Σάββατο 27 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ - ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Εξήγγειλαν συνέχιση επαφών για την εξυπηρέτηση μονοπωλιακών συμφερόντων

Συνάντηση με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μ. Τσαβούσογλου, είχε το βράδυ της Πέμπτης στις ΗΠΑ, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλος, σε άλλη μια προσπάθεια επιτάχυνσης των διαδικασιών επίλυσης του Κυπριακού βάσει του νέου ιμπεριαλιστικού σχεδίου τύπου «Ανάν», καθώς και των λεγόμενων ελληνοτουρκικών διαφορών. Στόχος τους, η διάνοιξη νέων πεδίων κερδοφορίας για τα μονοπώλια, ιδιαίτερα στον κλάδο της Ενέργειας. Την ίδια ώρα βέβαια περιπλέκεται επικίνδυνα το κουβάρι των ανταγωνισμών της ελληνικής με την τουρκική αστική τάξη, καθώς η συνάντηση Βενιζέλου - Τσαβούσογλου πραγματοποιήθηκε στον απόηχο της απόφασης της ελληνικής κυβέρνησης να συμμετάσχει στρατιωτικά στις ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις σε Ιράκ και Συρία, με αποστολή πυρομαχικών σε κουρδικές δυνάμεις.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο Ευ. Βενιζέλος προέβη στις ακόλουθες δηλώσεις: «Η συνάντηση με το νέο Τούρκο ομόλογό μου, τον κ. Τσαβούσογλου, ήταν πολύ φιλική και ουσιαστική. Είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε μία επισκόπηση όλων των θεμάτων της ατζέντας. Δώσαμε, προφανώς, έμφαση στο Κυπριακό, το οποίο είναι κλειδί για τη συνολική εξέλιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Οι θέσεις μας είναι γνωστές, αλλά έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να ενθαρρύνουμε το διάλογο και τη διαπραγμάτευση, στο πλαίσιο του Κοινού Ανακοινωθέντος της 11ης Φεβρουαρίου 2014 (σ.σ. του Κύπριου Προέδρου Ν. Αναστασιάδη και του ηγέτη του ψευδοκράτους, Ντ. Ερογλου, με το οποίο ανοίγει ο δρόμος για ένα νέο σχέδιο τύπου "Ανάν"), πάντα αναζητώντας μία λύση στο πλαίσιο των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Μία λύση που, επαναλαμβάνω, πρέπει να γίνει δεκτή, μέσω δημοψηφίσματος, από τον κυπριακό λαό, από τις δύο κοινότητες».

Ο Ευ. Βενιζέλος συνέχισε: «Συζητήσαμε για την ανάγκη να κρατήσουμε ανοιχτά και ενεργά τα κανάλια επικοινωνίας, τους διαύλους επικοινωνίας, σε πολιτικό και σε διπλωματικό επίπεδο. Αναφερθήκαμε στις διερευνητικές επαφές (σ.σ. μεταξύ της ελληνικής και της τουρκικής κυβέρνησης) που βρίσκονται ήδη στον 58ο γύρο τους και ενθαρρύνουμε τη συνέχειά τους. Υπάρχουν, επίσης, διμερείς επαφές για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Αποφασίσαμε να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας σε περιφερειακό επίπεδο, λόγω της κρίσης, να ανταλλάσσουμε οργανωμένα πληροφορίες για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και ιδίως του προβλήματος των λεγόμενων ξένων μαχητών του ISIS και, επίσης, να προωθήσουμε την εφαρμογή της Συμφωνίας Επανεισδοχής που έχει υπογραφεί μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ».

Και πρόσθεσε: «Το κλίμα νομίζω είναι πάρα πολύ παραγωγικό, αλλά βεβαίως όλα θα εξαρτηθούν από τα συγκεκριμένα βήματα που πρέπει να γίνουν. Και θα γίνουν βήματα και για την οργάνωση της νέας Συνάντησης Υψηλού Επιπέδου, του νέου Συμβουλίου Διακυβερνητικής Συνεργασίας που θα πραγματοποιηθεί τώρα, για τρίτη φορά, στην Ελλάδα (σ.σ. σχεδιάζεται για το Νοέμβρη, οπότε και αναμένεται στην Αθήνα ο Τούρκος πρωθυπουργός, Α. Νταβούτογλου, επικεφαλής πολυπληθούς αντιπροσωπείας). Επίσης, συμφωνήσαμε με τον κ. Τσαβούσογλου να οργανώσουμε μία δική μας συνάντηση, στα τέλη Νοεμβρίου, σε συνδυασμό και με την επικείμενη θρονική εορτή του Οικουμενικού Πατριάρχη, στις 30 Νοεμβρίου, στην οποία θα παραστεί και ο Πάπας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ