Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Κατάληψη μεθοριακού περάσματος στο Γκολάν από τους ισλαμιστές

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Μία ανάσα από τα κατεχόμενα συριακά Υψώματα του Γκολάν, που τελούν υπό ισραηλινή κατοχή από το 1967, βρίσκονται από χτες ισλαμιστές μισθοφόροι του «Μετώπου Νούσρα», καθώς κατάφεραν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τη μεθοριακή διάβαση Κουνέιτρα πάνω στα σύνορα που χωρίζουν τη Συρία από τα κατεχόμενα υψώματα του Γκολάν και να τραυματίσουν, άθελά τους, έναν Ισραηλινό στρατιώτη...

Σε αντίποινα, ο ισραηλινός στρατός βομβάρδισε δύο θέσεις του συριακού στρατού στα συριακά υψώματα του Γκολάν, δίχως το γεγονός να παίρνει στη συνέχεια περαιτέρω διαστάσεις.

Η διάβαση Κουνέιτρα που συνδέει το συριακό έδαφος με το Γκολάν είχε πέσει στα χέρια των αντικαθεστωτικών δυνάμεων τον Ιούνη του 2013, όμως ο στρατός την ανακατέλαβε πολύ σύντομα. Χτες την έθεσαν υπό τον έλεγχό τους οι μισθοφόροι του «Μετώπου Νούσρα», ωστόσο ο συριακός στρατός συνεχίζει τις μάχες για την ανακατάληψή της.

Επισήμως, το Ισραήλ παραμένει σε εμπόλεμη κατάσταση με τη Συρία από το 1967, οπότε προσάρτησε - με το έτσι θέλω - 1.200 τ. χλμ. του Γκολάν, εν τούτοις η περιοχή δεν αναγνωρίζεται ως «ισραηλινή» από τον ΟΗΕ ως σήμερα. Τα υπόλοιπα 510 τετραγωνικά χιλιόμετρα των υψωμάτων παραμένουν υπό συριακό έλεγχο.

Το ίδιο 24ωρο, στην Ουάσιγκτον υψηλόβαθμα στελέχη του Πενταγώνου ανέμεναν στο ακουστικό τους την εντολή από τον πρόεδρο Ομπάμα για να αρχίσουν, σύντομα, τους εναέριους βομβαρδισμούς θέσεων του ΙΚ και σε θέσεις τους στη Βόρεια και Ανατολική Συρία.

Εκθεση ΟΗΕ εξισώνει τη Συρία με το Ισλαμικό Κράτος

Το ίδιο 24ωρο, έκθεση ερευνητικής επιτροπής του ΟΗΕ, στην οποία συμμετέχει και η πρώην εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία Κάρλα ντελ Πόντε, επιχείρησε να εξισώσει την κυβέρνηση και το στρατό της Συρίας με τους μισθοφόρους του ΙΚ, κατηγορώντας και τις δύο πλευρές για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο μεταξύ τους πόλεμο, που χρήζουν της παραπομπής τους στο Διεθνές Δικαστήριο.

Στην έκθεση σημειώνονται ως υπόθεση ρουτίνας και «συνηθισμένο θέαμα» οι δημόσιες εκτελέσεις αμάχων τις Παρασκευές στις ζώνες της Συρίας που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους, επισημαίνοντας ότι ο στόχος των δημόσιων εκτελέσεων, ακρωτηριασμών και μαστιγώσεων έχει να ενσταλάξει τον τρόμο στον πληθυσμό και να εξασφαλίσει τη συνέχιση της υποταγής τους στους μισθοφόρους της οργάνωσης.

Η επιτροπή, που πήρε εντολή από το Συμβούλιο του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα να ερευνήσει και να καταγράψει όλες τις παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου στη Συρία που σχετίζονται με τα δικαιώματα του Ανθρώπου, κατηγορεί ακόμη τη συριακή κυβέρνηση ότι διαπράττει «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου», κατηγορώντας την, μεταξύ άλλων, πως είναι ύποπτη για τη ρίψη βαρελιών με εκρηκτικά και χλώριο στο Καφρ Ζέιτα, το Αλ - Ταμάναα και το Ταλ Μινίς (Δυτική Συρία) και ότι έκανε χρήση χημικών όπλων με βασικό συστατικό το χλώριο, «τουλάχιστον οκτώ φορές μέσα σε 10 μέρες τον Απρίλη».

Απαγωγή 26χρονης Αμερικανίδας από το ΙΚ

Εν μέσω αυτών των εξελίξεων, αίσθηση προκάλεσε στα αμερικανικά ΜΜΕ η δημοσιοποίηση της περίπτωσης αιχμαλωσίας μίας 26χρονης Αμερικανίδας πέρσι, ενώ δούλευε σε «οργάνωση αρωγής» στη Συρία, από τους μισθοφόρους του ΙΚ. Η 26χρονη κοπέλα είναι το τρίτο πρόσωπο από τις ΗΠΑ που πέφτει αιχμάλωτο στα χέρια του ΙΚ μετά από τον Αμερικανό δημοσιογράφο Τζέιμς Φόλεϊ που αποκεφαλίστηκε προ ημερών και τον επίσης δημοσιογράφο Στίβεν Σότλοφ που απειλείται επίσης με αποκεφαλισμό και η μητέρα του οποίου, Σίρλεϊ Σότλοφ, απηύθυνε χτες έκκληση για την απελευθέρωσή του.

Τέλος, ο Αμερικανός δημοσιογράφος Πίτερ Τέο Κέρτις, που κρατούνταν όμηρος από ενόπλους του «Μετώπου Νούσρα» και απελευθερώθηκε την Κυριακή στη Συρία με μεσολάβηση του Κατάρ, επέστρεψε χτες στις ΗΠΑ δηλώνοντας χαρά και ευγνωμοσύνη για την αίσια λήξη της περιπέτειάς του.

Στην Καλιφόρνια τέλος, η οικογένεια του 33χρονου Ντάγκλας Μακάρθουρ Μακέιν ενημερώθηκε για το θάνατό του σε πεδίο συγκρούσεων στη Συρία, όπου συμμετείχε στο πλευρό των μισθοφόρων του ΙΚ. Δημοσίευμα της εφημερίδας «Ουάσιγκτον Τάιμς» ανέβαζε χτες σε τουλάχιστον 100 τους Αμερικανούς που έχουν στρατολογηθεί από το ΙΚ και πολεμούν στο πλευρό του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ