Κυριακή 9 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΤΟΠΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ ΣΤΙΣ 30 ΝΟΕΜΒΡΗ
Δημοτική αρχή στήριγμα και μπροστάρης στους αγώνες του λαού

Συνέντευξη με τον Ηλία Σταμέλο, υποψήφιο δήμαρχο της «Λαϊκής Συσπείρωσης»

Για τις 30 Νοέμβρη έχει οριστεί η επανάληψη της ψηφοφορίας του Β' Γύρου στο Δήμο Καισαριανής μεταξύ της «Λαϊκής Συσπείρωσης», με υποψήφιο δήμαρχο τον Ηλία Σταμέλο, και της παράταξης «Συνεργασία Πολιτών Καισαριανής», που στηρίζεται από το ΣΥΡΙΖΑ.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση», συνδυασμός που στηρίζεται από το ΚΚΕ, καλεί το λαό της Καισαριανής στις επερχόμενες εκλογές να κάνει άλλο ένα βήμα μπροστά. Να μη δείξει καμιά εμπιστοσύνη στο ΣΥΡΙΖΑ, που άλλωστε έχει δώσει πολλαπλά δείγματα γραφής. Να στηρίξει τους υποψηφίους του ΚΚΕ για να δυναμώσει η πάλη ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Ο «Ριζοσπάστης» μίλησε με τον υποψήφιο δήμαρχο Καισαριανής Ηλία Σταμέλο.

-- «Για δήμο στήριγμα στην πάλη του λαού και όχι δήμο της υποταγής και της διαχείρισης σε βάρος του λαού». Με αυτό το σύνθημα πορεύεται το ΚΚΕ στις επαναληπτικές δημοτικές εκλογές της Καισαριανής. Τι σηματοδοτεί αυτό;

-- Εμείς, με το σύνθημα αυτό, θέλουμε να σηματοδοτήσουμε το ρόλο που πρέπει να παίξει η δημοτική αρχή. Δηλαδή, να εναντιωθεί στην αντεργατική πολιτική και να στηρίξει το λαό στους αγώνες του. Αυτό έχει να κάνει, για παράδειγμα, με την απαίτηση για χρηματοδότηση των κοινωνικών δομών με βάση τις λαϊκές ανάγκες. Επίσης, η δημοτική αρχή πρέπει να σταθεί δίπλα στην πάλη των εργαζομένων ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα που έχουν να κάνουν με μειώσεις μισθών και συντάξεων, την υποβάθμιση της δημόσιας Υγείας, της Παιδείας, την ανεργία και τόσα άλλα. Η δημοτική αρχή να είναι μπροστάρης στην πάλη του λαού και όχι γρανάζι της εκάστοτε κυβέρνησης στο αντιλαϊκό της έργο. Εκτός από αυτά, μπορεί μια δημοτική αρχή να πάρει και άλλα μέτρα όπως η μείωση των δημοτικών τελών.

Ο Ηλίας Σταμέλος
Ο Ηλίας Σταμέλος
-- Το τελευταίο διάστημα γίνεται ένα μπαράζ ακύρωσης ανακουφιστικών μέτρων για το λαό που έχουν λάβει δημοτικές αρχές: Η διορισμένη από την κυβέρνηση Αποκεντρωμένη Διοίκηση ακύρωσε απόφαση του Δήμου Πετρούπολης για μείωση των δημοτικών τελών, στην Πάτρα η αντίστοιχη αρχή ακύρωσε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για εναντίωση στην αξιολόγηση κλπ. Πώς στέκεται η «Λαϊκή Συσπείρωση» απέναντι σε αυτήν την τακτική του κράτους;

-- Πράγματι η κυβέρνηση προσπαθεί και θα προσπαθήσει ακόμα περισσότερο να βάλει εμπόδια σε δημοτικές αρχές, ειδικά σε εκείνες που εκλέγονται με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», καθώς παίρνουν μέτρα που ανακουφίζουν ως ένα βαθμό τα λαϊκά νοικοκυριά. Εμείς καταδικάζουμε αυτόν τον αυταρχισμό της κυβέρνησης, που δεν εκφράζεται μόνο στους δήμους αλλά και αλλού. Δε θα κάνουμε πίσω. Αντίθετα, θα επιμείνουμε σε αυτήν τη γραμμή και μάλιστα με την κινητοποίηση των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων, πιστεύουμε ότι έχουμε τη δυνατότητα να σπάσουμε τον τσαμπουκά της συγκυβέρνησης, να επιβάλουμε τέτοιες ρυθμίσεις.

-- Η σημερινή δημοτική αρχή της Καισαριανής, όπως και η περιφερειακή αρχή της Αττικής, μετρούν λίγους μήνες ζωής. Τι δείγματα γραφής έχουν δώσει;

-- Η δημοτική αρχή της Καισαριανής, που πρόσκειται στο ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να μετράει λίγους μήνες θητείας, όμως, δεν είναι καινούρια. Με το διάλειμμα της τελευταίας τετραετίας, η παράταξη που στηρίζεται από το ΣΥΡΙΖΑ στην Καισαριανή ήταν δημοτική αρχή για δύο θητείες. Επομένως, έχουμε δείγματα γραφής από την πολιτική τους. Διοίκησε το δήμο και μάλιστα χωρίς θετικά αποτελέσματα. Από τη μία, δημιούργησε τεράστια χρέη, ενώ, από την άλλη, άνοιξε το δρόμο για τις ελαστικές μορφές απασχόλησης: Για πρώτη φορά επί δημαρχίας ΣΥΡΙΖΑ στην Καισαριανή αξιοποιήθηκαν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας. Ανέθεσε σε ιδιωτικές εταιρείες την ανακύκλωση των απορριμμάτων, υλοποιώντας κεντρικές κατευθύνσεις. Οι δημότες της Καισαριανής έχουν πείρα και από τη σημερινή δημοτική αρχή παρά τους λίγους μήνες που έχει αναλάβει τα καθήκοντά της, αλλά και από την παράταξη της κυρίας Δούρου στην Περιφέρεια όπου πλειοψηφεί. Εκεί ψήφισε τον έτοιμο προϋπολογισμό του προηγούμενου περιφερειάρχη, κ. Σγουρού. Αυτός ο προϋπολογισμός εξυπηρετεί τα συμφέροντα μεγαλοεπιχειρηματιών στην Αττική. Την ίδια στιγμή που χρηματοδοτεί με εκατομμύρια τους καπιταλιστές για γήπεδα και αναπλάσεις, η Δυτική Αθήνα πνίγεται από την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων.

Αντίστοιχα, η δημοτική αρχή της Καισαριανής δίνει ήδη δείγματα. Βρέθηκε ανέτοιμη για τη λειτουργία των παιδικών σταθμών και την απορρόφηση όλων των παιδιών που είχαν ανάγκη. Από τα 450 παιδιά έμειναν έξω από τους παιδικούς σταθμούς πάνω από τα μισά. Το πώς αντιλαμβάνονται τη διαχείριση των κοινωνικών δομών φαίνεται και από την παράδοση του δημοτικού σταδίου «Μ. Κρητικόπουλος» στην ΠΑΕ Αλιμος, στερώντας το από το λαό της Καισαριανής και μάλιστα χωρίς απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, πάντα στη λογική της ανταποδοτικότητας. Ο λαός της Καισαριανής πρέπει να κρίνει με βάση τα παραπάνω αλλά και με την ίδια του την πείρα. Να δει, επίσης, ότι με δημάρχους κομμουνιστές, που είχε παλιότερα η πόλη, είχε αποσπάσει κατακτήσεις σημαντικές για τη ζωή του.

Πίσω από κάθε κατάκτηση, πίσω από κάθε ουσιαστικό μέτρο είναι γραμμένο το όνομα του Λ. Μανωλίδη, του Π. Μακρή του Γ. Κατημερτζή. Μπήκαν μπροστά στον αγώνα του λαού της Καισαριανής, αποσπώντας λύσεις για σοβαρά προβλήματα των κατοίκων της πόλης. Μπορεί, λοιπόν, να συγκρίνει και με βάση το σήμερα. Οι κομμουνιστές είναι δοκιμασμένοι, πάντα μπροστά στην πάλη του λαού, γι΄αυτό και καλούμε τους Καισαριανιώτες, ανεξάρτητα από επιφυλάξεις ή και επιμέρους διαφωνίες, να μας στηρίξουν.

-- Οι τελευταίες νεροποντές αποκάλυψαν για άλλη μια φορά το πόσο υπολείπεται η Αττική σε έργα υποδομής, ζωτικά για τα λαϊκά νοικοκυριά, όπως τα αντιπλημμυρικά έργα. Ο Δήμος Καισαριανής τι παρόμοιες ελλείψεις αντιμετωπίζει, επομένως ποιες πρέπει να είναι οι προτεραιότητες μιας δημοτικής αρχής, με βάση τις λαϊκές ανάγκες;

-- Είναι ανάγκη να παρθούν μέτρα για το αποχετευτικό σύστημα. Πλέον, ο δήμος έχει μεγαλώσει, οι πολυκατοικίες έχουν πολλαπλασιαστεί και απαιτείται αναβάθμιση του δικτύου χωρίς επιβάρυνση των λαϊκών οικογενειών. Αντίστοιχα, αναβάθμιση χρειάζονται οι αγωγοί όμβριων υδάτων. Απαιτούνται έργα ύδρευσης, αποχέτευσης, οδικού δικτύου στο συνοικισμό του «Βλητικού Σταθμού», όπου διαμένουν αρκετές δεκάδες οικογένειες.

Η δημοτική αρχή πρέπει να παλέψει μαζί με το λαό για συνολική λύση του κυκλοφοριακού - συγκοινωνιακού προβλήματος, αφού η κεντρική λεωφόρος της πόλης αποτελεί και έξοδο της Αττικής Οδού προς το κέντρο, κάτι που δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα. Από τα μεγάλα ζητήματα είναι η πάλη που πρέπει να δοθεί για την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα του Σκοπευτηρίου, όπως επίσης και του Υμηττού, εκτάσεις που αποτελούν στόχο για μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Η ανησυχία των κατοίκων είναι έντονη για το μέλλον του Υμηττού, για τις πυρκαγιές που ξεσπάνε κάθε χρόνο. Η «Λαϊκή Συσπείρωση» είναι πάντα στην πρώτη γραμμή για την προστασία των ελεύθερων χώρων και των δασικών εκτάσεων της περιοχής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ