Τρίτη 21 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΕΤΕ
Ετοιμάζονται νέα προνόμια για τους ομίλους του Τουρισμού

Ζεστό χρήμα, νέες φοροαπαλλαγές, «κοινωνική γαλήνη», συνέχιση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων σε βάρος των εργαζομένων για να δουλεύουν χωρίς εργασιακά δικαιώματα, ήταν ορισμένες από τις «δεσμεύσεις» απέναντι στους επιχειρηματικούς ομίλους του τουριστικού κλάδου, που επανέλαβαν ο υπουργός Ανάπτυξης, Ν. Δένδιας και η υπουργός Τουρισμού, Ολγα Κεφαλογιάννη, μιλώντας χτες στο 13ο Συνέδριο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, το οποίο φέτος έχει ως θέμα: «Τα Στρατηγικά Πλεονεκτήματα της Ελλάδας: Επενδύσεις & Ανάπτυξη».

Ο Ν. Δένδιας ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «το τουριστικό προϊόν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως το πλέον εξαγώγιμο εθνικό προϊόν και ως τέτοιο να προστατεύεται. Εχουμε δεσμευθεί, ο ίδιος ο πρωθυπουργός, για ενιαίο φορολογικό συντελεστή 15% στις επιχειρήσεις, δέσμευση που θα τηρηθεί». Επισήμανε επίσης ότι «Με τον νέο νόμο για τα "κόκκινα δάνεια", με τις προσπάθειες που καταβάλλουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την επιδότηση του επιτοκίου των υφισταμένων ενήμερων επιχειρηματικών δανείων, με τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία και μηχανισμούς που συστήνουμε (...) αντιμετωπίζουμε ολιστικά το πρόβλημα της ρευστότητας των ελληνικών επιχειρήσεων».

Οσον αφορά τη διευκόλυνση ξένων επιχειρήσεων να επενδύσουν στην Ελλάδα σημείωσε: «Η Ελλάδα χρειάζεται 100 δισ. ξένες επενδύσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας, κεφάλαια που δεν υπάρχουν εντός των συνόρων. Πρώτο και κύριο μέλημα για να έρθουν επενδύσεις στην Ελλάδα είναι η εγκαθίδρυση ενός σταθερού πολιτικού περιβάλλοντος (...) και η δημιουργία ενός ελκυστικού, διαφανούς και αξιόπιστου φορολογικού περιβάλλοντος που θα εγγυάται ασφάλεια και σταθερότητα στην ξένη επένδυση». Ενώ υποσχέθηκε χρήμα από το ΕΣΠΑ και τα διαθέσιμα κονδύλια που, όπως είπε, φτάνουν τα 12 δισ. ευρώ.

Η Ολγα Κεφαλογιάννη ανέφερε ότι «απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη των στόχων» της κυβέρνησης για αύξηση του τουρισμού και νέες επενδύσεις είναι «η πολιτική σταθερότητα, η κοινωνική γαλήνη, η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων».

Χαρακτήρισε «θετική πορεία» το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές και κάλεσε για το θέμα αυτό «όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, να συνταχθούν με το υπουργείο Τουρισμού, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να έχουμε πολύ σύντομα τα επιθυμητά αποτελέσματα».

Ταξιδιωτικές εισπράξεις: Στα 3,8 δισ. ευρώ για το Α' εξάμηνο

Στο μεταξύ, σημαντική αύξηση καταγράφουν οι αφίξεις ξένων τουριστών στην Ελλάδα και οι αντίστοιχες ταξιδιωτικές εισπράξεις, σε μια εξέλιξη που διογκώνει τα κέρδη των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων του τουριστικού κλάδου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας για το Α' εξάμηνο του 2014, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις έφτασαν στα 3,8 δισ. ευρώ (αύξηση 9,6% από πέρσι) και ο αριθμός των ξένων τουριστών περίπου στα 7 εκατ. άτομα (από 6,1 εκατ. πέρυσι) με αύξηση 15,4%. Στην ίδια περίοδο, το ταξιδιωτικό ισοζύγιο εμφανίζει πλεόνασμα ύψους 2,8 δισ. ευρώ (αύξηση 9,8% σε σχέση με το 2013).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ