Κυριακή 9 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί σε βάθος χρόνου

Η εμβάθυνση της μακροπρόθεσμης, όπως διαφαίνεται, ιμπεριαλιστικής επιχείρησης των ΗΠΑ και των συμμάχων τους με πρόσχημα τη δράση των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» («ΙΚ») σε Συρία και Ιράκ φέρνει μια σειρά από ενδιαφέρουσες εξελίξεις, ακόμη και αλλαγές στους έως πρότινος γεωπολιτικούς συσχετισμούς δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Χαρακτηριστικό γεγονός που αντανακλά αυτές τις αλλαγές σε ευρύτερο επίπεδο, μολονότι φαντάζουν αντιφατικές, είναι η αποκάλυψη της μυστικής επιστολής που απέστειλε στα μέσα Οκτώβρη ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, στον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. Οπως αποκάλυψε η εφημερίδα «Γουόλ Στριτ Τζόρναλ», στην επιστολή του ο Ομπάμα προσπάθησε να εξασφαλίσει έναντι των τζιχαντιστών τη συνεργασία του Ιράν (στο άκουσμα του οποίου αντιδρούν σαν κεραυνοβολημένες χώρες όπως η Τουρκία και το Ισραήλ, έκαστη για τους δικούς της λόγους).

Σε χαρακτηριστικό απόσπασμα της επιστολής του ο Ομπάμα τονίζει «πόσο σημαντικό» θεωρούν οι ΗΠΑ «το ρόλο του Ιράν στη διεθνή στρατιωτική και διπλωματική εκστρατεία» για την «απομόνωση και εκδίωξη» των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» από Συρία και Ιράκ. Δεν παρέλειψε να «εκβιάσει» αυτή τη συνεργασία θέτοντάς την σε άμεση συνάρτηση με την έκβαση των συνεχιζόμενων σκληρών διαπραγματεύσεων στη Βιέννη για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, που θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως τις 24 τρέχοντος μηνός ανάμεσα στην ιρανική αντιπροσωπεία και τους αξιωματούχους των πέντε χωρών - μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της Γερμανίας (G5+1).

Η επιστολή Ομπάμα, που δεν είναι η πρώτη αλλά η τέταρτη που έχει στείλει στον Χαμενεΐ από την ανάληψη της θητείας του το 2009, επιβεβαιώθηκε από το Λευκό Οίκο δίχως το παραμικρό σχόλιο. Αν μη τι άλλο ενισχύει τις φήμες για μυστικούς διαύλους επικοινωνίας της Ουάσιγκτον με υποτιθέμενους αντιπάλους της, όπως το Ιράν ή ακόμη και η Συρία του Προέδρου Μπασάρ Ασαντ, σε μία περίοδο «αναταράξεων» στις ενδοσυμμαχικές σχέσεις των ΗΠΑ με άλλες δυνάμεις της περιοχής, όπως η Τουρκία και το Ισραήλ.

Είναι πάντως φανερό πως οι επιχειρήσεις των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στην ευρύτερη περιοχή με πρόσχημα την πολιορκία της βόρειας συριακής κουρδικής πόλης Κομπανί από τους τζιχαντιστές «ήρθαν για να μείνουν» για καιρό, και όχι για λίγους μήνες. Ολοένα και περισσότερες δηλώσεις Αμερικανών πολιτικών και στρατιωτικών αξιωματούχων αλλά και συμβόλαιο εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων, που έκλεισε το Πεντάγωνο στις 26 Οκτώβρη με την αμυντική πολυεθνική «DynCorp» για την πολύπλευρη στήριξη των αμερικανικών δυνάμεων σε Κατάρ, Ομάν, Κουβέιτ και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα από το 2016 έως το 2024, επιβεβαιώνουν πως καταστρώνονται μακροπρόθεσμοι σχεδιασμοί που ξεπερνούν κατά πολύ το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας.

Προ ημερών άλλωστε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Τσακ Χέιγκελ, προσπάθησε να προετοιμάσει τους Αμερικανούς και τους συμμάχους των ΗΠΑ για την έλευση «της εποχής των ατέλειωτων πολέμων» εναντίον «της τυραννίας, της τρομοκρατίας, για την εθνική ασφάλεια και την αντιμετώπιση προκλήσεων που σχετίζονται με τις κλιματικές αλλαγές», για να δείξει πως η αστική τάξη στη χώρα του δεν πρόκειται «να αδειάσει τη γωνιά», δίνοντας χώρο σε αναδυόμενες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, όπως η Κίνα, η Ινδία κ.ά., αλλά θα προασπίσει, παντοιοτρόπως, τα συμφέροντα των αμερικανικών μονοπωλίων σε βάθος χρόνου. Ανεξαρτήτως προσχήματος και αφορμής.


Δ. Ο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ