Παρασκευή 19 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
Συνεχίζει και εν κρυπτώ να καταθέτει διαπιστευτήρια

Με τον Γερμανό υφυπουργό Εργασίας, Γ. Ασμουσεν, συναντήθηκαν ο Γ. Δραγασάκης και ο Γ. Σταθάκης

Με τον Πάπα στο Βατικανό ο Τσίπρας, με τα στελέχη της γερμανικής κυβέρνησης στο Βερολίνο ο Δραγασάκης και ο Σταθάκης...

Eurokinissi

Με τον Πάπα στο Βατικανό ο Τσίπρας, με τα στελέχη της γερμανικής κυβέρνησης στο Βερολίνο ο Δραγασάκης και ο Σταθάκης...
Στη γερμανική πρωτεύουσα προσέτρεξαν αμέσως μετά τις εξαγγελίες Τσίπρα από τη Θεσσαλονίκη, ο Γ. Δραγασάκης, επικεφαλής της Επιτροπής Προγράμματος και ο Γ. Σταθάκης, τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, για συνάντηση με τον Γ. Ασμουσεν, υφυπουργό Εργασίας της Γερμανίας και πρώην μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με τον οποίο φέρεται να συζήτησαν το ζήτημα της ονομαστικής απομείωσης του χρέους, αλλά και της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του με μείωση των επιτοκίων. Η συνάντηση κρατήθηκε μυστική και μόνο μετά τη διαρροή της στα ΜΜΕ, ο Γ. Δραγασάκης αναγκάστηκε να την επιβεβαιώσει, υποστηρίζοντας ότι δεν ήταν κατ' ιδίαν αλλά στο πλαίσιο μιας ευρύτερης συνάντησης με Γερμανούς οικονομολόγους.

Δημοσιεύματα στον αστικό Τύπο αναφέρουν, ωστόσο, ότι το ραντεβού ζητήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, στην προσπάθειά του να αποκαταστήσει σχέσεις με το Βερολίνο που έχουν διαρραγεί και να κρατήσει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με αξιωματούχους της γερμανικής κυβέρνησης. Αλλωστε, ο Αλ. Τσίπρας έχει στο πρόσφατο παρελθόν συναντηθεί αρκετές φορές με τον Γ. Ασμουσεν, με τελευταία τη συνάντησή τους στο Συνέδριο του ιδρύματος Αμπροσέτι στην Ιταλία.

Αλλα δημοσιεύματα αποδίδουν την επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ για συναντήσεις με παράγοντες κυβερνήσεων κρατών - μελών της ΕΕ στην πεποίθησή του ότι επίκεινται εκλογές τις οποίες και θα κερδίσει. Σ' αυτήν την περίπτωση - γράφεται - θέλει οι συνομιλητές του στην ΕΕ να είναι ήδη ενήμεροι για τις θέσεις του. Εν ολίγοις, πρόκειται για επαναβεβαίωση των διαπιστευτηρίων που από καιρό έχει καταθέσει η ηγεσία του για τις προθέσεις της, εάν και εφόσον αναλάβει το τιμόνι της αστικής διαχείρισης.

Σε ό,τι αφορά άλλωστε τον τρόπο διευθέτησης του κρατικού χρέους, μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να δηλώνει με κάθε ευκαιρία αποφασισμένος για «σκληρή» διαπραγμάτευση, ώστε αυτό να «κουρευτεί», εντούτοις δεν πάει πολύς καιρός απ' όταν ο Γ. Σταθάκης «αρκέστηκε» στην επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του, εξισώνοντάς την με «κούρεμα». Σε κάθε περίπτωση, και οι δύο πλευρές, παρά τις διαφορές τους σε ό,τι αφορά το μείγμα διαχείρισης, συναντιούνται στον κοινό τόπο της έγνοιας τους για την ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας, σε βάρος των λαών και των δικαιωμάτων τους. Απ' τη σκοπιά αυτή άλλωστε θέτει ζήτημα χρέους ο ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμώντας ότι μόνο έτσι θα εξοικονομηθούν πόροι ικανοί να τη στηρίξουν αποφασιστικά.

Σχετικά με τη συνάντηση, ο Γ. Δραγασάκης με ανάρτησή του στο facebook σχολίασε: «Με αφορμή σημερινά δημοσιεύματα, δεν υπήρξε επίσημη συνάντηση με την γερμανική κυβέρνηση ή με μέλη της. Ατυπες συναντήσεις γίνονται με κάθε ευκαιρία και σε κάθε πρόσφορο επίπεδο. Με την έννοια αυτή υπήρξε γεύμα με Γερμανούς οικονομολόγους με την παρουσία και του κ. Ασμουσεν».

Ευχολόγια άνευ αντικρίσματος για τους λαούς

Στο μεταξύ, με τον πάπα Φραγκίσκο συναντήθηκε χτες ο Αλ. Τσίπρας στο Βατικανό, αναπέμποντας δεήσεις για τους φτωχούς και την παγκόσμια ειρήνη, αφήνοντας βεβαίως στο απυρόβλητο τους υπαίτιους για τη φτώχεια και τους πολέμους.

Χαράς ευαγγέλια για τους πραγματικούς υπεύθυνους των δεινών των λαών να ακούν τον Αλ. Τσίπρα να δηλώνει ότι οι αιτίες που γεννούν τη φτώχεια και τις κοινωνικές ανισότητες είναι «η άνιση διανομή του εισοδήματος και η αυτονομία, η ασυδοσία των χρηματοπιστωτικών αγορών» και ότι αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι «η πολιτική να ξαναεμπνεύσει τους ανθρώπους με συλλογικά οράματα που θα επαναφέρουν πνευματικές πανανθρώπινες αξίες απέναντι στις κυρίαρχες σήμερα υλικές αξίες του καταναλωτισμού και του κέρδους»!

Στο πλαίσιο αυτό αναφέρεται ότι κατά τη συνάντηση στο Βατικανό, υπήρξε συμφωνία «στην ανάγκη να υπάρξει συνέχεια στο διάλογο της ευρωπαϊκής Αριστεράς και της χριστιανικής Εκκλησίας (...) να δημιουργηθεί μια οικουμενική συμμαχία απέναντι στη φτώχεια, στις ανισότητες, απέναντι στη λογική ότι οι αγορές και τα κέρδη είναι πάνω από τους ανθρώπους, να οικοδομηθεί μια συμμαχία πάνω στις κοινές τομές των παράλληλων δρόμων μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ