Παρασκευή 24 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΝΑΔΑΣ
Καναδός ο δράστης της επίθεσης στην Οττάβα

ΟΤΤΑΒΑ.--

«Παράπλευρη» επίπτωση της συμμετοχής του Καναδά σε επιδρομές κατά των τζιχαντιστών στη Συρία και το Ιράκ θεωρείται η προχτεσινή επίθεση 32χρονου Καναδού λιβυκής καταγωγής στο Μνημείο Πεσόντων και στο ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο του Καναδά στην Οττάβα, με αποτέλεσμα το θάνατο ενός 58χρονου στρατιωτικού και του ίδιου του δράστη από πυρά Καναδών αστυνομικών.

Το περιστατικό χαρακτηρίστηκε «τρομοκρατική επίθεση» από τον Καναδό πρωθυπουργό Στέφεν Χάρπερ, που απέφυγε, ωστόσο, να το συνδέσει άμεσα με τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους». Ο Χάρπερ σημείωσε σε διάγγελμά του ότι «ο Καναδάς δε δέχεται εκβιασμούς» και ότι η χώρα δεν προσφέρει ασυλία γι' αυτού του τύπου τις επιθέσεις. Πρόσθεσε ότι τέτοιες ενέργειες «εναντίον του προσωπικού ασφαλείας της χώρας και των θεσμών εξουσίας» αποτελούν «επιθέσεις εναντίον της χώρας». Διαβεβαίωσε πως τέτοια περιστατικά «ενισχύουν την αποφασιστικότητα και τις προσπάθειες για να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα... ώστε να διατηρηθεί η ασφάλεια στο εσωτερικό του Καναδά».

Εξέφρασε συλλυπητήρια στους συγγενείς του στρατιώτη που σκοτώθηκε την Τετάρτη στην Οττάβα και ενός ακόμη που έχασε τη ζωή του από την επίθεση 25χρονου Καναδού φανατικού ισλαμιστή το βράδυ της Δευτέρας στο Σεν Σιρ Ρισελιέ.

Ως δράστης της επίθεσης στην Οττάβα φέρεται ο 32χρονος Καναδός λιβυκής καταγωγής, Μισέλ Ζιχάφ Μπιμπό, που είχε βεβαρημένο ποινικό μητρώο για επιθέσεις, παράνομη οπλοκατοχή, ναρκωτικά, ληστείες. Λένε πως αντιμετώπιζε ψυχολογικές διαταραχές, πως είχε προσφάτως προσηλυτιστεί στο Ισλάμ και του είχε κατασχεθεί το διαβατήριο, για να μη μεταβεί στη Συρία και το Ιράκ, πολεμώντας στο πλευρό των τζιχαντιστών.

Σε κάθε περίπτωση, το επεισόδιο προκαλεί διάφορα αναπάντητα, ως τώρα, ερωτήματα, που σχετίζονται όχι μόνον με τα κίνητρα του δράστη (που παραμένουν άγνωστα), αλλά και με τα μέτρα ασφαλείας τουλάχιστον στο καναδικό κοινοβούλιο, όπου κατάφερε να εισέλθει οπλισμένος, σκορπώντας τρόμο με το όπλο του...

Φαίνεται, επιπλέον, πως οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών προκαλούν νευρικότητα στις καναδικές αρχές, καθώς χτες το απόγευμα, οι αστυνομικοί ακινητοποίησαν έναν άνδρα, όταν επιχείρησε να πλησιάσει στο Μνημείο Πεσόντων στην Οττάβα, την ώρα που κατέθεταν στεφάνι ο Καναδός πρωθυπουργός με τη σύζυγό του...

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα καταδίκασε το συμβάν, εφιστώντας «προσοχή και επαγρύπνηση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ