Τετάρτη 15 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Αποδεκατίζονται κοπάδια από ευλογιά και καταρροϊκό πυρετό

Με αφανισμό απειλούνται εκατοντάδες χιλιάδες αιγοπρόβατα στην Ανατολική Μακεδονία και στη Θράκη, από την ευλογιά και τον καταρροϊκό πυρετό, εξαιτίας της παντελούς έλλειψης μέτρων από την κυβέρνηση, την Περιφέρεια και τους δήμους. H ζημιά των κτηνοτρόφων είναι πολλαπλή. Ζώα που προσβάλλονται από την ευλογιά οδηγούνται στη θανάτωση. Μέχρι σήμερα, στο νομό Εβρου έχουν θανατωθεί πάνω από 32.000 πρόβατα, ενώ στην περιοχή των Φερών, από τις 170 μονάδες έχουν μείνει μόνο πέντε.

Ο καταρροϊκός πυρετός οδηγεί στο θάνατο χιλιάδες πρόβατα (μέχρι τώρα έχουμε από τα δηλωθέντα πάνω από 6.500 θανατώσεις στον Εβρο), η παραγωγή μειώνεται και αυξάνεται το κόστος των ζωοτροφών για κοπάδια που βρίσκονται σε καραντίνα. Η κατάσταση αυτή θα έχει και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις, αφού ΕΕ και συγκυβέρνηση προσανατολίζονται να δίνουν ένα δικαίωμα για κάθε έξι αιγοπρόβατα. Συνεπώς, η απώλεια των ζώων από την ευλογιά και τον καταρροϊκό πυρετό θα μειώσει μακροπρόθεσμα το ύψος των άμεσων ενισχύσεων των κτηνοτρόφων, αφού η απώλεια ζώων συνεπάγεται και απώλεια δικαιωμάτων.

Ετσι, όλο και περισσότεροι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι θα αναγκαστούν είτε να ζήσουν με ακόμα μικρότερο εισόδημα, είτε να εγκαταλείψουν την αιγοπροβατοτροφία και να πουλήσουν κοψοχρονιά τα κοπάδια, τη γη και τα υπολείμματα των δικαιωμάτων τους.

Την ίδια ώρα, το Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξανδρούπολης επέστρεψε στην κυβέρνηση το μπαλάκι για την κατανομή των βοσκοτόπων. Στο Δήμο Αλεξανδρούπολης, ενώ απαιτούνται 90.000 στρέμματα για την κάλυψη των αναγκών των κτηνοτρόφων, είναι προς διάθεση μόνο 65.000 στρέμματα. Σημειώνεται ότι για κάθε Μονάδα Μεγάλου Ζώου (ΜΜΖ) απαιτείται 1 εκτάριο (10 στρέμματα) βοσκότοπος, ώστε ο κτηνοτρόφος να δικαιούται ολόκληρη την εξισωτική αποζημίωση, αλλά και την ενιαία ενίσχυση με βάση τη νέα ΚΑΠ 2014-2020.

Οι σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ξεκαθάρισαν ότι η όποια κατανομή των βοσκοτόπων θα πρέπει να ικανοποιήσει το σύνολο των αναγκών σε βοσκοτόπους πρώτα και κύρια όλων των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων και όλων αυτών που έχουν πληγεί από την ευλογιά και τον καταρροϊκό πυρετό χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση. Ταυτόχρονα, δήλωσαν ότι στηρίζουν το αίτημα των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων της χώρας που ζητούν να δίνεται η ενίσχυση στους κτηνοτρόφους με βάση τον αριθμό του ζωικού κεφαλαίου και της παραγωγής και όχι να απαιτούνται βοσκότοποι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ