Παρασκευή 25 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Μετράνε ήδη 800 νεκρούς φέτος στη Μεσόγειο

Περισσότεροι από 800 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μόνο αυτήν τη χρονιά στη Μεσόγειο. Πολλοί από αυτούς προσπαθούσαν να ξεφύγουν από συγκρούσεις και εμφυλίους πολέμους. Αυτό αναφέρει χτεσινή ανακοίνωση της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, δείχνοντας το πρόβλημα που υπάρχει από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, τη στυγνή εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών χωρών του τρίτου κόσμου και την ένταση των πολιτικών καταστολής σε βάρος των εξαθλιωμένων που καταφεύγουν στην ΕΕ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το τελευταίο δεκαήμερο, περισσότεροι από 260 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ή φέρονται να αγνοούνται, στην προσπάθειά τους να διασχίσουν τη Μεσόγειο προς την Ευρώπη. Οι επιζώντες ανέφεραν συνταρακτικά περιστατικά: Ομαδικούς πνιγμούς, θανάτους από ασφυξία ενώ πολλοί άνθρωποι φέρονται να μαχαιρώθηκαν. Ο ζοφερός απολογισμός ανεβάζει το συνολικό αριθμό των θανάτων στη θάλασσα σε 800 περίπου άτομα μόνο για φέτος, σε σύγκριση με τους συνολικά 600 θανάτους το 2013 και τους 500 το 2012.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν, πάνω από 75.000 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν σε Ιταλία, Ελλάδα, Ισπανία και τη Μάλτα μέσω θαλάσσης κατά το πρώτο μισό του 2014 - 25% περισσότεροι σε σύγκριση με τους 60.000 που έκαναν το ίδιο ταξίδι μέσα στο 2013, και τρεις φορές περισσότεροι σε σχέση με τους 22.500 το 2012.

Η Ιταλία δέχτηκε το μεγαλύτερο αριθμό αφίξεων (63.884). Ακολουθούν η Ελλάδα (10.080), η Ισπανία (1.000) και η Μάλτα (227). Επιπλέον 21.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φτάσει στην Ιταλία από την 1/7 και μετά. Οι περισσότεροι προέρχονται από την Ερυθραία, τη Συρία, το Μάλι και τη Λιβύη.

Ανάμεσά τους συγκαταλέγοναι 10.563 παιδιά, 3.676 από τη Συρία, που έφτασαν στην Ιταλία μέσα στους πρώτους έξι μήνες του 2014. 6.500 από τα παιδιά αυτά, κυρίως από την Ερυθραία, ήταν ασυνόδευτα ή χωρισμένα από τις οικογένειές τους. Μόνο το Σαββατοκύριακο της 19-20/7, οι αρχές της Ιταλίας και της Μάλτας, με τη βοήθεια αρκετών εμπορικών πλοίων, διέσωσαν 8.000 άτομα.

Ο Υπατη Αρμοστεία απευθύνει έκκληση στις κυβερνήσεις να ενισχύσουν τις επιχειρήσεις διάσωσης, να παράσχουν άμεση πρόσβαση στις διαδικασίες ασύλου σε όσους χρήζουν προστασίας, και νόμιμες εναλλακτικές στα επικίνδυνα θαλάσσια περάσματα.

Πρόσφυγες και μετανάστες που διασώθηκαν αναφέρουν πως έδωσαν όλες τους τις οικονομίες στους διακινητές, προκειμένου να ταξιδέψουν μέσα σε μη αξιόπλοες και υπερπλήρεις λέμβους, στριμωγμένοι μέσα σε μικρούς χώρους, χωρίς φαγητό, νερό ή σωσίβια. Το ταξίδι μπορεί να διαρκέσει από μία έως τέσσερις μέρες, ανάλογα με τον καιρό, τις συνθήκες στη θάλασσα και την κατάσταση του σκάφους. Σε πολλά περιστατικά, άνθρωποι βρέθηκαν αποκλεισμένοι στη θάλασσα για πάνω από δύο εβδομάδες μέχρι να διασωθούν.

Στη χώρα μας, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα, καταγράφεται αύξηση των συλλήψεων μεταναστών. Σύμφωνα με την Αστυνομία, από τις αρχές του έτους έως και τον Ιούνη συνελήφθησαν συνολικά (από τις αστυνομικές και τις λιμενικές αρχές) κατηγορούμενοι για παράνομη είσοδο και παραμονή στη χώρα 24.344 αλλοδαποί, ενώ το αντίστοιχο πρώτο εξάμηνο του 2013 είχαν συλληφθεί 19.360, καταγράφεται δηλαδή μία αύξηση της τάξης περίπου του 25,7%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ