Κυριακή 3 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ
Ενταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις με φόντο τον «ευρωστρατό»

Η όξυνση της τουρκικής πολιτικής έναντι της Ελλάδας υποδηλώθηκε από σειρά αποκαλύψεων το τελευταίο διάστημα. Μετά το έγγραφο του υπουργείου Εξωτερικών για το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου στην περιοχή του Αιγαίου, ή την Κύπρο, είχαμε αυτή τη βδομάδα την είδηση για την έξοδο του «Πίρι Ρέις» στις αρχές του Ιούνη για έρευνες στο Αιγαίο.

Η χρονική στιγμή κατά την οποία εμφανίζεται αυτή η όξυνση συσχετίζεται είτε με την ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, είτε με τη συζήτηση για τη συγκρότηση του «ευρωστρατού», του σώματος ταχείας επέμβασης της Ευρωπαϊκής Ενωσης που θα πραγματοποιεί επεμβάσεις εντός και εκτός των ορίων της Ευρώπης. Σχετικά με τον «ευρωστρατό», η Τουρκία είχε σοβαρές αντιρρήσεις καθώς αποκλειόταν από τα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Ομως επειδή η συγκρότηση του «ευρωστρατού» απαιτεί τη συνδρομή του ΝΑΤΟικού μηχανισμού, η Τουρκία ως μέλος του ΝΑΤΟ απειλούσε με βέτο.

Τελικά φαίνεται ότι το θέμα διευθετήθηκε στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ στη Βουδαπέστη. Η συμφωνία αφορά στον προσδιορισμό του πεδίου δράσης του «ευρωστρατού» με την εξαίρεση της περιοχής του Αιγαίου και της Κύπρου. Η εξέλιξη αυτή, εκτός των άλλων, αποδεικνύει και ότι οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση εγγυάται τα σύνορα της Ελλάδας, αφού τα αναγνωρίζει ως σύνορα της ΕΕ, ήταν λόγια χωρίς αντίκρισμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ