Πέμπτη 10 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ενισχύονται οι αντιμεταναστευτικές επιχειρήσεις

Φράχτες στη στεριά...

ΥΠΕΘΑ

Φράχτες στη στεριά...
Στην ενίσχυση διεξαγωγής των κοινών αντιμεταναστευτικών επιχειρήσεων του «Frontex», αλλά και στην ανάληψη σχετικών «δράσεων» και σε τρίτες χώρες, αναφέρθηκε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Β. Κικίλιας κατά τη διάρκεια του Ατυπου Συμβουλίου υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. Οι εργασίες του άρχισαν και ολοκληρώθηκαν χτες στο Μιλάνο. Στο πλαίσιο της συνεδρίασης συζητήθηκαν οι νέες κατευθυντήριες γραμμές στρατηγικής στον τομέα Εσωτερικών Υποθέσεων.

Παράλληλα, σε έκτακτη συνάντηση που είχαν ο Β. Κικίλιας με την επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Σ. Μάλμστρομ, συζητήθηκε το αίτημα για αύξηση της χρηματοδότησης από την ΕΕ για την ενίσχυση των κατασταλτικών επιχειρήσεων στα σύνορα. Η συνάντηση έγινε μετά από συνεννόηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Στο πλαίσιο αυτό συμφωνήθηκε την ερχόμενη εβδομάδα να συναντηθούν στις Βρυξέλλες τεχνικά κλιμάκια του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκειμένου να εξεταστεί η δυνατότητα ενίσχυσης της χρηματοδότησης.

Εκατοντάδες διασώζονται και μετά συλλαμβάνονται

Την ίδια ώρα στην Ελλάδα τις τελευταίες μέρες περίπου 500 μετανάστες διασώθηκαν και στη συνέχεια συνελήφθησαν από το Λιμενικό. Αναλυτικότερα 37 μετανάστες διασώθηκαν στη θαλάσσια περιοχή ακρωτηρίου Πρασού, βορειοανατολικά της Σάμου, άλλοι 33 στη θέση Κρούντερι Αγ. Κωνσταντίνου και άλλοι 30 στο Ποσειδώνιο. Αλλοι 48 διασώθηκαν σε θαλάσσια περιοχή ΒΑ του Αγαθονησίου και 37 στους Θόλους. Παράλληλα 41 μετανάστες εντοπίστηκαν στην ορεινή περιοχή Ακρα Κόρακα, βορειοανατολικά της Λέσβου και 37 στη θαλάσσια περιοχή, σε πνευστή ακυβέρνητη λέμβο. Αλλοι 82 πιάστηκαν στις θέσεις Γαβαθά και Λάψαρνα και άλλοι 26 στο Λυγουνάρι της Γέρας. Εντοπισμός και απεγκλωβισμός δέκα μεταναστών έγινε και στην ορεινή περιοχή Αγ. Θεόδωρος. Επίσης, 37 μετανάστες εντοπίστηκαν και πιάστηκαν στην παραλία Βρουλιδίων, νότια της Χίου. Αλλοι 47 (30 άνδρες, 7 γυναίκες, 10 παιδιά) διασώθηκαν από περιπολικό σκάφος μισό μίλι νότια του νησιού, άλλοι 33 στην περιοχή Γρίδια από ναυαγοσωστικό και 36 στον Εμπορειό. Είκοσι εννέα μετανάστες εντοπίστηκαν στην περιοχή Νένητα. Δεκατέσσερις μετανάστες εντοπίστηκαν στην περιοχή της νήσου Παναγιά Οινουσσών. Διάσωση 27 μεταναστών έγινε και στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά του Φαρμακονησίου.

...ναυάγια στη θάλασσα

ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ

...ναυάγια στη θάλασσα
Τριάντα πέντε μετανάστες - 17 άνδρες, 9 γυναίκες και 8 παιδιά από τη Συρία και μία γυναίκα από τις Φιλιππίνες - μετέφερε παράνομα (σ.σ. 2.000 ευρώ το «κεφάλι»), μέσα σε ένα κλειστό φορτηγάκι, 24χρονος Σύρος, ο οποίος συνελήφθη από την Αστυνομία στην ΠΑΘΕ. Μετά τη σύλληψή του, οι αστυνομικοί εντόπισαν, στο ύψος των διοδίων Πυργετού, έξω από τη Λάρισα, τους αλλοδαπούς.

Ευρεία σύσκεψη στη Ρόδο, για την αντιμετώπιση των εξαθλιωμένων μεταναστών και προσφύγων με τη συμμετοχή φορέων και εκπροσώπων της τοπικής κοινωνίας, πραγματοποίησε χτες ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μ. Βαρβιτσιώτης. Ο περιφερειάρχης Γ. Χατζημάρκος, ειδικότερα, στάθηκε στην αναγκαιότητα να ενισχυθεί η στελέχωση του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Αστυνομίας στην περιοχή.

500 μετανάστες και πρόσφυγες έχουν πεθάνει στη Μεσόγειο από τις αρχές του 2014

Αξίζει να σημειωθεί πως με σχετική έκθεσή της η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει ότι εκατομμύρια ευρώ δαπανώνται κάθε χρόνο από τα κράτη- μέλη της ΕΕ σε φράχτες, εξελιγμένα συστήματα επιτήρησης και περιπολίες των συνόρων τους. Ενας αποκαλυπτικός δείκτης σχετικών προτεραιοτήτων έδειξε ότι η ΕΕ δαπάνησε σχεδόν 2 δισεκατομμύρια για την προστασία των εξωτερικών της συνόρων μεταξύ των ετών 2007 και 2013, αλλά μόλις 700 εκατ. για τη βελτίωση της κατάστασης των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων εντός της ΕΕ κατά την ίδια περίοδο.

Η ΕΕ και τα κράτη-μέλη της χρηματοδοτούν και συνεργάζονται με γειτονικές χώρες όπως η Τουρκία, το Μαρόκο και η Λιβύη, ώστε να συγκροτήσουν μια ζώνη ασφαλείας γύρω από την ΕΕ, σε μια προσπάθεια να σταματήσουν τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, πριν καν φτάσουν στα σύνορα της Ευρώπης. Την ίδια στιγμή αποστρέφουν το βλέμμα από τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεταναστών και των προσφύγων που διαπράττονται σε αυτές τις χώρες.

Επίσης, συνεχίζεται η πρακτική των παράνομων «απωθήσεων» σε Βουλγαρία και Ελλάδα. Επιπλέον, οι «απωθήσεις» δεν λαμβάνουν χώρα μόνο στα νοτιοανατολικά σύνορα της ΕΕ. Το Φλεβάρη του 2014, η Ισπανική Πολιτοφυλακή άνοιξε πυρ με λαστιχένια σφαιρίδια, άσφαιρα πυρά και δακρυγόνα εναντίον περίπου 250 μεταναστών και προσφύγων που κολυμπούσαν από το Μαρόκο κατά μήκος της παραλίας προς τη Θέουτα, όπου βρίσκεται ο ισπανικός θύλακας στη Βόρεια Αφρική. Δεκατέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Οι 23 άνθρωποι που κατάφεραν να φτάσουν στην παραλία επιστράφηκαν αμέσως, προφανώς χωρίς πρόσβαση σε οποιαδήποτε επίσημη διαδικασία ασύλου.

Παράλληλα, η κατάσταση στη Μεσόγειο είναι τραγική. Σύμφωνα με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, υπολογίζεται πως περίπου 500 μετανάστες και πρόσφυγες έχουν πεθάνει στη θάλασσα από τις αρχές του 2014. Εκατοντάδες άλλοι αγνοούνται και θεωρούνται νεκροί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ