Κυριακή 27 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ
Πωλούνται προσωπική ζωή και αξιοπρέπεια...

Η απόφαση του τηλεοπτικού σταθμού «Αντέννα» να μεταφέρει και στην Ελλάδα την εκπομπή «Μεγάλος Αδελφός» προκάλεσε, όπως ήταν φυσικό, έντονες συζητήσεις, αντιδράσεις, αλλά και την παρέμβαση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.

Στο «Μεγάλο Αδελφό», μια ομάδα ανθρώπων σε έναν κλειστό χώρο παρακολουθούνται επί εικοσιτετραώρου βάσεως από σύστημα με τηλεοπτικές κάμερες για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα όσα λένε και τα όσα κάνουν γίνονται τηλεοπτικό θέαμα και οι τηλεθεατές ψηφίζουν για να αναδείξουν το «νικητή», ο οποίος κερδίζει ένα μεγάλο ποσό. Ενας εφιάλτης μετατρέπεται σε πραγματικότητα.

Ο «Μεγάλος Αδελφός» έχει σημειώσει «επιτυχία» σε πολλές χώρες και συγκέντρωσε υψηλά ποσοστά τηλεθέασης, ενώ εξασφάλισε στους παραγωγούς τεράστια κέρδη. Πρόκειται για μια ακόμη εξαιρετική επίδοση της τηλεόρασης στην κούρσα της διαρκούς εξαθλίωσης. Δεν αλλάζει, φυσικά τίποτα από το γεγονός ότι οι «πρωταγωνιστές» συμμετέχουν εθελοντικά στη διαπόμπευσή τους, προσφέρουν με τη θέλησή τους την προσωπική τους ζωή και την αξιοπρέπειά τους.

Η προσωπική ζωή, ακόμη και οι πιο ιδιωτικές πτυχές της, ρίχνεται ως βορά στο «φιλοθεάμον» κοινό. Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια κοστολογείται, μετατρέπεται σε εμπόρευμα, πωλείται και αγοράζεται. Ετσι νομιμοποιούνται στη συνείδηση του «μέσου ανθρώπου» όλες οι μέθοδοι του κράτους για την παρακολούθηση, τον έλεγχο, τη χειραγώγηση. Ποιος θα αντιδράσει για τις εφαρμογές της Συνθήκης Σένγκεν, του συστήματος «Εσελον», του «τρομονόμου»;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ