Πέμπτη 6 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Στον απόηχο του συλλαλητηρίου ξεκίνησε η μάχη της απεργίας

Παρακαταθήκη η δουλειά που έγινε το περασμένο δίμηνο. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Ομοσπονδίας Οικοδόμων

Το μπλοκ των οικοδόμων στο πανελλαδικό συλλαλητήριο

Eurokinissi

Το μπλοκ των οικοδόμων στο πανελλαδικό συλλαλητήριο
Στον απόηχο του μαζικού πανελλαδικού συλλαλητηρίου στην Αθήνα το περασμένο Σάββατο, τα σωματεία σχεδιάζουν ήδη τη δράση τους για την πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 27 Νοέμβρη. Σε τοπικό και κλαδικό επίπεδο, διοργανώνονται συσκέψεις, συνεδριάσεις και συνελεύσεις για να συζητηθεί η πείρα του συλλαλητηρίου και να παρθούν τα αναγκαία μέτρα για το επόμενο βήμα, που είναι η επιτυχία της απεργίας.

Μια τέτοια σύσκεψη διοργανώνει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λαυρίου αύριο Παρασκευή, στις 6.30 μ.μ στα γραφεία του, και καλεί σε συμμετοχή τα σωματεία της δύναμής του, τα σωματεία των επαγγελματοβιοτεχνών Λαυρίου, Κερατέας, το σωματείο εργαζομένων του δήμου, καθώς και τις Λαϊκές Επιτροπές Λαυρεωτικής και Σαρωνικού. Χτες, συνεδρίασε η Γραμματεία Αττικής του ΠΑΜΕ για να αποτιμήσει το συλλαλητήριο και να συζητήσει την οργάνωση της απεργίας.

Η πλατιά συσπείρωση που επιτεύχθηκε για το συλλαλητήριο δίνει άλλον «αέρα» στη δουλειά για την απεργία και ταυτόχρονα ανεβάζει την ευθύνη των ταξικών δυνάμεων στην οργάνωσή της. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Ομοσπονδίας των Οικοδόμων, που στη διάρκεια του περασμένου δίμηνου μέτρησε ουσιαστικά βήματα σε μια σειρά από δείκτες που σχετίζονται με τη λειτουργία των σωματείων και της ίδιας της Ομοσπονδίας.

Συγκεκριμένα, για το δίμηνο δράσης του ΠΑΜΕ και το πανελλαδικό συλλαλητήριο, συνεδρίασαν και πήραν αποφάσεις 45 σωματεία Οικοδόμων πανελλαδικά. Σε τρία από αυτά, οι ταξικές δυνάμεις είναι μειοψηφία. Μειοψηφία είναι και στο Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών (δεν είναι μέλος της Ομοσπονδίας), όπου η απόφαση πάρθηκε μέσα από μαζική Γενική Συνέλευση, όπως και στο Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας.

Από τα συνδικάτα των οικοδόμων πανελλαδικά, 7 έκαναν γενικές συνελεύσεις για να αποφασίσουν και να προετοιμάσουν τη συμμετοχή στο πανελλαδικό συλλαλητήριο. Μεταξύ αυτών είναι και το Συνδικάτο της Αθήνας, που από Δευτέρα ξεκινάει αρχαιρεσίες. Από τα παραρτήματα του Συνδικάτου, 11 έκαναν Γενική Συνέλευση, ενώ διοργανώθηκαν συνολικά 22 συσκέψεις με εργαζόμενους και άνεργους οικοδόμους. Σημαντική συμβολή στην οργάνωση της δουλειάς για το συλλαλητήριο είχε και το λαϊκό γλέντι που στήθηκε από το Συνδικάτο, για να γιορτάσει τα 30 χρόνια ζωής και δράσης του.

Επαφή με πάνω από 2.000 οικοδόμους

Το προηγούμενο δίμηνο, έγιναν εκατοντάδες εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς. Στην Αθήνα, το βάρος δόθηκε στα μεγάλα εργοτάξια, στο Ιδρυμα Νιάρχου και στα έργα επέκτασης του Μετρό, όπου οι εργαζόμενοι συμμετείχαν με δικό τους πανό στο συλλαλητήριο. Με τις συσκέψεις, τις συζητήσεις και τις εξορμήσεις, το Συνδικάτο κατάφερε να μιλήσει με πάνω από 2.000 εργαζόμενους του κλάδου και το ίδιο διάστημα πραγματοποίησε 170 νέες εγγραφές.

Αντίστοιχα, στην επαρχία, η δουλειά επικεντρώθηκε στα εργοτάξια της Ιονίας Οδού, στα έργα στο δρόμο Πατρών - Κορίνθου, στη γραμμή από Αντίρριο προς Αγρίνιο, όπου δουλεύουν πάνω από 1.500 άτομα, στα έργα στο Μαλιακό και στο Μετρό της Θεσσαλονίκης. Επίσης, σε δεκάδες ΟΑΕΔ σε όλη τη χώρα, σε μικρότερους χώρους δουλειάς, στις Εφορίες, ενάντια στο χαράτσι του ΕΝΦΙΑ, σε άλλες υπηρεσίες που σχετίζονται με την Ασφάλιση και την Υγεία.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, σωματεία της δύναμης της Ομοσπονδίας έκαναν σημαντικά βήματα στη λειτουργία τους, με αφορμή και το πανελλαδικό συλλαλητήριο. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Σωματείου Κατεργασίας Ξύλου Νομού Θεσσαλονίκης, στο οποίο από τις εκλογές του 2013 πλειοψηφούν οι ταξικές δυνάμεις. Μέχρι τότε, πλειοψηφούσε η ΠΑΣΚΕ και το Σωματείο υπολειτουργούσε. Το περασμένο δίμηνο, έκανε εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς και πέτυχε να εγγράψει 40 νέα μέλη, ενώ είχε παρουσία και στο συλλαλητήριο στην Αθήνα.

Ολη αυτή η δουλειά και η πείρα που συγκεντρώθηκε είναι όπλο για την οργάνωση της απεργίας, αλλά και σημαντικό εφόδιο για την Ομοσπονδία, στη συνολικότερη προσπάθεια για την ανασύνταξη του κινήματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ