Τετάρτη 24 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΚΘΕΣΗ ΟΜΑΔΑΣ ΔΡΑΣΗΣ ΕΕ
Στο επίκεντρο οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις

Η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων με όρους ανάλογους με αυτούς που ισχύουν στα άλλα κράτη της Ευρωζώνης είναι ο κεντρικός άξονας της κοινής έκθεσης που δημοσιοποιήθηκε χτες από την Ομάδα Δράσης της ΕΕ για την Ελλάδα (Task Force), σε συνεργασία με τη ΓΣΕΒΕΕ, την ΕΣΕΕ, την Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων και τον ΣΕΤΕ, με θέμα την «Ανάπτυξη για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις στην Ελλάδα».

Στην πραγματικότητα, η έκθεση επιχειρεί να τσουβαλιάσει τα συμφέροντα των αυτοαπασχολουμένων και άλλων μικροεπαγγελματιών που χτυπιούνται από την αντιλαϊκή πολιτική και την καπιταλιστική κρίση, με τα συμφέροντα ισχυρών επιχειρηματικών μονάδων. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την ορολογία της ΕΕ, ως «μικρομεσαίες» νοούνται επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι και 250 εργαζόμενους.

Μεταξύ άλλων, η έκθεση περιλαμβάνει προτάσεις, όπως η «επαναφορά του αφορολόγητου αποθεματικού», η μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε ό,τι αφορά το ενεργειακό κόστος των επιχειρήσεων που «επηρεάζουν την ανταγωνιστικότητα», η άρση των «ρυθμιστικών εμποδίων» που προτείνει και ο ΟΟΣΑ, αλλά και η εξέταση του ενδεχομένου μείωσης του φορολογικού βάρους των μικρομεσαίων, συμπεριλαμβανομένων και των συντελεστών ΦΠΑ. Σχετικά με τις υποδομές μεταφορών, η έμφαση δίνεται στην ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων, με «γνώμονα την αναπτυξιακή διάσταση».

Στο πλαίσιο παρουσίασης της έκθεσης, ο υπουργός Ανάπτυξης, Ν. Δένδιας, εστίασε στην «αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου», στην ανάγκη σύγχρονου πτωχευτικού κώδικα για τις επιχειρήσεις, αλλά και τη διαμόρφωση πτωχευτικού κώδικα για τα φυσικά πρόσωπα. Τα παραπάνω συνδυάζονται με τους κυβερνητικούς χειρισμούς γύρω από τα «κόκκινα» τραπεζικά δάνεια, καθώς και με το ζήτημα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ