Τρίτη 29 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Τρίτο Συνέδριο του Ενωμένου Σοσιαλιστικού Κόμματος

ΚΑΡΑΚΑΣ.-- Ξεκίνησε την Κυριακή στο Καράκας και θα διαρκέσει ως τις 31 Ιούλη το Τρίτο Συνέδριο του Ενωμένου Σοσιαλιστικού Κόμματος Βενεζουέλας (PSUV), το πρώτο χωρίς τη φυσική παρουσία του ιδρυτή του Ούγκο Τσάβες, που θα έχει ξεχωριστή προβολή με εκδηλώσεις για τα 60 χρόνια από τη γέννησή του στις 28 Ιούλη, που θα γίνουν σε διάφορες περιοχές. Στο συνέδριο συμμετέχουν 537 σύνεδροι και το αντικείμενό του είναι η «χάραξη στρατηγικών για τη νέα κατεύθυνση της Μπολιβαριανής Επανάστασης» (σ.σ δηλαδή της διαδικασίας αλλαγών που έχουν συμβεί από το 1998 και την έλευση του Τσάβες, που ωστόσο δεν άλλαξαν τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής, παρά τις διακηρύξεις περί σοσιαλισμού του 21ου αιώνα).

Οι σύνεδροι με ομόφωνη απόφαση εξέλεξαν αρχικά το σημερινό Πρόεδρο της χώρας Νικολάς Μαδούρο και πρόεδρο του κόμματος, ενώ ο Τσάβες αναγνωρίστηκε ως παντοτινός ηγέτης του.

Ο Μαδούρο παρουσίασε τις προτάσεις για τη συζήτηση, που έχουν 6 άξονες: «Εκπλήρωση του σχεδίου της χώρας, χωρίς σοσιαλισμό δεν είναι βιώσιμη η ανεξαρτησία και κυριαρχία στη Βενεζουέλα, η ανάπτυξη παραγωγικής οικονομίας στη μετάβαση για το σοσιαλισμό και ο κεντρικός ρόλος της εργατικής τάξης στη διαδικασία, η δημοκρατία μπορεί να υπάρξει μόνο στο σοσιαλισμό, η πνευματική επανάσταση είναι μια επανάσταση αγάπης, αγώνας για τον πολυπολικό κόσμο και για τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική για να εδραιώσει την ένωσή τους και νέα ανεξαρτησία τους».

Προτείνει επίσης τη δημιουργία σχολών επιμόρφωσης των στελεχών του κόμματος και για την ιδεολογία του κόμματος σημείωσε ότι πρέπει να στηρίζεται στην ιδεολογική σκέψη των Εζεκιελ Σαμόρα, Σιμόν Ροντρίγκες, Σιμόν Μπολιβάρ και Ούγκο Τσαβες. Επίσης αναφέρθηκε και στην πολιτική συμμαχία του Μεγάλου Πατριωτικού Πόλου, όπου συμμετέχουν και άλλες πολιτικές δυνάμεις που στηρίζουν την Μπολιβαριανή Διαδικασία, όπως το ΚΚ Βενεζουέλας. Το τελευταίο ασκεί βέβαια κριτική στην κυβέρνηση και πιέζει για εμβάθυνση της διαδικασίας και στη ρήξη με την αστική τάξη και το κεφάλαιο.

Στο συνέδριο του Ενωμένου Σοσιαλιστικού Κόμματος συμμετέχουν προσκεκλημένοι όπως η πρώην γερουσιαστής από την Κολομβία Πιεδάδ Κόρντοβα και η κουβανική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον Χοσέ Ραμόν Μπαλανγκιέρ Καμπρέρα, επικεφαλής του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας.

Σύνοδος των χωρών της Αγοράς του Νότου

Η διοργάνωση του Συνεδρίου και οι εκδηλώσεις για τον Τσάβες συμπίπτουν με την πραγματοποίηση σήμερα στο Καράκας της Συνάντησης Κορυφής της Κοινής Αγοράς του Νότου (MERCOSUR), της διακρατικής καπιταλιστικής ένωσης όπου συμμετέχουν από το 1991 η Βραζιλία, η Αργεντινή, η Παραγουάη, η Ουρουγουάη και από το 2012 και η Βενεζουέλα. Στη συγκεκριμένη συνάντηση, που συνοδεύτηκε με επιχειρηματικό φόρουμ και συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών, έχουν προσκληθεί και θα συμμετάσχουν και ηγέτες άλλων χωρών της Λατινικής Αμερικής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ