Παρασκευή 11 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ
«Εξυπνες πόλεις» για να έρθουν επενδυτές

Η νέα κυβέρνηση κατέθεσε σχέδιο προϋπολογισμού

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ-.-

Μια σειρά στόχους για εξασφάλιση ετήσιων ρυθμών καπιταλιστικής ανάπτυξης 7%-8% περιλαμβάνει ο κρατικός προϋπολογισμός 2014-2015 που παρουσιάστηκε χτες στη Βουλή της Ινδίας. Η νέα κυβέρνηση του Ναρέντρα Μόντι αναδεικνύει ως βασικό εργαλείο τις «έξυπνες πόλεις» που θα κατασκευαστούν, συνδυάζοντας μια σειρά στοιχεία απαραίτητα για την προσέλκυση Ινδών και ξένων επενδυτών: Σύγχρονο και ευρύ δίκτυο παροχής Ενέργειας, νερού, διαδικτύου, αλλά και σύγχρονο οδικό και αεροπορικό δίκτυο σύνδεσης της τεράστιας ινδικής ενδοχώρας.

Οι «έξυπνες πόλεις» έχουν τραβήξει ήδη το ενδιαφέρον κεφαλαίων π.χ. από τη Σιγκαπούρη, αλλά και μονοπωλίων όπως η αμερικανική IBM, η οποία έχει συνεισφέρει στον τεχνολογικό «εξοπλισμό» 2.500 «έξυπνων πόλεων» παγκοσμίως.

Επιπλέον, ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλούν για τις πολυεθνικές και οι «ειδικές οικονομικές ζώνες» που εδώ και χρόνια λειτουργούν στο Γκουτζαράτ (την πολιτεία όπου ο Μόντι ήταν κυβερνήτης μέχρι πρόσφατα) και η κυβέρνηση σχεδιάζει να επεκτείνει, με ρυθμίσεις για πιο «εύκολες» απολύσεις και προσλήψεις και επέκταση της «ελαστικής απασχόλησης».

Ο υπουργός Οικονομικών Αρουν Τζέιτλεϊ σημείωσε ότι ο νέος προϋπολογισμός πρέπει να χρησιμεύσει ως εργαλείο ενάντια σε «σπατάλες» και «λαϊκισμούς», που παρέσυραν την ινδική οικονομία, συμπληρώνοντας ότι επιδοτήσεις όπως αυτές που αφορούσαν διατροφή, λιπάσματα, καύσιμα θα διατηρηθούν μόνο «στοχευμένα».

Επιπλέον, θα αυξηθούν πάλι οι στρατιωτικές δαπάνες της Ινδίας, που ήδη είναι η πρώτη χώρα σε αγορές όπλων παγκοσμίως εδώ και τρία χρόνια. Οσον αφορά τις κρατικές πολεμικές βιομηχανίες, αυξάνεται από 26% σε 49% το ποσοστό που μπορεί να περιέλθει σε ξένους επενδυτές, ενώ στόχος είναι να ενισχυθεί η εγχώρια παραγωγή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ