Σάββατο 6 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΚΟΖΑΝΗ
Κινητοποιήσεις για τη σίτιση των φοιτητών

Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στη συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου στην Κοζάνη πραγματοποίησαν χτες το πρωί οι φοιτητικοί Σύλλογοι του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών και του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών και το ΜΑΣ, απαιτώντας άμεση επαναλειτουργία της λέσχης και δωρεάν σίτιση για όλους τους φοιτητές.

Οι φοιτητές βρέθηκαν αντιμέτωποι με την αδιάλλακτη θέση της διοίκησης του πανεπιστημίου, να εισάγει εισοδηματικά κριτήρια και να στερήσει από την πλειοψηφία των φοιτητών το δικαίωμα στη δωρεάν σίτιση.

Συγκεκριμένα, η λέσχη σίτισης ήταν προγραμματισμένο να ανοίξει τη Δευτέρα 1 Σεπτέμβρη, όποτε και ξεκίνησε η εξεταστική. Ωστόσο, η σύμβαση του Ιδρύματος με τον ιδιώτη ακυρώθηκε από το ελεγκτικό συνέδριο και η σίτιση των φοιτητών δεν ξεκίνησε.

Χτες, η Διοικούσα ενημέρωσε τους φοιτητές ότι θα ξεκινήσει η σίτιση την επόμενη Παρασκευή, καθώς προχωράει τις διαδικασίες για απευθείας ανάθεση στον ιδιώτη εργολάβο, για διάστημα 2 μηνών. Επίσης, ανακοίνωσε στους φοιτητές ότι από 5 Οκτώβρη θα μπουν σε εφαρμογή εισοδηματικά κριτήρια για τη σίτιση στη λέσχη της Κοζάνης. Ετσι, ενώ μέχρι πριν είχαν δικαίωμα δωρεάν σίτισης όλοι οι φοιτητές, από τον Οκτώβρη θα σιτίζονται δωρεάν μόνο 350 φοιτητές και οι υπόλοιποι θα πληρώνουν 2,5 ευρώ το γεύμα.

Η απόφαση αυτή έχει εφαρμοστεί ήδη στις σχολές του πανεπιστημίου στη Φλώρινα, όπου δικαίωμα δωρεάν σίτισης έχουν 500 φοιτητές και οι υπόλοιποι πληρώνουν.

Την ίδια ώρα, στην Κοζάνη εστίες για τη διαμονή φοιτητών δεν υπάρχουν, ενώ η μετακίνηση των φοιτητών για το ένα τμήμα που είναι λίγο έξω από την Κοζάνη κοστίζει 1,2 ευρώ κάθε διαδρομή.

Την επόμενη βδομάδα θα συνεδριάσουν οι φοιτητικοί σύλλογοι προκειμένου να καθορίσουν νέες αγωνιστικές δράσεις για να μην περάσουν τα σχέδια της διοίκησης, που έρχονται να προσθέσουν νέα οικονομικά βάρη στις πλάτες των φοιτητών και των οικογενειών τους.

Οι φοιτητικοί σύλλογοι σε ανακοίνωσή τους σημειώνουν: «Με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ για τα ΑΕΙ - ΤΕΙ, τα ιδρύματα μετατρέπονται σε επιχειρήσεις και είναι πλήρως υποταγμένα στις ανάγκες της αγοράς, λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Στα πλαίσια αυτά, στο στόχαστρο έχει μπει και η φοιτητική μέριμνα (στέγαση, σίτιση, μεταφορά, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κλπ. των φοιτητών), η οποία διαλύεται, καθώς εμπορευματοποιείται ακόμα παραπέρα.

Αντιμετωπίζουν ως κόστος το να μπορούν οι φοιτητές και οι σπουδαστές να έχουν πρόσβαση στη δωρεάν εκπαίδευση. Για αυτό το λόγο μετακυλούν το κόστος σπουδών στις πλάτες των φοιτητών και των οικογενειών τους προκειμένου να εξασφαλίζουν πόρους για την πολύμορφη στήριξη των μονοπωλίων.

Απαιτούμε:

Δωρεάν σίτιση - στέγαση - μεταφορές για όλους. Εκτακτα μέτρα λύσης του οξυμένου προβλήματος της φοιτητικής λέσχης!

Επαρκή χρηματοδότηση των ιδρυμάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Καθηγητές πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης που καλύπτουν όλο το πρόγραμμα σπουδών.

Να μη διαγραφεί κανείς φοιτητής και φοιτήτρια που θέλει να συνεχίσει τις σπουδές!».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ