Παρασκευή 8 Αυγούστου 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ
Συνεχίζονται τα αντιλαϊκά παζάρια

Τηλεδιάσκεψη μία μέρα μετά την ψήφιση του «πολυνομοσχεδίου» και στο φόντο των εξελίξεων γύρω από το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ

Τηλεδιάσκεψη με τους εκπροσώπους της τρόικας (ΕΕ - ΔΝΤ - Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) πραγματοποίησε χτες το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Η επαφή αυτή ήρθε μία μέρα μετά την ψήφιση στο Β' Θερινό Τμήμα της Βουλής του «πολυνομοσχεδίου» που περιλάμβανε μια σειρά από «προαπαιτούμενα» - πάγιες απαιτήσεις του κεφαλαίου (παραπέρα χτύπημα της Κοινωνικής Ασφάλισης, «εκσυγχρονισμός» του πλαισίου των δημόσιων συμβάσεων προς όφελος των μονοπωλιακών ομίλων, διευκόλυνση «απελευθερώσεων», ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση τομέων, όπως το νερό, οι μεταφορές, τα λιμάνια, τα αεροδρόμια κ.ά.), τα οποία συνδέονται ταυτόχρονα με την εκταμίευση της δεύτερης δόσης του 1 δισ. ευρώ από τα δάνεια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών.

Η τηλεδιάσκεψη έγινε σε δύο «δόσεις», πρώτα με τους εκπροσώπους της ΕΕ (Κομισιόν, ΕΚΤ) και στη συνέχεια με το ΔΝΤ, ενώ, όπως ήταν αναμενόμενο, αντικείμενο των συζητήσεων αποτέλεσαν και οι εξελίξεις γύρω από το χαράτσι του «ενιαίου φόρου ακινήτων» και τις «διορθώσεις» - κοροϊδία που ανήγγειλε ή εξετάζει η κυβέρνηση.

Θυμίζουμε ότι στα «παζάρια» κυβέρνησης - τρόικας, που είχαν προηγηθεί της επιβολής του ΕΝΦΙΑ, οι εκπρόσωποι θεωρούσαν πολύ υψηλό το ποσοστό εισπραξιμότητας του χαρατσιού που υπολόγιζε η κυβέρνηση (83%). Ετσι, ενώ σύμφωνα με τους αρχικούς υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών, για να «πιαστεί» ο στόχος της είσπραξης 2,65 δισ. ευρώ από το χαράτσι, θα έπρεπε να βεβαιωθούν συνολικά έσοδα ύψους 3,23 δισ. ευρώ, οι εκπρόσωποι της τρόικας υπολόγιζαν ότι για την εκπλήρωση του εισπρακτικού στόχου τα συνολικά βεβαιωμένα έσοδα θα έπρεπε να είναι σημαντικά υψηλότερα, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες κοντά στα 4 δισ. ευρώ.

Στην πράξη, βέβαια, το μέγεθος της φοροεπιδρομής με το χαράτσι ήταν τέτοιο, ώστε καταλογίστηκαν 500 εκατ. ευρώ παραπάνω από τους αρχικούς υπολογισμούς της κυβέρνησης, με τα συνολικά βεβαιωμένα έσοδα να φτάνουν περίπου τα 3,7 δισ. ευρώ. Προφανώς, η εξέταση «διορθώσεων», που θα επαναφέρουν τα συνολικά βεβαιωμένα έσοδα στο επίπεδο των αρχικών κυβερνητικών υπολογισμών, φέρνει και πάλι στο προσκήνιο τη συζήτηση για το «βαθμό εισπραξιμότητας» των αντιλαϊκών χαρατσιών και για το πώς θα πιαστούν οι εισπρακτικοί στόχοι του κεφαλαίου.

Πανηγυρίζουν για τα ματωμένα «πλεονάσματα»

Στο μεταξύ, για την επίτευξη «βιώσιμων πρωτογενών πλεονασμάτων» για λογαριασμό του εγχώριου κεφαλαίου πανηγυρίζει η κυβέρνηση, με αφορμή τη χτεσινή δημοσιοποίηση από το υπουργείο Οικονομικών των «στοιχείων της Γενικής Κυβέρνησης» για το πρώτο 6μηνο του 2014. Με βάση τα στοιχεία αυτά, το «πρωτογενές πλεόνασμα» της Γενικής Κυβέρνησης στους πρώτους έξι μήνες του 2014 διαμορφώθηκε στα 1,8 δισ. ευρώ, έναντι πρωτογενούς ελλείμματος 1,9 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα πέρσι. Οπως επισημαίνεται σχετικά, αν εξαιρεθεί το πρόγραμμα αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών, το «πρωτογενές πλεόνασμα» της Γενικής Κυβέρνησης στο πρώτο 6μηνο του 2014 διαμορφώνεται στα 2,2 δισ. ευρώ, από 590 εκατ. ευρώ στο ίδιο διάστημα πέρσι.

Επιχειρώντας να συγκαλύψει τον ταξικό χαρακτήρα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, σχολίασε τα στοιχεία και τα «πλεονάσματα», λέγοντας ότι «διασφαλίζεται με επώδυνες θυσίες νοικοκυριών και επιχειρήσεων η βασική αναγκαία συνθήκη για την ανάκαμψη της οικονομίας». Στην πραγματικότητα, βέβαια, τα ματωμένα «πρωτογενή πλεονάσματα» είναι αναγκαία συνθήκη για την παραπέρα στήριξη της «ρευστότητας» των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων, την ανάκαμψη της κερδοφορίας τους. Εξασφαλίζονται ακριβώς πάνω στο έδαφος της συνεχιζόμενης επίθεσης στα κονδύλια που σχετίζονται με την κάλυψη των λαϊκών αναγκών, αλλά και της τεράστιας φοροεπιδρομής στα λαϊκά νοικοκυριά, το μέγεθος της οποίας αποκαλύφθηκε αυτές τις μέρες με τα δυσβάσταχτα χαράτσια που κλήθηκαν να πληρώσουν για το φόρο εισοδήματος και τον «ενιαίο φόρο ακινήτων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ