειες να βρεθούν άλλα 10 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που επίσης δεν λύνει το αδιέξοδο των λαϊκών οικογενειών. Χαρακτηριστικό είναι ότι η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) εκτιμά πως φέτος οι αιτήσεις θα ξεπεράσουν τις 100.000 ευρώ, με προοπτική να φτάσουν τις 120.000. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, είναι προφανές ότι θα απορριφθούν περίπου οι μισές αιτήσεις.

Μάλιστα, η μειωμένη χρηματοδότηση συνοδεύεται και από δραστικό περιορισμό των οικογενειών που έχουν δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση, καθώς το οικογενειακό εισόδημα δεν πρέπει να ξεπερνά τις 27.000 ευρώ από 30.000 που ήταν πέρσι για μητέρες με δύο παιδιά, προσαυξανόμενο κατά 3.000 για κάθε επιπλέον παιδί, με ανώτατο όριο τις 36.000. Την ίδια ώρα, μειώνεται κατά 9% το κόστος ανά παιδί, που σημαίνει περιορισμό ή υποβάθμιση παρεχόμενων υπηρεσιών. Eπίσης προβλέπεται η μείωση, κατά 30%, των προσφερόμενων ανά παιδικό σταθμό θέσεων. Η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει σε μείωση των τμημάτων εντός παιδικού σταθμού και κατά συνέπεια σε απολύσεις προσωπικού.

Η τελική ανάρτηση των πινάκων των ωφελούμενων ανά δομή και φορέα θα γίνει στις 31 Αυγούστου. Η επιλογή των ωφελουμένων θα γίνει με μοριοδότηση και κριτήρια, το χαμηλό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα, την κατάσταση απασχόλησης, την εργασιακή σχέση και το είδος της απασχόλησης, δελτίο ανεργίας από τον ΟΑΕΔ σε ισχύ και την οικογενειακή κατάσταση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ