Τετάρτη 1 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Με σχέδιο για την επιτυχία του συλλαλητηρίου του ΠΑΜΕ

Ελεγχο της δουλειάς έκανε η διοίκηση το Σάββατο

Με τα «σφυριά» να χτυπούν για την επιτυχία των συγκεντρώσεων στις 4 Οκτώβρη και του πανελλαδικού συλλαλητηρίου του ΠΑΜΕ, τα οικοδομικά σωματεία αναπτύσσουν πρωτοβουλίες με αιχμή τους ανέργους και απλήρωτους, στο πλαίσιο του δίμηνου δράσης. Με θέμα τον έλεγχο της έως τώρα δουλειάς, καθώς και ζητήματα που αφορούν στον παραπέρα συντονισμό, συνεδρίασε το Σάββατο η διοίκηση της Ομοσπονδίας Οικοδόμων.

Η Ομοσπονδία αποφάσισε να ορίσει την Τετάρτη, 15 Οκτώβρη, ως μέρα πανελλαδικής δράσης των οικοδομικών σωματείων, με κινητοποιήσεις σε ΟΑΕΔ, Δήμους και Περιφέρειες, περιοδείες και συσκέψεις σε χώρους δουλειάς, πικετοφορίες σε γειτονιές, κοινές δράσεις με σωματεία αυτοαπασχολούμενων στον κλάδο των κατασκευών και άλλους μαζικούς φορείς. Ειδικά σε μεγάλα εργοτάξια, η Ομοσπονδία και τα σωματεία επιδιώκουν να γίνουν τη μέρα αυτή στάσεις εργασίας και Γενικές Συνελεύσεις, να παρθούν αποφάσεις για οργανωμένη συμμετοχή στο πανελλαδικό συλλαλητήριο.

Τόσο εισηγητικά, από τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Γιάννη Τασιούλα, όσο και στη συζήτηση που ακολούθησε, αναδείχτηκε το έδαφος που υπάρχει για να δυναμώσει η συσπείρωση των οικοδόμων στα συνδικάτα τους, να μπουν περισσότεροι εργαζόμενοι στη μάχη για την επιτυχία των κινητοποιήσεων που αποφάσισε η Ομοσπονδία.

Στα υψηλά ποσοστά της ανεργίας στον κλάδο της οικοδομής, προστίθεται η επιδείνωση των όρων και συνθηκών δουλειάς. Οι οικοδόμοι, που δουλεύουν στην κατασκευή των οδικών αξόνων, παίρνουν μεροκάματα που εξανεμίζονται στη μετακίνησή τους, στα χρέη στην εφορία, στις τράπεζες. Τα εργατικά ατυχήματα είναι συχνά (τρία θανατηφόρα έγιναν μόνο τον τελευταίο μήνα σε Ζάκυνθο, Πάτρα και Ηράκλειο).

Χαρακτηριστική είναι η εικόνα από τα έργα της Ιονίας Οδού. Στην Αιτωλοακαρνανία, από το Αντίρριο μέχρι την Αρτα, δουλεύουν περίπου 1.600 εργαζόμενοι, «ήλιο με ήλιο», με μεροκάματα από 22 έως 35 ευρώ κάτω από απαράδεκτες συνθήκες, για τις οποίες η εταιρεία παραπέμπει στους υπεργολάβους.

Με έμφαση σημειώθηκε η αίσθηση που προκάλεσε στους οικοδόμους, από την Κρήτη μέχρι τη Θεσσαλονίκη, η είδηση για την υπογραφή της επιχειρησιακής σύμβασης από το σωματείο των εργαζομένων στο ΜΕΤΡΟ, με αυξήσεις 22% - 35%. Οι εξορμήσεις που έγιναν σε χώρους δουλειάς προκάλεσαν το ενδιαφέρον, δημιούργησαν διαθέσεις, πυροδότησαν συζήτηση πάνω στο ερώτημα για το «τι πρέπει να κάνουμε».

Σε ό,τι αφορά την οργάνωση της δουλειάς για το πανελλαδικό συλλαλητήριο, συνεχίζονται οι Γενικές Συνελεύσεις, μπαίνουν στόχοι συμμετοχής και αποφασίζονται πρακτικά μέτρα για τη μαζική κάθοδο στην Αθήνα. Για παράδειγμα, το σωματείο της Νάουσας απευθύνεται σε εργαζόμενους και συνταξιούχους, ώστε να συνεισφέρουν στα έξοδα και να δρομολογηθεί ένα λεωφορείο για να κατέβουν οικοδόμοι στο συλλαλητήριο.

Τα οικοδομικά σωματεία αξιοποιούν σ' αυτή την προσπάθεια και τις επαφές που έχουν αποκτήσει μέσα από τις πρωτοβουλίες αλληλεγγύης. Για παράδειγμα, εκατοντάδες παιδιά οικοδόμων παρακολουθούν τα ενισχυτικά μαθήματα που γίνονται από Λαϊκές Επιτροπές.

Μια σχετική πείρα μετέφερε το σωματείο της Λάρισας: Οι κινητοποιήσεις ενάντια στις διακοπές ρεύματος και νερού, αλλά και πρωτοβουλίες όπως οι ημερήσιες εκδρομές που οργάνωσε το καλοκαίρι, συνέβαλαν στην ανάπτυξη δεσμών με περισσότερους οικοδόμους. Αυτό εκφράστηκε στη συγκρότηση Επιτροπής Ανέργων σε μια συνοικία της πόλης, στη μαζική συμμετοχή στη Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου και στη διάθεση για συμμετοχή στο πανελλαδικό συλλαλητήριο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ