Παρασκευή 5 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΝΕΟΛΑΙΑ
Την επόμενη βδομάδα το Μουσικό Διήμερο στο Μπαρουτάδικο

Στη 40χρονη πορεία του, το Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» έχει βάλει τη σφραγίδα του και στο χώρο της Τέχνης και του Πολιτισμού. Εδώ εκφράστηκαν για πρώτη φορά εκατοντάδες νέοι καλλιτέχνες, δημιουργοί, εδώ συναντήθηκαν οι μεγάλοι της Τέχνης με χιλιάδες νεολαίας, με την αισιοδοξία που πηγάζει από την πάλη και την προοπτική για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Η προσπάθεια για να αγκαλιάσουν οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ ακόμα περισσότερα είδη τέχνης, να φτάσουν με μεγαλύτερο πείσμα σε εργατογειτονιές, να απευθυνθούν σε περισσότερους νέους ανθρώπους και να συμμετάσχουν σ' αυτές νέοι καλλιτέχνες που το έργο τους δεν μπορεί να βολευτεί στα γρανάζια του αστικού κράτους και του «πολιτισμού» του, είναι συνεχής. Ετσι, φέτος το πρόγραμμα του Φεστιβάλ εμπλουτίστηκε με μια σειρά εκδηλώσεων που προηγούνται του κεντρικού τριημέρου, κάνοντας ένα ουσιαστικό βήμα για την αναβάθμισή του, ώστε να δώσει ακόμα περισσότερο χώρο, να αγκαλιάσει ακόμα πιο πολλά είδη τέχνης.

Στο πλαίσιο αυτό, έγινε στις αρχές της βδομάδα το θεατρικό τριήμερο, που αφιερώθηκε στον Μάνο Κατράκη, με αφορμή τα 30 χρόνια από το θάνατό του. Στο θεατρικό τριήμερο παρουσιάστηκαν πέντε παραστάσεις από θεατρικές ομάδες νέων παιδιών, που δούλεψαν με μεράκι και πολλή όρεξη. Το «Σύγχρονο Θέατρο» στο Γκάζι, που φιλοξένησε τη διοργάνωση, γέμισε και τις τρεις μέρες, δείχνοντας ότι ο κόσμος αγκάλιασε την πρωτοβουλία της ΚΝΕ, καθώς εμπιστεύεται την προσπάθειά της να αναδείξει αξιόλογες δουλειές και δημιουργούς. Παράλληλα, όμως, θετική ανταπόκριση συνάντησε η Οργάνωση και από τους ανθρώπους της Τέχνης, από τις θεατρικές ομάδες στις οποίες απευθύνθηκε. Ολα έδειξαν ότι αυτό το πρώτο βήμα να απλωθούν τέτοιες φεστιβαλικές εκδηλώσεις και έξω από το τριήμερο του κεντρικού Φεστιβάλ, ήταν πετυχημένο και γι' αυτό αξίζει να βρει τη συνέχειά του και σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς.


Τη σκυτάλη τώρα παίρνει το Μουσικό Διήμερο που θα πραγματοποιηθεί στο Μπαρουτάδικο στο Αιγάλεω, στις 13 και 14 Σεπτέμβρη.

Νέοι δημιουργοί, πολλοί από αυτούς με πρωτότυπη δημιουργία, θα δώσουν το «παρών». Δεκάδες μουσικοί και τραγουδιστές θα ενώσουν τη φωνή τους «για να φτιάξουμε έναν κόσμο στο μπόι των ονείρων και των ανθρώπων».

Η πρώτη μέρα (13/9), θα είναι αφιερωμένη στην τζαζ, swing και ethnic και η δεύτερη μέρα (14/9), στην ελληνική και ξένη ροκ σκηνή.

Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Σάββατο, 13 Σεπτέμβρη

20.00: Gitante.

Οι Gitante παρουσιάζουν ένα δυναμικό πρόγραμμα ορχηστρικής μουσικής που ενώνει δεξιοτεχνικά αλλά και αισθητικά τη μουσική παράδοση διάφορων λαών με την κλασική μουσική δωματίου και την τζαζ. Κλασική κιθάρα με άρωμα φλαμένκο, φλάουτο, βιολί και φαγκότο αναλαμβάνουν να ταξιδέψουν το κοινό σε πρωτόγνωρους και ιδιαίτερους μουσικούς προορισμούς. Στέφανος Χατζηαναγνώστου - φλάουτο, Μυρσίνη Βεστάκη - βιολί / φλογέρες, Δημήτρης Κουφαλάκος - φαγκότο / φυσαρμόνικα, Μιχάλης Τουμανίδης - κιθάρα

21.00: Alekos Vretos quartet.

Από το ούτι και το κανονάκι, στο πιάνο και τη ντραμς... Ο ουτίστας, πιανίστας και συνθέτης Αλέκος Βρέτος, έρχεται να ενώσει τη μουσική παράδοση με το σήμερα, μέσα από έναν ιδιαίτερο ήχο που συνενώνει με μαεστρία στοιχεία της jazz, αραβικής, ελληνικής και latin μουσικής. Η εμφάνισή του στη δισκογραφία έγινε με το δίσκο «Yunan» και το Meliti Ensemble το 2004. Ακολουθεί η πρώτη του προσωπική δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Mergin», ενώ η δεύτερη - με τίτλο «K on top» - αναμένεται να κυκλοφορήσει μέσα στο χρόνο. Alekos Vretos Quartet: Αλέκος Βρέτος - Ούτι, Στέφανος Χατζηαναγνώστου - Φλάουτο, Δημήτρης Χριστόπουλος - Μπάσο, Νίκος Σιδηροκαστρίτης - Ντραμς.

22.00: Οι Ασσοι του Loui Salvador feat Νάσια Γκόφα.

Πρόκειται για μια 6μελή τζαζ μπάντα, που παίζει διασκευές από ρεμπέτικα σε lounge jazz και 30's swing, allegro και ανέμελο. Η μπάντα φτιάχτηκε το 2010. Εχουν κυκλοφορήσει ήδη το πρώτο τους cd από το 2012. Ο μαέστρος, Λούι Σαλβατόρ, έχει κάνει πολύ φρέσκες και ιδιαίτερες διασκευές σε αθάνατες μελωδίες που λειτουργούν άριστα στο περιβάλλον των «μοντέρνων» swing ρυθμών. Το ρεπερτόριο συμπληρώνεται, εκτός από τα ρεμπέτικα, και με ορισμένα «ελαφρά» (Γούναρης, Αττίκ κ.λπ.), κάποιες τελείως απρόβλεπτες διασκευές που εκπλήσσουν το κοινό ευχάριστα και πρωτότυπες συνθέσεις του μαέστρου στο ίδιο κλίμα. To συγκρότημα αποτελείται από τους: Louis Salvador (κιθάρα - φωνή) Νάσια Γκόφα (φωνή), Αγγελο Γεωργακάκη (μπάσο - φωνή), Κώστα Στάικο (σαξόφωνο) και Κώστα Χριστοδούλου (ντραμς).

Κυριακή, 14 Σεπτέμβρη

20.00: Γιώργος Μητρογιαννόπουλος.

Ο τραγουδοποιός Γιώργος Μητρογιαννόπουλος έρχεται να παρουσιάσει τη δισκογραφική του πρόταση, μια συλλογή από νέα τραγούδια που υπογράφει ο ίδιος. «Εντεχνο» ύφος, ευφάνταστες ενορχηστρώσεις, στίχοι με κοινωνικό - πολιτικό χαρακτήρα και δυναμικές ερμηνείες είναι τα στοιχεία που ξεχωρίζουν στις ζωντανές εμφανίσεις του. Εξ αυτών θα παρουσιαστεί και «Ο δράκος» τραγούδι του Γιώργου Μητρογιαννόπουλου, που διακρίθηκε και κυκλοφόρησε μέσω του πρώτου CD single δίσκου της «4 Ακρόασης της Μικρής Αρκτου». Γιώργος Μητρογιαννόπουλος (κιθάρα - τραγούδι), Γεωργία Κοκορίγκου (ακορντεόν - τραγούδι), Στέφανος Χατζηαναγνώστου (φλάουτο), Βασίλης Καραμπελόπουλος (ντραμς), Ακης Κώτας (μπάσο).

21.00: Stop rewind play

Οι «Stop Rewind Play» είναι μια πενταμελής indie - post μπάντα που δημιουργήθηκε στην Αθήνα το 2008, συνθέτοντας δικά της κομμάτια με αγγλόφωνο στίχο σε alternative και post-rock μουσική. Το 2011 ηχογράφησαν και κυκλοφόρησαν αυτόνομα το πρώτο τους ΕΡ με τον ομώνυμο τίτλο «Stop Rewind Play». Ατμοσφαιρικά και ρυθμικά κομμάτια, μελωδικά, αργόσυρτα ορχηστρικά σημεία, αλλά και ξεσπάσματα σε έναν πειραματισμό που ακόμα συνεχίζεται. Αυτή τη στιγμή ετοιμάζουν το καινούριο τους υλικό με σκοπό την ηχογράφηση και κυκλοφορία ολοκληρωμένου LP μέσα στο 2014, κάνοντας διαλείμματα για να πάρουν πνοή από μερικές live εμφανίσεις στην Αθήνα. To συγκρότημα αποτελείται από τους: Χάρη Ραζάκο (φωνή, φλάουτο), Δημήτρη Τράκα (ηλεκτ. κιθάρα), Χρήστο Κρεμαστά (ηλεκτ. κιθάρα), Γιάννη Τσούτσα (μπάσο) και Αγγελο Γκιόκα (τύμπανα).

22.00: Black body radiation

Οι Black Body Radiation δημιουργήθηκαν πριν από ένα χρόνο περίπου στα προάστια της Αθήνας. Οι διαφορετικές επιρροές του κάθε μέλους συμβάλλει στην ποικιλία του προϊόντος, με κύριους άξονες garage, ψυχεδελικά και post-punk ήχους. Το διάστημα αυτό συνθέτουν με σκοπό να ηχογραφήσουν το πρώτο τους άλμπουμ. Εχουν παίξει σε αρκετές underground σκηνές της Αθήνας. Αποτελούνται από τους: Δημήτρη (φωνή, κιθάρα), Μίλτο (μπάσο), Θανάση (κιθάρα), Αρη (τύμπανα).

23.00: Αντώνης Μιτζέλος - Ερωφίλη στην παράσταση «ΚΙΘΑΡΩΔΙΑ». Μαζί τους ο Θοδωρής Καρέλλας.

Με διάθεση για διάλογο και αυτοσχεδιασμό, με φωνή και καρδιά, o Αντώνης Μιτζέλος, με την ακουστική και ηλεκτρική κιθάρα του και η Ερωφίλη, με την μοναδικά ζεστή και εκφραστική φωνή της, ερμηνεύουν τραγούδια του Αντώνη που όλοι αγαπήσαμε και τραγουδήσαμε... Με το ίδιο μακό, Φύλακας άγγελος, Ελα μου και τόσα άλλα, που για πρώτη φορά συναντιούνται με κομμάτια της Ερωφίλης όπως το Να μ' αγαπάς, Νυχτοπαίδι (από το Τρίφωνο) και άλλα αγαπημένα τραγούδια από τις συνεργασίες της με την Λίνα Νικολακοπούλου. Στην παράσταση ακούγονται επίσης μοναδικές διασκευές, για κιθάρα και φωνή, τραγουδιών που έχουν σημαδέψει την πορεία της ελληνικής μουσικής, από τον Αττίκ, στον Τσιτσάνη, τον Μίκη Θεοδωράκη και τον Μάνο Λοΐζο... Ο Θόδωρος Καρέλλας νέος μουσικός, τραγουδιστής και τραγουδοποιός μετράει ήδη σημαντικές συνεργασίες με τους Σταύρο Ξαρχάκο, Αντώνη Μιτζέλο, Γιώργο Νταλάρα, Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και άλλους. Το 2005 κυκλοφόρησε τον πρώτο του προσωπικό δίσκο με τίτλο «Αλήθειες και Μύθοι». Σε λίγο καιρό κυκλοφορεί η δεύτερή του δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Τα Σημάδια των Καιρών» με τραγούδια γραμμένα από ανάγκη έκφρασης των σημερινών κοινωνικών συνθηκών. Τους ερμηνευτές συνοδεύει στα πλήκτρα η Ευαγγελία Μαυρίδου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ