Πέμπτη 9 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΝΕΟΛΑΙΑ
Πρόγραμμα «επιχειρηματικότητας» στο Πανεπιστήμιο Αθήνας

Σαν μανιτάρια ξεπηδούν τα τελευταία χρόνια τα προγράμματα επιχειρηματικότητας στα Ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης, προγράμματα μακριά από το πραγματικό περιεχόμενο και στόχο της μόρφωσης κι ένα βήμα πιο κοντά στη σύνδεσή της με τις «ανάγκες της αγοράς» και την ανταγωνιστικότητα. Ενα τέτοιο πρόγραμμα ανακοίνωσε ότι ξεκινάει και το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) το επόμενο διάστημα, με τίτλο «η επιχειρηματικότητα στην πράξη». Ενα πρόγραμμα που, εκτός όλων των άλλων, βάζει από την πίσω πόρτα πολυεθνικές, οι οποίες θα αναλαμβάνουν το κόστος εκπαίδευσης.

Συγκεκριμένα, το «εκπαιδευτικό» πρόγραμμα εντάσσεται στο Εργαστήριο Επενδυτικών Εφαρμογών (ΕΠΕΦΑ) του ΕΚΠΑ και στόχος του είναι - όπως αναφέρεται στο σχετικό δελτίο Τύπου - «η στήριξη και παροχή τεχνογνωσίας σε ανθρώπους με επιχειρηματικές ιδέες ευοίωνης προοπτικής, που επιθυμούν να τις υλοποιήσουν, αλλά έχουν ανάγκη από στοχευμένη και πρακτική καθοδήγηση».

Μάλιστα, οι συμμετέχοντες θα πρέπει να πληρώσουν 250 ευρώ για την εγγραφή τους, αλλά η εκπαίδευσή τους θα είναι... δωρεάν γιατί καλύπτεται από χορηγούς και συγκεκριμένα: Τον Ομιλο Ελληνικά Πετρέλαια, τον Ομιλο Ελληνικά Χρηματιστήρια ΑΕ, την Εθνική Τράπεζα. Το πρόγραμμα είναι εξάμηνο, με τρεις μήνες μαθημάτων που γίνονται τα Σαββατοκύριακα και άλλους τρεις μήνες για την προετοιμασία επιχειρηματικού σχεδίου. Μάλιστα, τα μαθήματα θα γίνονται τόσο από καθηγητές του ΕΚΠΑ όσο και από στελέχη της αγοράς. Δόλωμα αποτελεί το χρηματικό έπαθλο ύψους 3.000 ευρώ για την καλύτερη επιχειρηματική ιδέα. Τα μαθήματα αποτελούνται από έξι ενότητες απ' όλο το φάσμα των επιχειρηματικών αποφάσεων και συνδέουν την επιχείρηση με το περιβάλλον της. Ολα τα παραπάνω θα πραγματοποιηθούν υπό την αιγίδα της Λέσχης Επιχειρηματικότητας.

Τα συγκεκριμένα προγράμματα έχουν σχέση όχι μόνο με τη διαμόρφωση των αυριανών εργαζομένων που ασκούνται από σήμερα να ταυτίζονται με τα συμφέροντα του εκάστοτε εργοδότη, αλλά και με τη στυγνή εκμετάλλευση από την «έτοιμη» δουλειά για την κερδοφορία των επιχειρήσεων, με «ιδέες» που θ' αγοράζουν και θα πουλάνε οι πολυεθνικές. Απαραίτητη ίσως και μοναδική προϋπόθεση: Η ιδέα να φέρνει άμεσο κέρδος, να μπορεί να πουληθεί και ν' αγοραστεί. Σε αυτό το «παιχνίδι» επιχειρείται να ενταχτούν και οι νέοι ερευνητές, οι οποίοι μπορεί προσωρινά, για ένα μικρό διάστημα, να έχουν ένα ευκαιριακό κέρδος. Το σίγουρο είναι ότι τέτοιου είδους προγράμματα έχουν προεπιλεγμένο στόχο, σίγουρα και μεγάλα κέρδη για τις πολυεθνικές, μακριά από τις πραγματικές ανάγκες του λαού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ