Τρίτη 5 Αυγούστου 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΑΓΚΟΡΝΟ ΚΑΡΑΜΠΑΧ
Νέα επεισόδια ανεβάζουν την ένταση

ΜΠΑΚΟΥ.-- Νέα ένταση παρατηρείται στην περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ για άλλη μια φορά στην ευρύτερη περιοχή του Καυκάσου, που μοιάζει με «καζάνι που βράζει», αφού πάντα κινεί το ενδιαφέρον μονοπωλιακών ομίλων. Πρόκειται δηλαδή για σημαντική γεωστρατηγική περιοχή ανάμεσα στην Κασπία και τη Μαύρη Θάλασσα, με αποθέματα Ενέργειας και από όπου περνάνε δρόμοι μεταφοράς της. Ηδη κατασκευάζονται και σχεδιάζονται από ενεργειακούς κολοσσούς της Δύσης και της Ρωσίας αγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Στο Ναγκόρνο Καραμπάχ από τις 31 Ιούλη έχουν σημειωθεί επεισόδια με νεκρούς στρατιώτες και η λεγόμενη αυτόνομη κυβέρνησή του αναφέρεται στο θάνατο δυο στρατιωτών της, ενώ το Αζερμπαϊτζάν δηλώνει ότι ως χτες έχουν σκοτωθεί σε διάφορα επεισόδια 9 στρατιώτες του.

Θυμίζουμε ότι το ζήτημα του Ναγκόρνο Καραμπάχ προέκυψε λίγο πριν την ανατροπή του σοσιαλισμού και τη διάλυση της ΕΣΣΔ. Η επί Σοβιετικής Ενωσης αυτόνομη περιοχή, με πλειοψηφία Αρμένιους, που ήταν στο έδαφος της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν, ανακήρυξε την ανεξαρτησία της, κάτι που συνεχίστηκε και μετά την ανατροπή του 1991. Ακολούθησε σύγκρουση ανάμεσα στο Αζερμπαϊτζάν και την Αρμενία, που, αν και επίσημα δεν αναγνώρισε, στήριξε το Ναγκόρνο Καραμπάχ (αποτελεί το 20% του αζέρικου εδάφους). Ο πόλεμος ανάμεσα στα 2 κράτη είχε αρκετές χιλιάδες νεκρούς και τελικά το 1994 υπογράφτηκε εκεχειρία. Εκτοτε σημειώνονται επεισόδια, ενώ η αζέρικη κυβέρνηση, που έχει ενδυναμώσει τους δεσμούς της με τις ΗΠΑ και την ΕΕ, δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι θα διεκδικήσει το έδαφός της και η κυβέρνηση του Ναγκόρνο Καραμπάχ έχει τη στήριξη της Αρμενίας, που βέβαια διατηρεί στενές σχέσεις με τη Ρωσία.

Τόσο η Ρωσία όσο και η ΕΕ, με αφορμή τα νέα επεισόδια, κάλεσαν και τις δύο πλευρές σε αυτοσυγκράτηση, ώστε να μην παραβιάζεται η εκεχειρία και να υπάρξει πολιτική λύση με βάση τη λεγόμενη ομάδα επαφής του Μινσκ του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), με συμπροέδρους τις Ρωσία και Γαλλία και τη συμμετοχή των ΗΠΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ