Παρασκευή 26 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΝΕΟΛΑΙΑ
Τραγική η κατάσταση στις δομές Ειδικής Αγωγής

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή για τα προβλήματα του 2ου ΕΕΕΕΚ Πυλαίας - Χορτιάτη

Η νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε και τα προβλήματα στα Ειδικά Σχολεία είναι οξυμένα καθώς αντιμετωπίζουν σημαντικές ελλείψεις σε προσωπικό, αλλά και προβλήματα με τη μεταφορά των μαθητών τους. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του 2ου Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) Πυλαίας - Χορτιάτη στη Θεσσαλονίκη, για το οποίο το ΚΚΕ κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Παιδείας.

Οπως εξηγούν οι βουλευτές του ΚΚΕ, Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Ελένη Γερασιμίδου, που υπογράφουν το κείμενο της Ερώτησης: «Στο σχολείο φοιτούν 54 μαθητές, εκ των οποίων οι 42 δεν δύνανται να αυτοεξυπηρετηθούν, ενώ οι 19 μαθητές είναι σε βαριά κατάσταση με κινητικά προβλήματα σε αναπηρικά αμαξίδια. Το σχολείο όμως δεν στελεχώνεται με μόνιμο Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό, ώστε να καλύπτονται οι βασικές ανάγκες αυτοεξυπηρέτησης των μαθητών, με αποτέλεσμα να είναι αναγκασμένοι να παραμείνουν στα σπίτια τους.

Επιπλέον, στο 2ο ΕΕΕΕΚ Πυλαίας - Χορτιάτη, από τους 25 εκπαιδευτικούς που απαιτούνται, ως ελάχιστος αριθμός, για την οριακή λειτουργία του σχολείου, μέχρι στιγμής έχουν τοποθετηθεί μόνο 13. Σε αυτές τις συνθήκες, είναι αυτονόητο ότι δεν επιτελείται εκπαιδευτικό έργο, αλλά ουσιαστικά φύλαξη κάποιων μαθητών, και μάλιστα ελλιπής, με σοβαρές επιπτώσεις στην ίδια την ασφάλειά τους.

Να σημειώσουμε ότι η κατάσταση αυτή συνεχίζεται για έκτη συνεχόμενη χρονιά. Μάλιστα στο παρελθόν γινόταν επιλογή των πιο λειτουργικών παιδιών και στη συνέχεια, όταν λυνόταν το θέμα του προσωπικού, μέχρι και το τέλος του Οκτωβρίου, φοιτούσαν και οι υπόλοιποι μαθητές.

Οι γονείς των μαθητών αντιμετωπίζουν σοβαρότατες δυσκολίες. Περιμένοντας να ξεκινήσουν τα παιδιά τους κανονικά τη φοίτησή τους, πρέπει να λύσουν το πρόβλημα της φύλαξης και της φροντίδας τους, οπότε αναγκάζονται να προσλάβουν κατ' οίκον φροντιστές ή ακόμη και να εγκαταλείψουν την εργασία τους. Οι επιπτώσεις στο εισόδημα αυτών των ήδη πολύ επιβαρυμένων οικογενειών είναι τεράστιες.

Σοβαρότατο είναι, επίσης, το πρόβλημα της μετακίνησης των μαθητών σε όλα τα Ειδικά Σχολεία, καθώς οι ιδιοκτήτες των λεωφορείων δε μεταφέρουν κανένα μαθητή, λόγω καθυστέρησης σύναψης των συμβάσεων. Αποτέλεσμα, στα Ειδικά Σχολεία αυτή τη στιγμή να φοιτούν μόνον οι μαθητές που μεταφέρονται αποκλειστικά από τους γονείς τους».

Με βάση τα παραπάνω οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για:

  • Την κάλυψη όλων των κενών με μόνιμο εκπαιδευτικό, ειδικό εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό στο 2ο ΕΕΕΕΚ Πυλαίας - Χορτιάτη στην ΠΕ Θεσσαλονίκης.
  • Τη λύση του προβλήματος της μεταφοράς των μαθητών από και προς τα σχολεία τους με κατάλληλα διαμορφωμένα και ασφαλή μέσα μετακίνησης, εξειδικευμένους μόνιμους οδηγούς και συνοδούς, δωρεάν και με απευθείας κρατική χρηματοδότηση.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ