Τετάρτη 2 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Συνεχίζεται η απεργία πείνας των κρατουμένων

Συνεχίζεται η απεργία πείνας των περίπου 4.500 κρατουμένων στις φυλακές της χώρας, που αντιδρούν στο νομοσχέδιο (ψηφίστηκε ήδη επί της αρχής) για τις λεγόμενες φυλακές υψίστης Ασφαλείας ή Γ' τύπου. Οι γιατροί που επισκέπτονται τους κρατούμενους σημειώνουν πως είναι αδύνατη η στοιχειώδης παρακολούθηση 1.200 απεργών πείνας από το ελάχιστο ιατρικό προσωπικό και με την υποτυπώδη υποδομή του ιατρείου των φυλακών, με συνέπεια να υπάρχει ανά πάσα στιγμή κίνδυνος σοβαρών επιπλοκών για την υγεία και τη ζωή τους.

Να σημειωθεί ότι η μόνη αλλαγή που έγινε στο νομοσχέδιο από τον αρμόδιο υπουργό είναι η μείωση στα 5 από 10 χρόνια του χρόνου παραμονής του κρατούμενου στις λεγόμενες φυλακές υψίστης Ασφαλείας... Πιο συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο, που αφορά σε λεγόμενες ρυθμίσεις ποινικού και σωφρονιστικού δικαίου, περιλαμβάνει την ίδρυση φυλακών υψίστης Ασφαλείας (στο Δομοκό), όπου χωρίς άδεια για 5 χρόνια και άνω θα παραμένουν μεταξύ άλλων οι καταδικασθέντες με τον «τρομονόμο». Τις ίδιες επιπτώσεις θα έχουν ακόμα και όσοι τιμωρούνται με πειθαρχικά αδικήματα μέσα στις φυλακές! Το καθεστώς διαβίωσης θα είναι κατά πολύ αυστηρότερο ακόμα και για τους υπόδικους, με περιορισμό επισκέψεων συγγενών, περιορισμό στην τηλεφωνική επικοινωνία κ.ά. Μάλιστα, σε συνδυασμό με άλλες επιβαρυντικές διατάξεις, το κλείδωμα στο κελί μπορεί να φτάσει και τις 22 ώρες! Στο ειδικό αυτό καθεστώς δε θα υπάρχουν μεροκάματα για τους κρατούμενους (προγράμματα εργασίας) των φυλακών και κανενός είδους προγράμματα, ενώ, όπως πάντα, προβλέπονται ευεργετικές διατάξεις για όσους δίνουν πληροφορίες...

Επιπλέον, εξωτερική και περιμετρική φύλαξη των εν λόγω φυλακών αποτελεί αρμοδιότητα πλέον της αστυνομίας και «συνιστώνται ειδικές περιφερειακές υπηρεσίες». Αφαιρείται δηλαδή η αρμοδιότητα από το υπουργείο Δικαιοσύνης. Στις αρμοδιότητες της νέας υπηρεσίας, εκτός από τη φύλαξη, θα είναι και όλες οι μετακινήσεις των κρατουμένων σε οποιοδήποτε θεραπευτήριο ή για ανάκριση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ