Παρασκευή 25 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Παραδοσιακή ελληνική φορεσιά

Η σκηνογράφος - ενδυματολόγος και πρόεδρος του - διακεκριμένου με διεθνές βραβείο για πρότυπα μουσεία - Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος, στο Ναύπλιο, Ιωάννα Παπαντωνίου, την Κυριακή (11 π.μ. - 1 μ.μ.) θα ξεναγήσει τους επισκέπτες της έκθεσης «Αχνάρια μεγαλοπρέπειας. Μια νέα ματιά στην παράδοση της ελληνικής γυναικείας φορεσιάς», που παρουσιάζει το Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» (Πειραιώς 254). Στην έκθεση περιλαμβάνονται γυναικεία ενδύματα από τον 18ο έως τον 20ό αιώνα, τα οποία προέρχονται από τη συλλογή του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος - Μουσείου. Δύο ενδύματα ανήκουν στη συλλογή του Μουσείου Μπενάκη. Η έκθεση αφιερώνεται στα είκοσι χρόνια λειτουργίας του μουσείου, στα σαράντα χρόνια του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος και στη μνήμη της Κούλας Λαιμού. Η επιμέλεια της έκθεσης είναι της Ιωάννας Παπαντωνίου και η σκηνογραφική επιμέλεια του Σταμάτη Ζάννου.

Η έκθεση επικεντρώνεται στην εξέλιξη των τοπικών φορεσιών του ελλαδικού χώρου γύρω στο 18ο αι., εντοπίζοντας κατάλοιπα ενδυματολογικών σχημάτων μιας περιόδου με ελάχιστες σχετικές πληροφορίες. Τα σχήματα αυτά αποτέλεσαν τη βάση για ό,τι επρόκειτο να ακολουθήσει στα μέσα του 19ου αι., όταν με τα ρομαντικά κινήματα αποκρυσταλλώθηκαν οι τοπικές φορεσιές στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και αλλού.

Εισιτήρια: Ενήλικες 5 ευρώ, παιδιά 2,5 ευρώ. Ημέρες και ώρες λειτουργίας της έκθεσης: Τρίτη, Tετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Κυριακή 10 π.μ. - 3 μ.μ. Δευτέρα, Σάββατο κλειστά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ