Παρασκευή 31 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
«Πακέτο» 647 εκατ. ευρώ για τις ενεργειακές «μπίζνες»

Στην πρώτη γραμμή τα έργα διασφάλισης της «ενεργειακής ασφάλειας» των ευρωενωσιακών μονοπωλίων

Οι σταθμοί αποθήκευσης και επαναεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου περιλαμβάνονται στα έργα με τα οποία επιδιώκουν να κάνουν «παιχνίδι» τα εγχώρια μονοπώλια
Οι σταθμοί αποθήκευσης και επαναεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου περιλαμβάνονται στα έργα με τα οποία επιδιώκουν να κάνουν «παιχνίδι» τα εγχώρια μονοπώλια
Με «ζεστό» χρήμα ύψους 647 εκατομμυρίων ευρώ θα επιχορηγήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τους ευρωενωσιακούς μονοπωλιακούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στα έργα κατασκευής, μεταφοράς και διανομής φυσικού αερίου, αλλά και ηλεκτρικής ενέργειας, μεταξύ των οποίων και ομίλους που αναπτύσσουν τέτοιες μπίζνες στην Ελλάδα.

Το ποσό αυτό εγκρίθηκε προχτές από την Κομισιόν και δημοσιοποιήθηκε χτες. Στο σχετικό δελτίο Τύπου, από τις πρώτες γραμμές ξεκαθαρίζεται ότι πρόκειται για τη χρηματοδότηση έργων που έχουν χαρακτηριστεί κρίσιμης σημασίας για την «ενεργειακή ασφάλεια» της ΕΕ, την εξασφάλιση δηλαδή απρόσκοπτου ανεφοδιασμού με φθηνό καύσιμο στα ευρωενωσιακά μονοπώλια, στο φόντο της όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα η ενίσχυση αυτή έρχεται να ικανοποιήσει μια από τις βασικές αξιώσεις της εγχώριας αστικής τάξης για την ανάδειξη της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και την αναβάθμιση του ρόλου της στην ευρύτερη περιοχή, ενώ, όπως αναφέρεται, μέρος του ποσού θα δοθεί στη «χρηματοδότηση μελετών για τμήματα της διασύνδεσης Ισραήλ - Κύπρου - Ελλάδας».

«Τα κράτη - μέλη της ΕΕ», αναφέρεται, «συμφώνησαν (29/10/2014) να διατεθεί ποσό ύψους 647 εκατ. ευρώ για βασικές υποδομές υψηλής προτεραιότητας. Το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης θα διατεθεί για έργα φυσικού αερίου στην περιοχή της Βαλτικής, καθώς και της Κεντροανατολικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η χρηματοδότηση θα προέλθει από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα "Συνδέοντας την Ευρώπη". Τα χρηματοδοτούμενα έργα θα θωρακίσουν την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και θα συμβάλουν στην άρση της απομόνωσης των κρατών - μελών σε σχέση με τα πανευρωπαϊκά δίκτυα Ενέργειας. Επίσης, θα συμβάλουν στην ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής αγοράς Ενέργειας και στην ενσωμάτωση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας».

Την απόφαση χαιρέτισε ο αντιπρόεδρος της ΕΕ και αρμόδιος επίτροπος για την Ενέργεια, Γκ. Ετινγκερ, σημειώνοντας: «Θα μας βοηθήσει να δημιουργήσουμε γρήγορα τις υποδομές που απαιτούνται για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Η γεωπολιτική κρίση ανέδειξε την ανάγκη για καλύτερη διασύνδεση των ενεργειακών δικτύων. Αυτό έχει ζωτική σημασία και για την ολοκλήρωση της αγοράς Ενέργειας, η οποία επιτρέπει στους καταναλωτές να έχουν τις καλύτερες υπηρεσίες στην καλύτερη τιμή».

Τα χρήματα θα πάνε σε έργα φυσικού αερίου, που εκτός από την κατασκευή νέων αγωγών, θα περιλαμβάνουν «τερματικούς σταθμούς αποστολής υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ)στην περιοχή της Βαλτικής, καθώς και στην Κεντροανατολική και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη». Εδώ έρχεται να «παίξει παιχνίδι» η αστική τάξη της Ελλάδας καθώς, σύμφωνα με την απόφαση της Κομισιόν, «συμπεριλαμβάνεται η χρηματοδότηση μελετών για τους Πλωτούς Σταθμούς αποθήκευσης και επαναεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στην Αλεξανδρούπολη και την Καβάλα καθώς και για το Ανεξάρτητο Σύστημα Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ) Αλεξανδρούπολης». Σημειωτέον, στις 12 Αυγούστου είχαν εγκριθεί από την Κομισιόν για τους μονοπωλιακούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και 107 εκατομμύρια ευρώ από το πρόγραμμα Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακών Επενδύσεων (ΕΤΠΑ) για πέντε από τα 12 ενεργειακά έργα που έχουν προγραμματιστεί και έχουν χαρακτηριστεί από τη συγκυβέρνηση «στρατηγικές επενδύσεις».

Μέρος του νέου «πακέτου» της Κομισιόν θα διατεθεί ακόμα σε «καινοτόμες τεχνολογίες στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, όπως μια μελέτη σκοπιμότητας για πόντιση υποθαλάσσιου καλωδίου συνεχούς ρεύματος υψηλής τάσης, μήκους 700 χλμ., μεταξύ Νορβηγίας και Ηνωμένου Βασιλείου και ένα σχέδιο για ευφυή δίκτυα στα σύνορα Ιρλανδίας και Ηνωμένου Βασιλείου (Βόρεια Ιρλανδία)». Επίσης, «συμπεριλαμβάνεται η χρηματοδότηση μελετών για τμήματα της διασύνδεσης Ισραήλ - Κύπρου - Ελλάδας, για τη διασύνδεση μεταξύ Maritsa East 1 στη Βουλγαρία και Νέας Σάντας και για το υδροηλεκτρικό έργο αντλησοταμίευσης στην Αμφιλοχία».

Οπως επισημαίνεται στο δελτίο Τύπου της Επιτροπής, «οι επιχορηγήσεις μπορούν να χρηματοδοτήσουν μέχρι και το 50% των επιλέξιμων δαπανών των δράσεων. Ωστόσο, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όταν μια δράση είναι σαφώς προς όφελος της ασφάλειας του εφοδιασμού, ενισχύει την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών - μελών ή προωθεί εξαιρετικά καινοτόμες λύσεις, ο χρηματοδοτικός αυτός μηχανισμός μπορεί να καλύψει έως και το 75% του κόστους των έργων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ