Παρασκευή 18 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΥΝΗΣΙΑ
Νεκροί 14 στρατιώτες από επίθεση ισλαμιστών

TYNIΔΑ.--

Αιφνιδιασμό προκάλεσε στις τυνησιακές Αρχές η προχτεσινοβραδινή διπλή επίθεση ένοπλων ισλαμιστών σε δύο φυλάκια του στρατού σε απομακρυσμένη ορεινή περιοχή κοντά στη μεθόριο της Τυνησίας με την Αλγερία. Η επίθεση, που έγινε στο όρος Σάαμπι σε ώρα διακοπής της νηστείας του Ραμαζανιού, προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 14 στρατιωτών και τον τραυματισμό άλλων 20. Ο απολογισμός των θυμάτων της επίθεσης θεωρείται ο βαρύτερος για τον τυνησιακό στρατό μετά από την ανεξαρτησία της χώρας το 1956.

Στα μέσα του Ιούνη, η «Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μάγρεμπ» (AQMI) ανέλαβε για πρώτη φορά την ευθύνη επιθέσεων που πραγματοποίησε στην Τυνησία, με πιο χαρακτηριστική εκείνη στην κατοικία του υπουργού Εσωτερικών, στα μέσα Μάη, που προκάλεσε το θάνατο τεσσάρων ανδρών των δυνάμεων ασφαλείας.

Οι συγκρούσεις ισλαμιστών και στρατού διαδραματίζονται σε συνδυασμό με πολύμηνη πολιτική κρίση ανάμεσα σε αντιτιθέμενα κομμάτια της αστικής τάξης σχετικά με το ξαναμοίρασμα του πλούτου της χώρας. Η κρίση φάνηκε να εκτονώνεται τον περασμένο Γενάρη με την ψήφιση του Συντάγματος και τη συγκρότηση «κυβέρνησης τεχνοκρατών», τρία χρόνια μετά από τη λεγόμενη «αραβική άνοιξη» που ανέτρεψε το καθεστώς του τότε προέδρου Μπεν Αλι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ