Σάββατο 26 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΡΑΤΗΓΕΙΟ ΤΗΣ ΕΕ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ
Ανταλλαγή «τεχνογνωσίας» στην οργάνωση ιμπεριαλιστικών αποστολών

Επίσκεψη στη Λάρισα από το Γερμανό διοικητή του Πολυεθνικού Κοινού Στρατηγείου της Ουλμ από όπου διοικούνται αποστολές των ΝΑΤΟ - ΕΕ - ΟΗΕ

Εξαγωγή «τεχνογνωσίας» στην οργάνωση και διοίκηση ιμπεριαλιστικών αποστολών κάνει το Ελληνικό Στρατηγείο Επιχειρήσεων της ΕΕ (ΕΣΕΕΕ), που εδρεύει στη Λάρισα και αποτελεί ένα από τα πέντε Στρατηγεία της ΕΕ.

Το ΕΣΕΕΕ της Λάρισας ενεργοποιήθηκε με πρόταση της συγκυβέρνησης, για τον έλεγχο και τη διοίκηση της ιμπεριαλιστικής επέμβασης της ΕΕ στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (ΚΑΔ). Η ελληνική κυβέρνηση πέτυχε να λειτουργήσει ως στρατηγείο της επιχείρησης, το επάνδρωσε με Ελληνες επιτελείς, ενώ υποδιοικητής και επιτελάρχης της ευρωενωσιακής στρατιωτικής αποστολής EUFOR RCA, που στάλθηκε και επιχειρεί στην ΚΑΔ, ορίστηκε Ελληνας ταξίαρχος.

Απ' ό,τι φαίνεται το έργο τους επιτελείται σε τέτοιο βαθμό και με τόση αποτελεσματικότητα, που στο Στρατηγείο καταφτάνουν υψηλόβαθμοι αξιωματικοί άλλων κρατών - μελών, κατέχοντες κομβικά πόστα στους στρατιωτικούς μηχανισμούς ΕΕ και ΝΑΤΟ, ώστε να ενημερωθούν και να καταρτιστούν σχετικά. Ενδεικτικά, στις 16 Ιούλη, το ΕΣΕΕΕ επισκέφτηκε ο Γερμανός αντιστράτηγος Richard Rossmanith, διοικητής του Πολυεθνικού Κοινού Στρατηγείου στην πόλη Ουλμ της Νότιας Γερμανίας, από όπου ασκείται διοίκηση σε πολυεθνικές αποστολές του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με τα γράφοντα στην ιστοσελίδα της «Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης» της ΕΕ, ο Γερμανός «έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον σχετικά με το πώς το ΕΣΕΕΕ Λάρισας πέτυχε την έναρξη της λειτουργίας του μέσα σε ένα εξαιρετικό σύντομο χρονικό διάστημα και τη στρατηγική διοίκηση και έλεγχο της αποστολής EUFOR στην ΚΑΔ. Επίσης, ρώτησε πολλά για τις στρατηγικές αερομεταφορές στην Αφρική (σ.σ. με τις οποίες μεταφέρθηκαν τόνοι υλικού και στρατιωτικό προσωπικό), την κατασκευή έργων για το στρατόπεδο όπου φιλοξενούνται έως χίλιοι στρατιώτες, καθώς και για τους πρώτους σχεδιασμούς αναδίπλωσης και τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις για τη στρατηγική εξόδου», την απόσυρση των ευρωενωσιακών δυνάμεων στους επόμενους μήνες, καθώς θα αντικατασταθούν από δεκαπλάσια δύναμη του ΟΗΕ.

«Ο λόγος που ήταν τόσο πρόθυμος να μάθει είναι ότι είναι ο γενικός διοικητής του Στρατηγείου της ΕΕ στην Ουλμ, ένα από τα άλλα τέσσερα ισοδύναμα της Λάρισας κεντρικά στρατηγεία της ΕΕ. Ως εκ τούτου, οι συζητήσεις και ενημερώσεις ήταν καθαρά μεταξύ εμπειρογνωμόνων και των δύο πλευρών ώστε να γνωρίσουν ο ένας από τον άλλο», σημειώνεται στη σχετική ανάρτηση.

«Αλλά και οι αρχηγοί των κλάδων και ο Αρχηγός του Επιχειρησιακού Στρατηγείου έμαθαν πολλά από το Γερμανό διοικητή ο οποίος έχει ένα εξαιρετικό υπόβαθρο εμπειριών από διάφορους μακροχρόνιους διορισμούς σε αποστολές του ΝΑΤΟ, καθώς και ως Διοικητής Αρχηγείου της ΕΕ», προστίθεται. Σημειωτέον, ο Γερμανός παρατήρησε ότι η υποδομή του στρατηγείου στη Λάρισα είναι «αρκετά επαρκής και ανάλογη» του γερμανικού στην Ουλμ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ