Τετάρτη 15 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΞΕΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΑΡΗΣ
ΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΑΡΗΣ
φωτό 1

Αγαπημένε μας Αρη,

Στην άσβεστη μνήμη σου, παντοτινά φυλαγμένη στην καρδιά μας και για τα γενέθλιά σου, σήμερα 15 Οκτώβρη, προσφέρουμε 200 ευρώ στο ΠΑΜΕ για το δυνάμωμα των ταξικών αγώνων.

Η οικογένειά σου

* Στην μνήμη επίσης, του αγαπημένου της φίλου, ΑΡΗ ΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΥ και για τα γενέθλιά του, η Μαίρη Βαλαβάνη προσφέρει 100 ευρώ στο "Σπίτι του Αγωνιστή".

***

φωτό 1

Πέρασαν 4 μήνες που «έφυγε» από κοντά μας η αγαπημένη μας μητέρα και γιαγιά ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ ΒΑΣΙΛΑΚΗ. Η Λιλίκα, όπως την ξέρανε όλοι, γεννήθηκε στα Λαγκάδια στις 27/9/1922 και ήταν το δεύτερο από τα πέντε παιδιά της οικογένειας του Γιώργη Ανθούλη και της Μαρίκας Δεληβοριά. Τελείωσε το Λύκειο Λαγκαδίων το 1939 και σπούδασε δασκάλα στο Αρσάκειο απ' όπου μέσα στις κακουχίες της κατοχής πήρε το πτυχίο της το 1943. Το Μάρτη του 1943, ένα κλιμάκιο του ΕΛΑΣ Πελοποννήσου έκανε στάση στα Λαγκάδια. Συνεπαρμένη από την ομιλία του αγωνιστή Γιάννη Βουρνά («Φωτεινός») παίρνει την αμετάκλητη απόφαση να συμμετάσχει στον Αγώνα και παρά τις αντιρρήσεις της οικογένειάς της ξεκίνησε το μεγάλο οδοιπορικό.

Πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση μέσα από τις γραμμές της ΕΠΟΝ και της Εθνικής Αλληλεγγύης στην Πελοπόννησο. Συνελήφθη και βασανίστηκε στην Ασφάλεια της Πάτρας. Απελευθερώθηκε από τον ΕΛΑΣ τον Οκτώβρη του 1944. Συνέχισε να προασπίζεται τα ιδανικά της για μια Ελεύθερη και Δημοκρατική Ελλάδα μετά την απελευθέρωση, αλλά το ξενόδουλο κράτος των δοσίλογων της επιφύλαξε, όπως και σε χιλιάδες άλλους αγωνιστές, διώξεις και βασανιστήρια. Παρ' όλα αυτά, ατσαλωμένη από τα ιδανικά της δεν υποχώρησε ποτέ στις πιέσεις. Φυλακίστηκε για τη δράση της, από το 1949 έως το 1952, στις φυλακές Αβέρωφ και Πάτρας.

ΛΙΛΙΚΑ ΑΝΘΟΥΛΗ - ΒΑΣΙΛΑΚΗ
ΛΙΛΙΚΑ ΑΝΘΟΥΛΗ - ΒΑΣΙΛΑΚΗ
Μέσα σε καθεστώς σκληρής παρανομίας παντρεύτηκε το 1947 τον αγαπημένο της Αλέκο Βασιλάκη. Ο Αλέκος, όμως, συνελήφθη και έπρεπε να περάσουν 12 ολόκληρα χρόνια φυλακής και εξορίας για να σμίξουν ξανά σαν οικογένεια και να αποκτήσουν το 1961 το μοναδικό παιδί τους, τον Παναγιώτη.

Μετά τον εμφύλιο, και αφού είχε απολυθεί από δασκάλα, προτού καλά - καλά εργαστεί, δούλεψε σκληρά σαν εμποροϋπάλληλος και συμμετείχε στους κοινωνικούς αγώνες μέσα από τις γραμμές της ΕΔΑ και του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων. Στα χρόνια της δικτατορίας έζησαν με την οικογένειά της πολιτικοί πρόσφυγες στο Παρίσι. Μετά την επιστροφή της δραστηριοποιήθηκε στην ΠΕΑΕΑ και διατέλεσε Πρόεδρος του Παραρτήματος Πατησίων - Ριζούπολης. Μέχρι τα βαθιά της γεράματα, ακόμη και με κλονισμένη υγεία, αγωνίστηκε για τη δικαίωση των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, για τα δίκαια του Λαού μας.

Στη μνήμη της, ο γιος της Παναγιώτης και η οικογένειά του προσφέρουν 100 ευρώ για την ενίσχυση του Κόμματος και 70 ευρώ προσφέρουν οι σύντροφοί της από την ΚΟΒ Κολιάτσου του ΚΚΕ όπου ήταν και μέλος της.

Η ξαδέλφη της Βασιλική (Λούλη) Δεληβοριά προσφέρει 100 ευρώ στη «Δημοκρατική Μέριμνα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ