Τετάρτη 5 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΕΝΔΙΑΜΕΣΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Τα μονοπώλια ρίχνουν χρήμα στα δυο τους «άλογα»

Οι Αμερικανοί εργαζόμενοι «επιλέγουν», τα μονοπώλια κάνουν κουμάντο
Οι Αμερικανοί εργαζόμενοι «επιλέγουν», τα μονοπώλια κάνουν κουμάντο
OYΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Στην αμφίρροπη αναμέτρηση μεταξύ των δύο «πυλώνων» του δικομματικού αστικού πολιτικού συστήματος των ΗΠΑ, Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών υποψηφίων για τον έλεγχο της Γερουσίας, είχαν επικεντρώσει χτες τα περισσότερα αμερικανικά ΜΜΕ το ενδιαφέρον για τις ενδιάμεσες εκλογές που διεξήχθησαν χτες για την ανανέωση του συνόλου των 435 εδρών της Βουλής των Αντιπροσώπων, των 36 εκ των 100 εδρών της Γερουσίας και την εκλογή 36 κυβερνητών.

Το «παιχνίδι» εξουσίας και εντυπώσεων γύρω από το εάν οι Ρεπουμπλικανοί θα ελέγξουν και την πλειοψηφία της Γερουσίας φαινόταν να κρίνεται στις κάλπες που στήθηκαν κυρίως σε Βόρεια Καρολίνα, Αρκάνσας, Κολοράντο, Τζόρτζια, Αϊόβα και Κάνσας. Ολα τα προγνωστικά κατέγραφαν ως πιθανή την τελική επικράτηση των Ρεπουμπλικανών και στη Βουλή των Αντιπροσώπων (στην οποία δεν αποκλείεται να κατακτήσουν ακόμη και 247 έδρες, κάτι που έχει να επαναληφθεί από το 1946) και στη Γερουσία, αφού ο στόχος για την ανάκτηση άλλων έξι εδρών φαινόταν κάτι παραπάνω από πραγματοποιήσιμος.

Σε κάθε περίπτωση, ο Λευκός Οίκος προσπάθησε να εμφανίσει τις ενδιάμεσες εκλογές σαν «πρόκριμα» για τη συνέχιση των τάχα «φιλολαϊκών» πολιτικών της δεύτερης θητείας του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, όπως η προώθηση νομοσχεδίου για αυξήσεις - ψίχουλα στα κατώτατα ωρομίσθια, η μεταρρύθμιση στον τομέα περίθαλψης και ασφάλισης που ουσιαστικά αναδιένειμε την πίτα σε περισσότερα μονοπώλια.

Τουλάχιστον 19.000.000 ψηφοφόροι είχαν ψηφίσει πριν να στηθούν οι κάλπες, επιλέγοντας τη μέθοδο της ψήφου δι' αλληλογραφίας σε περίπου 30 Πολιτείες που επιτρέπουν αυτήν τη διαδικασία. Και σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση, τα μονοπώλια και τα μεγάλα συμφέροντα έκαναν «πάρτι», εξαγοράζοντας τις ψήφους σε κρίσιμα για τα σχέδιά τους νομοσχέδια, ξοδεύοντας μόνον για το μήνα Οκτώβρη στις προεκλογικές εκστρατείες αμφοτέρων των κομμάτων πάνω από 200.000.000 δολάρια.

Ενδεικτικό του εκφυλισμού της ηγεσίας του ΚΚ ΗΠΑ, είναι ότι καλεί στο όνομα της καταψήφισης του ακροδεξιού «Κόμματος του Τσαγιού» των Ρεπουμπλικανών να ψηφιστούν οι Δημοκρατικοί του Προέδρου Μπ.Ομπάμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ