Κυριακή 26 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
Ανταγωνισμοί με θέα τον «Εμπολα»

Πέρα από τον εφιάλτη που ζουν οι Αφρικανοί εξαιτίας του ιού, υφίστανται και δραματικές συνέπειες από τις οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης
Πέρα από τον εφιάλτη που ζουν οι Αφρικανοί εξαιτίας του ιού, υφίστανται και δραματικές συνέπειες από τις οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης
Γουϊνέα, Σιέρα Λεόνε και Λιβερία (με γεωγραφική σειρά από δυτικά προς ανατολικά) είναι, όπως σημειώσαμε, οι τρεις χώρες της Δυτικής Αφρικής όπου ο «Εμπολα» καλπάζει. Δεκάδες είναι καθημερινά τα νέα κρούσματα, με δραματικές συνέπειες στους λαούς της περιοχής, που είχαν καταρρακωθεί, έτσι κι αλλιώς, πολύ πριν την έλευση του επικίνδυνου ιού, από τη φτώχεια και τους πολέμους που προκαλεί και η όξυνση του διεθνούς ανταγωνισμού μεταξύ ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Δίχως άλλο, τα σημαντικά κοιτάσματα αυτών των χωρών σε κάθε λογής ορυκτό πλούτο (χρυσός, διαμάντια, βωξίτης, σιδηρομεταλλεύματα, ουράνιο) και οι ελλείψεις σε βασικές υλικοτεχνικές, παραγωγικές, ενεργειακές υποδομές αλλά και σε υπηρεσίες κάθε λογής (ύδρευσης, Υγείας, Παιδείας, τεχνολογικής εκπαίδευσης κ.ά.) προκαλούν το ενδιαφέρον μεγάλων εταιρειών, που διαγκωνίζονται για την εξασφάλιση του μεγαλύτερου κομματιού από την «πίτα».

Αναλυτές του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού κολοσσού «Goldman Sachs» εκτιμούσαν την περασμένη βδομάδα πως οι οικονομικές ζημιές της επιδημίας στις πληγείσες χώρες της Δυτικής Αφρικής είναι τόσο μεγάλες που μπορούν πλέον να συγκριθούν μόνο με αυτές που επέφεραν οι επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη 2001 στις ΗΠΑ και η επιδημία με το αναπνευστικό σύνδρομο SARS το 2003 στο Χονγκ Κονγκ. Βλέπεις οι αστοί όλα, ακόμη και τη δημόσια Υγεία ή την υγεία των λαών τη μετράνε με κόστος. Αυτό είναι το μόνο που τους νοιάζει.

Στη Νιγηρία, την πολυπληθέστερη χώρα της υποσαχάρειας Αφρικής, πρώτη σε παραγωγή πετρελαίου, που κηρύχθηκε στις αρχές της βδομάδας «ελεύθερη από τον ιό "Εμπολα"», οι εξαγωγές διαφόρων προϊόντων μέσα στο τελευταίο εξάμηνο μειώθηκαν, λόγω της επιδημίας, ως 40%. Να, λοιπόν, τι μετράνε ως απώλειες λόγω «Εμπολα». Πάνω από τους νεκρούς, αυτούς που έχουν προσβληθεί, από την επιθετικότητα του ιού.

Αντί για τους ανθρώπους μετράνε τις ζημιές των καπιταλιστών

Η Σιέρα Λεόνε, που ήταν το 2013 η δεύτερη χώρα παγκοσμίως με τους ταχύτερους ρυθμούς καπιταλιστικής ανάπτυξης ύψους 20,1%, θρηνεί σήμερα πάνω από 1.500 νεκρούς. Αλλά ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Καϊφάλα Μάραχ, μετρά τη δραματική μείωση της ανάπτυξης που προβλέπεται ως το τέλος της χρονιάς να κατρακυλήσει στο 7,5%.

Η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι ως το Δεκέμβρη η επιδημία θα μπορούσε να προκαλέσει ζημιές ύψους 32,6 δισ. δολαρίων. Εξίσου ενδιαφέρουσες ήταν οι διαπιστώσεις της εφημερίδας «Γουώλ Στριτ Τζέρναλ», στις 21/10, σε άρθρο με τίτλο «Οι φόβοι για τον "Εμπολα" πυροδοτούν την αποχώρηση της Κίνας από τη Δυτική Αφρική». Δημοσιογράφος της εφημερίδας, στη διάρκεια αποστολής στη Δ. Αφρική, επικέντρωσε την προσοχή του στη ζημιά που προκαλεί η επιδημία στις μεγάλες μπίζνες του κινεζικού κεφαλαίου, σημειώνοντας ότι ο ιός "Εμπολα" έχει καταφέρει να μειώσει στο 50% το προσωπικό Κινέζων επιχειρηματιών και ειδικευμένων εργαζομένων που δούλευαν σε κινεζικές κατασκευαστικές, μεταλλευτικές, ενεργειακές, μεταφορικές, επενδυτικές εταιρείες στη Δυτική Αφρική. Από 20.000 που ήταν το 2013, σήμερα ανέρχονται σε 10.000. Σημειώνει, για παράδειγμα, ότι στη Λιβερία έχουν πλέον ανασταλεί οι εργασίες οδοποιίας από την κινεζική κατασκευαστική εταιρεία «China Henan International Cooperation Group» για την κατασκευή μεγάλης αρτηρίας που χρηματοδοτεί η Παγκόσμια Τράπεζα, με στόχο τη σύνδεση της πρωτεύουσας, Μονρόβια, με τη Γουϊνέα. Εκτιμά ακόμη ότι στη Σιέρα Λεόνε τα σημάδια της «εξόδου των Κινέζων» είναι ακόμη μεγαλύτερα, παρατηρώντας ότι το βουητό από τα μηχανήματα κινεζικών κατασκευαστικών εταιρειών στην πρωτεύουσα, Φριτάουν, έχουν πλέον αντικατασταθεί από τις σειρήνες των ασθενοφόρων.

Καπιταλιστικές κόντρες στη Λιβερία

Στη Λιβερία, για παράδειγμα, δραστηριοποιούνται δεκάδες ξένες εταιρείες. Ανάμεσά τους η καναδική «Aureus Mining», ο αγγλο-αυστραλιανός μεταλλευτικός πολυεθνικός όμιλος «BHP Billiton», η βρετανική μεταλλευτική «Sable Mining Africa». Ομως, οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί οξύνονται κυρίως από την παρουσία τεράστιων εταιρειών από την Κίνα, όπως οι κατασκευαστικές εταιρίες «CHICO» (με δείγματα «γραφής» ένα τεράστιο αθλητικό κέντρο και το πανεπιστήμιο στην πρωτεύουσα Μονρόβια) και «CICO» (που δραστηριοποιείται στην οδοποιία), η τηλεπικοινωνιακή εταιρεία «Qing Fian International Group Development» και η αναπτυξιακή εταιρεία «CNQC QINGJIAN International», που «κατηγορούνται» (κυρίως από ανταγωνιστικές δυνάμεις) πως «παραγκωνίζουν» τη λιβεριανή αστική τάξη. Αυτά διαδραματίζονται σε μία χώρα υπό την κυβέρνηση της Προέδρου Ελεν Σιρλίφ Τζόνσον, πρώην μεγαλοστέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας, που διαθέτει ισχυρές διασυνδέσεις με το αμερικανικό, ευρωπαϊκό και ασιατικό χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο...

Ανταγωνισμοί στη Γουινέα

Στη Γουινέα (με πρωτεύουσα το Κόνακρι) εκτυλίσσεται παρόμοιο σκηνικό, με τεράστιες εταιρείες να κάνουν «παιχνίδι» στον ορυκτό και ενεργειακό πλούτο, όπως η αγγλο-αυστραλιανή «Rio Tinto», η βραζιλιάνικη «Vale», η ρωσική «Rusal», οι κινεζικές κατασκευαστικές «China Geo-Engineering Corporation», η «Chinalco» (ανταγωνιστική της «Rio Tinto») και η «Αναπτυξιακή Τράπεζα Κίνας» (CDB).

Η κυβέρνηση του προέδρου Αλφα Κοντέ, μολονότι έχει άριστες σχέσεις και με το δυτικό κεφάλαιο και με το βραζιλιάνικο κεφάλαιο, λοιδορείται από δυτικά δίκτυα «ενημέρωσης» και για τις σχέσεις που έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια με την Κίνα. Ωστόσο και εδώ, ανεξάρτητα από τη «σημαία» των καπιταλιστών, ο λιβεριανός λαός (όπως και άλλοι) παραμένει εγκλωβισμένος στη φτώχεια, καθώς δε γεύεται ούτε στο ελάχιστο τον πλούτο που παράγεται στη χώρα του. Αναμφίβολα, η επιδημία του «Εμπολα» έδωσε τη χαριστική βολή στα πιο ασθενή κομμάτια του πληθυσμού.

Διαγκωνισμοί στη Σιέρα Λεόνε

Πολύ περισσότερο έντονη και «ενοχλητική» για τα δυτικά μονοπώλια είναι η παρουσία πάνω από 30 τεράστιων κινεζικών ομίλων στη Σιέρα Λεόνε. Η δραστηριοποίηση κινεζικών εταιρειών, όπως ο τεχνολογικός ηλεκτρονικός όμιλος «Huawei Tech.», η ενεργειακή «Kingho Energy Group», που κάνει εξορύξεις σε ρινίσματα σιδήρου και βωξίτη, η επενδυτική «China International Fund», η «China Water & Energy Corporation» (CWE), που κατασκευάζει υδροηλεκτρικά φράγματα, προκαλούν την δυσαρέσκεια αντίπαλων μονοπωλίων από ΗΠΑ και Ευρώπη. Η «επέλαση» του κινεζικού κεφαλαίου κάνει συχνά την κυβέρνηση του Προέδρου της χώρας, Ερνεστ Μπάι Κορόμα, στόχο επικρίσεων περί «διαφθοράς» και «ανικανότητας». Αλλοι την κατηγορούν ακόμη και για «προδοσία», επειδή έχει «ξεχάσει παραδοσιακούς συμμάχους, όπως η Βρετανία και άλλες χώρες της ΕΕ», και υπογράφει με Κινέζους συμφωνίες για επενδύσεις παντός είδους (σε Ενέργεια και ορυκτά αλλά και Υγεία, Παιδεία, γεωργία κ.ά.).

Η δυναμική παρουσία και δράση της Κίνας στη Δυτική Αφρική είναι ένα από τα μεγάλα «θύματα» του «Εμπολα», προς τέρψιν του μεγάλου κεφαλαίου από ανταγωνιστικές δυνάμεις, όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία. Ενδεχομένως, να μην πρόκειται για μία απλή περίπτωση κακοτυχίας, ιδιαίτερα όταν σκεφτεί κανείς τη σπουδή δυτικών χωρών να στείλουν στρατιωτικές δυνάμεις στη Δυτική Αφρική. Οπως οι ΗΠΑ με τουλάχιστον 4.000 στρατιώτες (και βλέπουμε...), η Βρετανία με περίπου 750 και η Ολλανδία με δεκάδες πεζοναύτες και μία φρεγάτα. Αυτά πρέπει να συνυπολογιστούν μαζί με τις υποψίες για πειράματα του στρατού των ΗΠΑ με τον «Εμπολα».

Το μόνο σίγουρο είναι πως όλοι αυτοί δεν επιδιώκουν τη «διάσωση» των λαών της περιοχής αλλά το ξαναμοίρασμα της τράπουλας προς όφελος των μονοπωλίων...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ