Σάββατο 20 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Ξαναμοιράζεται η πίτα των επιδοτήσεων στους εφοπλιστές

Στην HSW, θυγατρική της ΑΝΕΚ, δόθηκε η γραμμή του Βόρειου Αιγαίου

Ακριβώς 2.251.800 ευρώ θα πάρει μέσα σε 3 μήνες η εταιρεία HSW, θυγατρική της ΑΝΕΚ, από τον κρατικό προϋπολογισμό, για να καλύψει τη γραμμή του Β. Αιγαίου. Η HSW ήταν η μοναδική εταιρεία που εκδήλωσε ενδιαφέρον για τις ακτοπλοϊκές γραμμές Βαθύ Σάμου - Χίος - Μυτιλήνη - Λήμνος - Καβάλα και επιστροφή, από τις οποίες αποχώρησε η ακτοπλοϊκή εταιρεία ΝΕΛ, που κρίθηκε έκπτωτη. Η προσφορά της HSW κατατέθηκε προχτές και μέχρι χτες το απόγευμα αναμενόταν να υπογραφεί η σύμβαση με τον υπουργό Ναυτιλίας.

Στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προβλέπεται ότι η σύμβαση θα διαρκέσει 3 μήνες, μέχρι δηλαδή να κηρυχτεί διεθνής δημόσιος διαγωνισμός. Η επιδότηση για τη γραμμή ανάλογα με την ηλικία του πλοίου θα είναι 93.825 ευρώ ανά δρομολόγιο, ή 86.875 ευρώ, με το πιο παλιό πλοίο να παίρνει 69.500 ευρώ το δρομολόγιο.

Το πλοίο που προτίθεται να δρομολογήσει η HSW, σύμφωνα με την προσφορά της, είναι το «ΝΗΣΟΣ ΜΥΚΟΝΟΣ», το οποίο ανήκει στη λεγόμενη κατηγορία Α', δηλαδή θα παίρνει 93.825 ευρώ το δρομολόγιο. Η μέχρι τώρα επιδότηση γι' αυτήν τη γραμμή ήταν 32.705 ευρώ το δρομολόγιο και εξυπηρετούνταν με 3 δρομολόγια τη βδομάδα.

Η απόφαση του υπουργού να κηρύξει έκπτωτη τη ΝΕΛ και το ξαναμοίρασμα της πίτας των επιδοτήσεων είναι στο πλαίσιο των επιχειρηματικών ανταγωνισμών και καμιά σχέση δεν έχει με το συμφέρον νησιωτών και ναυτεργατών. Απόδειξη γι' αυτό είναι το γεγονός ότι η ΝΕΛ, πριν κηρυχτεί έκπτωση, είχε εισπράξει εκατομμύρια ευρώ επιδότηση για τα 40χρονα πλοία της, που ταλαιπώρησαν όλο το καλοκαίρι χιλιάδες επιβάτες.

Επίσης, κανένα μέτρο δεν λήφθηκε σε βάρος της για το γεγονός ότι είχε τα πληρώματα απλήρωτα πάνω από 6 μήνες και για τις απανωτές βλάβες των πλοίων της. Τώρα, μετά τη λήξη της θερινής περιόδου, με την απόφαση του υπουργού θα ακινητοποιήσει «νόμιμα» τα πλοία της και θα πετάξει στη στεριά πάνω από 500 ναυτεργάτες.

Για τις συνολικότερες εξελίξεις στην ακτοπλοΐα, η ΠΕΜΕΝ καλεί στις 24/9 τους μηχανικούς στη Γενική Συνέλευση που θα γίνει στις 10.30 το πρωί στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ενωσης, με θέμα τον προγραμματισμό δράσης και την εκλογή Εφορευτικής Επιτροπής. Την 1/10 ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ, ΠΕΣ/ΝΑΤ και η Επιτροπή Ανέργων Ναυτεργατών καλούν σε σύσκεψη στις 10.30 π.μ., στην ΠΕΜΕΝ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ