Κυριακή 3 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΑΙΜΑΤΑ ΚΑΙ ΘΥΣΙΕΣ

(που μένουν αδικαίωτα)

ΤΕΛΕΙΩΜΟ δεν έχουν του αγωνιστή τα βάσανα. Είναι 95χρονη, ύστερα από 15 χρόνια δικαστικούς αγώνες και τρεχατά ασταμάτητα, τελικά δικαιώθηκε να πάρει τη σύνταξη του αγωνιστή Εθνικής Αντίστασης για τον άντρα της, που σκοτώθηκε μαχητής του ΕΛΑΣ το 1943 στα Τζουμέρκα πολεμώντας τους Γερμανούς. Είναι η Αγορή Δημητρίου Πανέτσου.

ΧΡΕΙΑΣΤΗΚΑΝ όμως 59 ολόκληρα χρόνια να πάρει η χήρα του αντάρτη με δυο παιδιά, που σκοτώθηκε πολεμώντας τους ξένους κατακτητές, τη σύνταξη. Αλλά και πάλι δεν τέλειωσε. Και θα πρέπει να περιμένει ένα χρόνο για να μπορέσει να την πάρει. Αυτή ήταν η απάντηση της 46ης διεύθυνσης του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους όταν ειπώθηκε στους αρμοδίους ότι η 95χρονη που περιμένει τη σύνταξη είναι τυφλή και πρόσφατα έπεσε κι έσπασε το πόδι της κι αναγκάστηκε να νοσηλευτεί στο Λαϊκό Νοσοκομείο.

ΠΟΛΥ συχνά στην εφημερίδα μας αλλά και σ' άλλες δημοσιεύονται γράμματα απελπισίας, γράμματα που συγκλονίζουν. Τα έχουν γράψει με το αταλάντευτο κοντύλι της πίστης οι ασπρομάλληδες μαχητές της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού, όλοι εκείνοι που δεν έσκυψαν το κεφάλι και δεν προσκύνησαν τους εισβολείς και τους Γερμανοπροδότες. Και μένουν αδικαίωτοι...

ΕΙΝΑΙ γραφές, που ξεχειλίζουν πίκρα, οργή, αγανάκτηση. Μιλάνε για τον εμπαιγμό, που τους γίνεται. Φανερώνουν τα ατέλειωτα βάσανά τους για να βρουν τη δικαίωση και που τελικά δε βρίσκουν. Πατεράδες, μανάδες, αδελφές. Φαμελιές ολόκληρες που έγιναν ολοκαυτώματα, δίνουν στα γράμματά τους αποσπασματικά και τα απαντητικά του Γενικού Λογιστηρίου στην αίτησή τους να πάρουν τη σύνταξη, που έπρεπε νά 'χουν πάρει εδώ και πολλά χρόνια.

ΧΑΡΤΙΑ ντροπής και καταισχύνης, οι απαντήσεις. Κι όχι βέβαια μόνο για τους ψυχοβγάλτες ψυχρούς διεκπεραιωτές, που βάζουν την τζίφρα τους για το «νόμιμο» της απόρριψης αλλά και για όλους τους άλλους αρμόδιους και την κυβέρνηση.

ΠΡΟΣΦΑΤΟ το περιστατικό της 95χρονης Αγορής Πανέτσου, που με όλα τα σχετικά στοιχεία δημοσιεύτηκε στο «Ρ» την περασμένη Πέμπτη 31 Μάη. Εμεινε χήρα με δυο παιδιά όταν το 1943 ο άντρας της Δημήτρης Πανέτσος, μαχητής του ΕΛΑΣ, σκοτώθηκε σε μάχη με τους Γερμανούς στα Τζουμέρκα. Μόλις το 1986 τού αναγνωρίστηκε η ιδιότητα του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης.

ΚΙ ΑΠΟ τότε άρχισε η μεγάλη περιπέτεια για να βγάλει τη σύνταξη, που χρειάστηκε τρεχατά και δικαστήρια απανωτά και τελικά τής αναγνωρίστηκε ύστερα από 15 χρόνια. Μπορεί βέβαια το 3ο Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου να έδωσε την έγκρισή του για τη χορήγηση της σύνταξης αλλά το «καθεστώς» της αναμονής έχει συνέχεια...

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ της έφεραν όλα τα σχετικά ντοκουμέντα από τη Νομαρχία Αργολίδας στο Γενικό Λογιστήριο ότι η Αγορή Πανέτσου είναι τυφλή και μάλιστα με κάταγμα στο πόδι για το οποίο νοσηλεύτηκε στο Λαϊκό Νοσοκομείο και είναι αναγκασμένη να μένει στο κρεβάτι. Αλλά η απάντηση σ' όλες αυτές τις διαμαρτυρίες είναι πως η 95χρονη Αγορή Πανέτσου πρέπει να περιμένει ακόμη ένα χρόνο για να εισπράξει τη σύνταξη. Βλέπεις δεν έφθασε ακόμη το πλήρωμα του χρόνου...

ΟΙ αρμόδιοι του Γεν. Λογιστηρίου έφτασαν κάποτε - εδώ και μερικά χρόνια - να ζητήσουν ακτινογραφία του 1944 από μια αγωνίστρια της ΕΠΟΝ, που έζησε στα κολαστήρια του Μπούχενβαλντ για να τεκμηριώσει πως από τότε έμεινε ανάπηρη. Αλλιώτικα (χωρίς ακτινογραφία του '44) σύνταξη φερμπότεν!!

ΦΥΣΙΚΑ δε χρειάστηκαν τις «ακτινογραφίες» για να γίνουν «αντιστασιακοί» και στο άψε - σβήσε και συνταξιούχοι (με το νόμο 179/69) γύρω στις 36.000 «πληροφοριοδότες, κατάσκοποι, φρουροί φυλακών...». Βέβαια στο λογαριασμό αυτό μπήκαν κι οι μπουραντάδες, οι Γερμανοτσολιάδες, οι μασκοφόροι, η «αφρόκρεμα» του δοσιλογισμού!!

ΕΠΙΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΣ αλλά και πάντα επίκαιρος, του Μακρυγιάννη ο λόγος: «... Μας πήραν τη ματοκυλισμένη μας γη... και βάλαν εμάς με τ' αλέτρι να τραβάμε το γενί και βγάνομε των συγγενών μας τα κόκαλα και οι αφεντάδες περπατούν με τις καρότσες τους και οι αγωνισταί δεν έχουν ούτε γουμάρι, και ξυπόλυτοι και γυμνοί διακονεύουν εις τα σοκάκια... Των αγωνιστών λέτε: "Σύρτε διακονέψτε...". Αλίμονο σε κείνους που χύσανε το αίμα τους και θυσιάσανε το δικόν τους να ιδούνε την πατρίδα τους να είναι το γέλασμα του κόσμου και να καταφρονιούνται τ' αθώα αίματα που χύθηκαν...».

Τ' ΑΘΩΑ τα αίματα. Αυτά, που χύθηκαν με τέτοια μοναδική εθελοθυσία για την πατρίδα μας, αυτά είναι που και σήμερα καταφρονιούνται, είναι ένας εμπαιγμός και πρόκληση μ' όσα σε βάρος των αγωνιστών γίνονται.

ΘΑ ξαναγυρίσουμε όμως στην 95χρονη Αγορή Πανέτσου, που τυφλή βρίσκεται στο κρεβάτι ακίνητη ύστερα από κάταγμα. Πάλεψε 15 χρόνια και με ένδικα μέσα πήρε τελικά τη σύνταξη της Εθνικής Αντίστασης... Αλλά ο «κύκλος» του χρόνου δεν έκλεισε. Οι φωστήρες του Γενικού Λογιστηρίου τής παράγγειλαν τηλεφωνικά βέβαια ότι για να φτάσει η σύνταξη στα χέρια της χρειάζεται ένα χρόνο ακόμη!!!


Του
Νίκου ΚΑΡΑΝΤΗΝΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ