Τρίτη 7 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Οικονομική ασφυξία στο ΚΘΒΕ

Από τη συνάντηση του Δ. Κουτσούμπα με τη διοίκηση του ΚΘΒΕ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Από τη συνάντηση του Δ. Κουτσούμπα με τη διοίκηση του ΚΘΒΕ
Το οξύ οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ) μεταφράζεται σε αδυναμία καταβολής πλέον των μισθών των εργαζομένων και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου, Γιάννης Βούρος, ήρθε στην Αθήνα για να συζητήσει το θέμα με τον υπουργό Πολιτισμού. Παρότι εγκρίθηκε το ποσό των 330.000 ευρώ που καλύπτει τους μισθούς των εργαζομένων, η καταβολή των χρημάτων στους δικαιούχους πάγωσε από το σύστημα ΔΙΑΣ που κατακρατεί τα χρήματα σε λογαριασμό μέχρι να συμπληρωθούν και τα ποσά για τις υπόλοιπες υποχρεώσεις του ΚΘΒΕ απέναντι στο κράτος, οι οποίες δεν καλύπτονται επειδή το κράτος δεν είναι συνεπές στις δικές του υποχρεώσεις. Τα χρήματα της επιχορήγησης εκταμιεύονται και καταβάλλονται αρκετά καθυστερημένα σε σχέση με τον προγραμματισμό και τις δράσεις του οργανισμού. Επιπλέον, υπάρχει ένα ποσό της τάξης των 850.000 ευρώ από επιστροφή του ΦΠΑ που δεν έχει εδώ και καιρό καταβληθεί. Είναι, λοιπόν, αδύνατο για τη διοίκηση του οργανισμού να τροφοδοτήσει το λογαριασμό με τα υπόλοιπα χρήματα που χρειάζονται για να ξεκλειδωθούν τα ποσά των μισθών αν δεν λάβει πρώτα τα αντίστοιχα ποσά από τις επιχορηγήσεις και την επιστροφή ΦΠΑ.

Για τα ζητήματα αυτά η διοίκηση του ΚΘΒΕ και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων του Θεάτρου ενημέρωσαν τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, κατά την επίσκεψή του στο ΚΘΒΕ, τις μέρες της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης.

Η πρόεδρος του ΔΣ του ΚΘΒΕ, Μ. Λυσαρίδου, όσο και ο καλλιτεχνικός διευθυντής, Γ. Βούρος, ενημέρωσαν για την καλλιτεχνική δραστηριότητα, την αυξημένη απήχηση που βρίσκουν οι δράσεις του στο λαό της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας, αλλά και για την οικονομική ασφυξία στην οποία έχει περιέλθει το ΚΘΒΕ, εξαιτίας της μείωσης της χρηματοδότησης από το κράτος, αλλά και της καθυστέρησης στην καταβολή των χρεών που φορτώθηκε χωρίς να τα έχει προκαλέσει, όπως, π.χ., χρέη ύψους 1,1 εκατ. ευρώ στην Οπερα Θεσσαλονίκης, αλλά και εξαιτίας της καθυστέρησης στην καταβολή χρημάτων που του οφείλονται (επιστροφή ΦΠΑ, χρέη Δήμου Θεσσαλονίκης από προγραμματική σύμβαση με το ΥΠΠΟ, κ.ά.). Επιπλέον, αναφέρθηκαν στην αδυναμία του ΚΘΒΕ να συντηρήσει τις υποδομές του (Θέατρο Γης, Θέατρο Δάσους, κ.λπ.).

Οι δε εργαζόμενοι αναφέρθηκαν στις επιπτώσεις που έχει πάνω τους αυτή η οικονομική ασφυξία, με κυριότερη τις καθυστερήσεις στις πληρωμές της μισθοδοσίας τους, και σημείωσαν ότι είναι ανάγκη να αυξηθεί η κρατική χρηματοδότηση προς το ΚΘΒΕ.

Ο Δ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις που ήδη έχει κάνει το ΚΚΕ για την επίλυση αυτών των προβλημάτων και δεσμεύθηκε ότι θα συνεχίσει να κάνει ό,τι μπορεί, σ' αυτή την κατεύθυνση. «Το ΚΚΕ - είπε - θα συνεχίζει να παλεύει και στη Βουλή και παντού, να προβάλλει τα αιτήματα. Χρειάζεται γενναία κρατική χρηματοδότηση, πάνω από το ύψος που υπάρχει σήμερα, χρειάζεται έγκαιρα να έρχεται αυτή η χρηματοδότηση ώστε να μπορεί να επιτελεί το έργο του το ΚΘΒΕ και να μην υπάρχουν ελλείμματα. Χρειάζεται να λυθεί το πρόβλημα της ασφυξίας που υπάρχει, των χρεών, για το οποίο βέβαια δεν ευθύνεται ούτε το ίδιο, ούτε οι εργαζόμενοι εδώ και το έργο που επιτελούν και φυσικά θα πρέπει να λυθούν προβλήματα, δυσκολίες των εργαζομένων μαζί με τη διοίκηση, με τον αγώνα τους, με την πάλη τους, για τις συμβάσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ