Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΞΕΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ
Προσφορά

Αντί στεφάνου, στη μνήμη του δολοφονηθέντος ΙΔΟΜΕΝΕΑ ΣΤΥΛ. ΚΟΓΧΥΛΑΚΗ, προσφέρω 50 ευρώ ενίσχυση στο «Ριζοσπάστη».

Ηταν οι ίδιοι μοναρχοφασίστες της «Χ» που αργότερα αιματοκύλησαν την Κύπρο προκαλώντας την επέμβαση της Τουρκίας, που δολοφόνησαν τα ξημερώματα στην είσοδο του σπιτιού μας, Οδός Τράλλεων 9 στην Καισαριανή, πριν ακόμη αρχίσει το δημοψήφισμα της 1ης Σεπτέμβρη 1946, αποφράδα ημέρα μιας νόθου διαδικασίας για την επάνοδο της βασιλείας στην Ελλάδα, τον Πατέρα μας Ιδομενέα Στυλ. Κογχυλάκη σηματοδοτώντας τον ερχομό του εμφυλίου πολέμου.

Στα 68 χρόνια που πέρασαν η μνήμη του Πατέρα μου, ενός θερμού οικογενειάρχη αλλά και ενθουσιώδη δραστήριου πατριώτη, παραμένει ανεξίτηλη. Οι θύμησες του βαθύτατα πληγωμένου παιδιού που ήμουν δεν σταματούν στον «Γεράσιμο», Αγγλο πιλότο που παρά τις απειλές του τότε γενικού διευθυντού ασφαλείας του ΚΑ! Α.Τ. Καισαριανής Θωμαΐδη, συνεχίζαμε να κρύβομε ούτε στον νεαρό τότε «Θεοδωράκι» γιο του κ. Θέου που φιλοξενούσαμε, αλλά ούτε στις επανειλημμένες, αργότερα, έρευνες με περικυκλωμένο το σπίτι μας από αστυνομικούς και άλλους που αναποδογύριζαν τα κρεβάτια και τις ντουλάπες μας για να συλλάβουν τον Πατέρα μου ανακρίνοντας βάναυσα την Μητέρα μας Αννα, ούτε ακόμα στην έφοδο των SS με τον Πλυτζανόπουλο να ανακρίνει στο διάδρομο του σπιτιού μας την Μητέρα μας καθόσον Γερμανός διερμηνέας μετέφραζε στον συμπατριώτη του αξιωματικό που κρατούσε παρατεταμένο το περίστροφο στο στήθος της Μητέρας μας, ούτε στο αντίκρισμα του άψυχου σώματος του Πατέρα και στους λυγμούς κλάματος της 10χρονης αδελφούλας μας και στις ακούραστες, όμως άκαρπες, μέχρι το τέλος της ζωής της προσπάθειες της Μητέρας μας να πληροφορηθεί σχετικά με τις τελευταίες στιγμές του συζύγου της από τον άνθρωπο που φιλοξενούσε ως και να μάθει ποιος ήταν και ο δεύτερος που θα διανυκτέρευε εκείνη την βραδιά με τον Πατέρας μας αλλά ποτέ δεν ήρθε.

Ηταν ενδεχομένως μια καλοστημένη παγίδα για την εξόντωση του Ιδομενέα με τη φωνή που κατά τις 02.00 ώρα τον καλούσε να ανοίξει να είναι εκείνου που ακόμα περίμενε. Αλλιώς πώς θα πείθονταν ένας που χρόνια έζησε την κατοχική παρανομία να ανοίξει την πόρτα του σπιτιού του ειδικότερα τη συγκεκριμένη νύχτα;

Στέλιος Ιδομ. Κογχυλάκης διπλ. μηχ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ