Παρασκευή 8 Αυγούστου 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
«Ρευστότητα» για τα μονοπώλια στο φόντο αυξημένων «γεωπολιτικών κινδύνων»

Η συνέχιση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων που έχει ανάγκη το κεφάλαιο και η παράλληλη στήριξη της «ρευστότητας» των ευρωενωσιακών μονοπωλίων βρέθηκαν στο επίκεντρο της χτεσινής συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη Φρανκφούρτη. Οπως σημείωσε χαρακτηριστικά στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση του ΔΣ ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι, «η δημοσιονομική σταθεροποίηση θα πρέπει να σχεδιαστεί με έναν τρόπο φιλικό προς την ανάπτυξη». Η εν λόγω επισήμανση συνδέθηκε με τις προτροπές του για μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων και αύξηση του τραπεζικού δανεισμού προς τους επιχειρηματικούς ομίλους της λεγόμενης «πραγματικής οικονομίας».

Σε αυτό το πλαίσιο, το ΔΣ της ΕΚΤ αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητα τα μέτρα «χαλάρωσης» της νομισματικής πολιτικής που έλαβε τον Ιούνη, με στόχο την ενίσχυση της καπιταλιστικής ανάκαμψης στην Ευρωζώνη: Το βασικό επιτόκιο δανεισμού παρέμεινε στο 0,15%, το «επιτόκιο οριακής διευκόλυνσης» (αφορά βραχυπρόθεσμα δάνεια που παρέχει η ΕΚΤ στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα) στο 0,40%, ενώ, τέλος, το επιτόκιο της «διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων» (αφορά τις καταθέσεις των τραπεζών) παρέμεινε αρνητικό, στο επίπεδο του -0,10%. Το Σεπτέμβρη θα ξεκινήσει εξάλλου και η εφαρμογή του προγράμματος παροχής φθηνών δανείων της ΕΚΤ προς τους τραπεζικούς ομίλους της Ευρωζώνης, με προϋπόθεση «τις δανειοδοτήσεις τους προς την πραγματική οικονομία».

Καθώς η ΕΚΤ διατηρεί την εκτίμησή της ότι η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη παραμένει «μέτρια και ανισόμετρη», αλλά και στη βάση της νέας υποχώρησης του πληθωρισμού στο 0,4% τον Ιούλη του 2014 (πολύ μακριά από το στόχο της ΕΚΤ για πληθωρισμό λίγο κάτω από το 2%), ο Μ. Ντράγκι επανέλαβε αφενός ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ «θα παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα για μία εκτεταμένη χρονική περίοδο» και αφετέρου ότι το ΔΣ της ΕΚΤ «είναι ομόφωνο στη δέσμευσή του για χρήση και μη συμβατικών μέσων, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο για την αντιμετώπιση του κινδύνου μιας πολύ παρατεταμένης περιόδου πληθωρισμού».

Κάνοντας ξεχωριστή αναφορά στην ανεργία, ο επικεφαλής της ΕΚΤ επισήμανε ότι «παρότι οι αγορές εργασίας έδειξαν περαιτέρω σημάδια βελτίωσης, η ανεργία παραμένει υψηλή στην Ευρωζώνη, και συνολικά οι αναξιοποίητες δυνατότητες παραμένουν μεγάλες».

Σε ό,τι αφορά τους «κινδύνους» που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν την πορεία της καπιταλιστικής οικονομίας στην Ευρωζώνη, ο Μ. Ντράγκι αναφέρθηκε στους «αυξημένους γεωπολιτικούς κινδύνους».«Κάποιοι εξ αυτών», ανέφερε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, «όπως η κατάσταση στην Ουκρανία και τη Ρωσία, θα έχουν μεγαλύτερη επίδραση στην Ευρωζώνη, απ' ό,τι σε άλλα μέρη του κόσμου». Ως «κίνδυνος» αναφέρονται επίσης «οι εξελίξεις στις αναδυόμενες αγορές και τις διεθνείς χρηματαγορές», καθώς και «οι ανεπαρκείς διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε χώρες της Ευρωζώνης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ