Παρασκευή 25 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 53
Τηλεόραση
«Πάθος» στα Βαλκάνια

Σκηνή από την ταινία «Μοιραίο πάθος» του Λουί Μαλ
Σκηνή από την ταινία «Μοιραίο πάθος» του Λουί Μαλ
Δύο σημαντικές ευρωπαϊκές ταινίες, μια γαλλική δραματική που περιγράφει μια ερωτική σχέση μέσα στο αυστηρό βρετανικό περιβάλλον και μια ελληνική, η οποία μέσα από ένα τρελό οδοιπορικό στα Βαλκάνια, μας δείχνει τη μεγαλοσύνη των λαών αυτής της χερσονήσου.

«Μοιραίο πάθος», σκηνοθεσία Λουί Μαλ

Ενας Βρετανός βουλευτής ερωτεύεται την αρραβωνιαστικιά του γιου του. Οι δύο εραστές ζουν στιγμές τρομακτικής πίεσης από το αυστηρό βρετανικό περιβάλλον. Ο έρωτάς τους, όμως είναι δυνατός και τροφοδοτείται από την παρανομία του. Το ένοχο μυστικό δεν αργεί να αποκαλυφθεί και οι συνέπειες θα είναι τραγικές για όλους όσοι εμπλέκονται. Η ταινία είναι η προτελευταία του Λουί Μαλ, του σκηνοθέτη που υπήρξε ένας από τους κορυφαίους της γαλλικής νουβέλ βαγκ, ο οποίος έβαλε την υπογραφή του σε μια μεγάλη και σημαντική φιλμογραφία, την οποία χαρακτηρίζει η αλλαγή. Αλλαγή τοπίων, χωρών, ειδών... Ο Λουί Μαλ κινείται με μεγάλη άνεση σε όλα τα κινηματογραφικά είδη, τα οποία όμως χειρίζεται με την ίδια συνείδηση και σοβαρότητα. Στο «Μοιραίο Πάθος» εμφανίζονται σημαντικοί ηθοποιοί εκ των οποίων η Μιράντα Ρίτσαρντσον ήταν υποψήφια για Οσκαρ Β' Γυναικείου Ρόλου, το 1993, για την ερμηνεία της στην ταινία. Η μουσική ανήκει στον Ζμπίγκνιεφ Πράισνερ, τον συνθέτη που αποτελούσε το μουσικό «συνένοχο» του Κριστόφ Κισλόφσκι. Πρωταγωνιστούν: Τζέρεμι Αϊρονς, Ζιλιέτ Μπινός, Μιράντα Ρίτσαρντσον, Ρούπερτ Γκρέιβς (ALTER, 22.00).

«Βαλκανιζατέρ», σκηνοθεσία Σωτήρης Γκορίτσας

Μια ταινία δρόμου που παρακολουθεί την κωμικοτραγική περιπέτεια του Φώτη και του Σταύρου, δύο φίλων και συνεταίρων που στην προσπάθειά τους να «πιάσουν την καλή» διασχίζουν τα Βαλκάνια και τη Δυτική Ευρώπη. Οι κίνδυνοι και οι περιπέτειές τους για την αντιμετώπιση προσώπων και καταστάσεων που συναντούν, θα εντείνει συνεχώς τη διαμάχη των δύο φίλων που διαφωνούν σχεδόν στα πάντα. Το ταξίδι τους αυτό θα είναι η γνωριμία τους με εντελώς διαφορετικές κοινωνίες, παράλληλα όμως θα αποδειχθεί και μια βαθύτερη γνωριμία με τους ίδιους τους εαυτούς τους. Πρωταγωνιστούν: Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Στέλιος Μάινας, Γιώτα Φέστα κ.ά. (ALPHA, 21.00).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ