Σάββατο 20 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επικλήσεις για εξοπλισμό και νέες διαπραγματεύσεις για την Ενέργεια

Ο Ποροσένκο σε θερμή χειραψία προχτές με τον Ομπάμα
Ο Ποροσένκο σε θερμή χειραψία προχτές με τον Ομπάμα
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Την ικανοποίησή του για τη στήριξη που παρέχει ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός στην πραξικοπηματική κυβέρνηση της Ουκρανίας εξέφρασε ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο, κατά την προχτεσινή συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα στο Λευκό Οίκο, παρά το γεγονός ότι δεν εισακούστηκαν πλήρως οι εκκλήσεις του να δοθούν και επίσημα περισσότερα όπλα «για να αντιμετωπισθεί η απειλή της Ρωσίας».

Ο Ομπάμα αρκέστηκε να υποσχεθεί ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει να ασκεί πιέσεις για την εξεύρεση μιας διπλωματικής λύσης, ενώ χαρακτήρισε τον Ουκρανό πρόεδρο ως «τον κατάλληλο άνθρωπο που κάνει πολύ καλά τη δουλειά του». Από την πλευρά του, ο Ποροσένκο ευχαρίστησε για τις κυρώσεις ΕΕ και ΗΠΑ κατά της Ρωσίας, που είπε ότι «θα μας βοηθήσουν να κερδίσουμε τη μάχη» και πρόσθεσε με νόημα: «Καλώ τις ΗΠΑ να μας βοηθήσουν και να σταθούν αντάξιες στο φυσικό τους ρόλο - καλώ την Αμερική να ανοίξει το δρόμο. Είμαι έτοιμος να συζητήσω τα πάντα, εκτός από ένα πράγμα: το διαμελισμό της Ουκρανίας και την κυριαρχία της».

Σε ό,τι αφορά την εκεχειρία στις ανατολικές περιοχές, αυτή διατηρείται παρόλο που σημειώνεται περιστασιακά ανταλλαγή πυρών, όπως συνέβη και χτες γύρω από το αεροδρόμιο του Ντονέτσκ. Ωστόσο, χτες επίσης υπήρχε έντονο παρασκήνιο ότι θα πραγματοποιούταν νέα συνάντηση στο Μίνσκ της Λευκορωσίας ανάμεσα στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), την κυβέρνηση του Κιέβου, τη Ρωσία και τους εκπροσώπους των ρωσόφωνων πολιτοφυλάκων στις αυτοαποκαλούμενες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ. Ωστόσο, ως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, δεν είχε επιβεβαιωθεί η πραγματοποίηση της συνάντησης.

Πάντως, ο ΟΑΣΕ ανακοίνωσε χτες ότι πάνω από 600 μέλη του Οργανισμού θα εποπτεύσουν τις προγραμματισμένες για τις 16 Οκτώβρη πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

Ο ΟΑΣΕ διεξάγει μια αποστολή εποπτείας στην Ουκρανία μετά το ξέσπασμα της κρίσης στη χώρα και έχει στείλει στην περιοχή μια ομάδα παρατηρητών που αποτελείται από 250 μέλη και η οποία αναμένεται να διπλασιαστεί πριν από το τέλος του έτους.

Νέο παζάρι για την Ενέργεια

Παράλληλα με την εσωτερική διαπάλη, η ενδοϊμπεριαλιστική σύγκρουση που φυσικά δε σταμάτησε με τον προσωρινό συμβιβασμό της έτσι και αλλιώς πολύ εύθραυστης εκεχειρίας, μπαίνει σε νέο γύρο παζαριού για το κρίσιμο ζήτημα της Ενέργειας, που ήταν άλλωστε και ένας από τους βασικούς λόγους της σύγκρουσης που αιματοκυλά τον ουκρανικό λαό. Ετσι, στις 26 Σεπτέμβρη θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση στο Βερολίνο ανάμεσα στην ΕΕ, Ρωσία και Ουκρανία, καθώς επιχειρείται ένας συμβιβασμός ώστε να μη διακοπεί η ροή της ενέργειας προς την ΕΕ που εφοδιάζεται συνολικά με το 30% του φυσικού αερίου που χρειάζεται από τη Ρωσία, που κατά 50% διέρχεται από τους αγωγούς της Ουκρανίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ